Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Duży wybuch Salmonelli w Holandii: ponad 170 potwierdzonych przypadków

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Holandia zmaga się z jednym z największych wybuchów zakażeń Salmonellą w swojej historii. Do połowy września 2024 roku odnotowano 171 przypadków zakażeń potwierdzonych laboratoryjnie, przy czym 151 z nich miało miejsce w 2023 roku, a 20 w 2024 roku. Zakażenie równomiernie dotknęło mężczyzn i kobiety, a wiek pacjentów wahał się od 1 do 98 lat. 

Skala problemu

Instytut RIVM podkreśla, że rzeczywista liczba zakażonych może być nawet 20 razy wyższa, ponieważ nie wszystkie przypadki są diagnozowane i zgłaszane. Epidemia, trwająca od czerwca 2023 roku, osiągnęła szczyt we wrześniu tego samego roku, po czym liczba zakażeń stopniowo malała. Ostatni przypadek został zgłoszony w lipcu 2024 roku, co sugeruje, że epidemia dobiegła końca.

Jednak wybuch Salmonelli w Holandii jest częścią szerszej, europejskiej epidemii Salmonella enteritidis, która rozpoczęła się w 2015 roku. W Holandii pierwszy przypadek odnotowano w maju 2016 roku. Ponad 170 holenderskich pacjentów związano z zakażonymi jajami pochodzącymi z niewielkiej liczby polskich ferm.

Źródło zakażenia

Śledztwo prowadzone przez NVWA, RIVM oraz COKZ ujawniło, że źródłem zakażenia były jaja z ferm drobiu zakażonych Salmonellą. Przeprowadzone badania potwierdziły istnienie dwóch odrębnych klastrów zakażeń. Salmonella została również znaleziona w skorupkach jaj, które mogły być wykorzystywane jako składnik pasz dla drobiu, co doprowadziło do dalszego rozprzestrzeniania się bakterii.

Na szczeblu europejskim ustalono, że przypadki zakażeń w takich krajach jak Wielka Brytania, Belgia, Dania czy Szwecja, również miały związek z tą samą bakterią, co sugeruje wspólne źródło zakażeń.

Działania naprawcze

Po odkryciu problemu w procesie przetwarzania skorupek jaj, branża jajczarska oraz producenci pasz podjęli działania naprawcze. Wprowadzono zmiany w procesie obróbki termicznej oraz zaostrzono kontrolę nad możliwymi źródłami zanieczyszczeń, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się Salmonelli.

Holenderskie władze, wspólnie z polskimi firmami drobiarskimi, wdrożyły środki mające na celu wyeliminowanie Salmonelli z ferm. Jaja z zakażonych ferm mogą być obecnie sprzedawane wyłącznie do zakładów, które poddają je obróbce cieplnej.

Podsumowanie

Wybuch tej epidemii przypomina, jak ważne są higiena i odpowiednie procesy przetwórcze w sektorze spożywczym, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się niebezpiecznych patogenów. Złożone dochodzenie, współpraca międzynarodowa i dokładne badania genetyczne pozwoliły na zidentyfikowanie źródła zakażenia i wdrożenie działań zapobiegawczych, co doprowadziło do zakończenia epidemii w 2024 roku.

Żródło: RIVM

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.