Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Drosophila suzukii i Drosophila melanogaster czyli muszki owocowe w natarciu. W duecie groźniejsze?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Drosophila suzukii to pochodzący z Azji, szkodnik upraw, który stosunkowo niedawno pojawił się w Europie – pierwsze doniesienia o jego występowaniu na naszym kontynencie ukazały się mniej niż 10 lat temu. Ta niewielka, mająca około 3mm długości, muszka nazywana muszką plamoskrzydłą stała się poważnym problemem na uprawach czerwonych owoców, takich jak wiśnie czy truskawki. W 2014 roku dostrzeżono, że Drosophila suzukii licznie wystąpiła w kilku francuskich winnicach – przypuszcza się, iż jej obecność była bezpośrednią przyczyną masowej kwaśnej zgnilizny owoców, z którym zmagali się wtedy plantatorzy.

Czy należy się niepokoić? 

Doniesienia z francuskich winnic dotyczące występowania Drosophila suzukii i związanych z nim znaczących strat ekonomicznych zwróciły uwagę ekspertów, którzy postanowili szerzej zająć się szkodnikiem.

W badania zaangażowali się naukowcy z CBGP (Centrum Biologii i Zarządzania Populacjami) działającego w ramach INRA (Francuski Naukowy Instytut Badań Rolniczych) oraz CNRS (Francuskie Krajowe Centrum Badań Naukowych).

Eksperci wykazali, iż Drosophila suzukii zgodnie z podejrzeniami, była przyczyną masowej kwaśnej zgnilizny owoców winogron, które wystąpiło w 2014 roku we Francji. Kwaśna zgnilizna owoców to choroba o podłożu mikrobiologicznym. Jej występowanie związane jest z synergistycznym działaniem czynników klimatycznych na popękane skórki owoców wraz z jednoczesnym atakiem uprawy przez Drosophila melanogaster – muszkę owocówkę, która jest dobrym wektorem dla wielu mikroorganizmów, w tym chorobotwórczych bakterii i grzybów.

Razem groźniejsze?

Obecność Drosophila suzukii, jako czynnika etiologicznego kwaśnej zgnilizny owoców, w świetle aktualnych doniesień naukowych,  nie została potwierdzona. Zgodnie ze zgromadzonymi przez grupę naukowców danymi, w owocach winogron zebranych podczas masowej epidemii kwaśnej zgnilizny we Francji, nie zidentyfikowano lub zidentyfikowano niewielką ilość larw Drosophila suzukii. Badane owoce winogron charakteryzowały się jednak wysokim zanieczyszczeniem larwami Drosophila melanogaster. W opracowaniu wyników badań opublikowanym w czasopiśmie Royal Society w marcu 2017 roku naukowcy podkreślali synergię gatunków Drosophila suzukii i Drosophila melanogaster. Badacze wykazali, iż Drosophila suzukii, odpowiada za wystąpienie pierwszych objawów psucia się owoców takich jak uszkodzenia skórki. Wyniki przeprowadzonych testów laboratoryjnych wskazują, iż Drosophila suzukii, jest jedynym z gatunków muszek, który może przebić się przez skórkę większości owoców. Owoce z uszkodzoną skórką stają się niezwykle atrakcyjne dla Drosophila melanogaster, która, dzięki działalności Drosophila suzukii , może złożyć w nich jaja. Warto zauważyć, iż znaczenie gatunku Drosophila suzukii jako wektora patogenów nie jest obecnie znane, jednak gatunek Drosophila melanogaster uznawany jest za dobry wektor mikroorganizmów, również tych powodujących straty w uprawach.

Przedstawione wyniki badań sugerują, iż w świetle wciąż rosnącego zagrożenia działalnością Drosophila suzukii niezwykle ważne jest opracowanie skutecznych metod zapobiegania jego rozwojowi na plantacjach. Wyeliminowanie tego szkodnika uniemożliwi wnikanie do owoców patogenów przenoszonych przez gatunek Drosophila melanogaster.

Źródło:

INRA; Drosophila suzukii & Drosophila melanogaster, duo ravageur pour la vigne

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.