Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Trudne warunki pogodowe w Brazylii, problemy z produkcją cukru w Kolumbii, strategiczne decyzje dotyczące wykorzystania cukru w Indiach, ogromny skok cen cukru w Rosji – to wybrane czynniki kształtujące aktualną sytuację na światowym rynku tego surowca. Jak wygląda sytuacja w Polsce? – komentuje Karolina Załuska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do czerwca 2021 r. (w porównaniu z tym samym okresem roku 2020) wzrosła o 5,3% do 17,6 mld EUR.
W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.
Pomimo osłabienia cen skupu jabłek, ceny polskiego koncentratu soku jabłkowego utrzymują się na poziomie 1,05-1,10 Euro za kilogram, podczas gdy chińskie ceny koncentratu nieznacznie spadły. Według najnowszych prognoz Brazylia wyeksportuje w tym sezonie 1,05 milionów ton...