Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella Umbilo: rzadka bakteria powoduje zakażenia w Danii i Austrii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od lipca w Danii i Austrii odnotowano przypadki zakażenia rzadkim serotypem Salmonella Umbilo. W Danii zakażonych zostało 20 osób, a w Austrii 17. Wiek pacjentów waha się od niemowląt do 85 lat. Śledztwo wciąż trwa a w Austrii powiązano wybuch epidemii z rukolą pochodzącą z Włoch.

Statens Serum Institut (SSI) prowadzi badania w oparciu o sekwencjonowanie całogenomowe (WGS), starając się znaleźć źródło zakażenia. Ta rzadko spotykana odmiana Salmonelli nie była widziana w Danii od 2017 roku.

Jakie są zagrożenia?

Salmonella Umbilo, podobnie jak inne odmiany, może powodować poważne zatrucia pokarmowe, zwłaszcza u dzieci, seniorów oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Objawy infekcji pojawiają się zazwyczaj w ciągu 12 do 72 godzin po spożyciu skażonego jedzenia i obejmują biegunkę, gorączkę oraz skurcze brzucha. W niektórych przypadkach, szczególnie w grupach ryzyka, zakażenie może prowadzić do hospitalizacji.

Co wiadomo o źródłach zakażeń?

W Danii trwają intensywne wywiady z pacjentami oraz analizy genetyczne bakterii, aby zidentyfikować źródło epidemii. Podejrzenia padają na sałatę i inne warzywa liściaste, które mogły zostać skażone podczas produkcji lub transportu.

Wzrost liczby przypadków Salmonelli w ostatnich latach w Danii, od 899 przypadków w 2022 roku do 1,207 w 2023 roku, pokazuje, że problem ten jest coraz bardziej poważny. Wprowadzenie nowoczesnych narzędzi, takich jak WGS, jest kluczowe w walce z tego typu epidemiami, pozwalając na szybsze wykrywanie źródeł zakażeń i ograniczanie ich rozprzestrzeniania.

Dlaczego warto zwrócić uwagę na salmonellę?

Salmonella może występować w produktach spożywczych bez widocznych oznak zepsucia, co sprawia, że jest trudna do wykrycia. Regularne mycie rąk, gotowanie potraw do odpowiedniej temperatury oraz unikanie surowych produktów pochodzenia zwierzęcego są podstawowymi środkami zapobiegawczymi. Jednak z uwagi na globalizację łańcuchów dostaw żywności, kontrole bezpieczeństwa muszą być jeszcze bardziej rygorystyczne.

Ta epidemia pokazuje, że nawet rzadkie szczepy Salmonelli mogą stanowić poważne zagrożenie zdrowotne, a międzynarodowa współpraca w zakresie wykrywania i zwalczania ognisk chorób jest niezbędna, aby chronić zdrowie publiczne.

Źródło: https://www.ages.at/en/news/detail/wir-klaeren-lebensmittelbedingten-krankheitsausbruch-ab,

https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsudbrud/2024_udbrud-med-salmonella-umbilo

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.