Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Żywności FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. Zostało ustanowione w 1979 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i obchodzone jest w rocznicę powstania FAO - 16 października.

Żywność jest trzecią podstawową potrzebą człowieka po powietrzu i wodzie – każdy powinien mieć prawo do odpowiedniego pożywienia. Około 733 milionów ludzi na świecie cierpi głód z powodu powtarzających się wstrząsów pogodowych, konfliktów, załamań gospodarczych, nierówności i pandemii. Najdotkliwiej dotyka to biednych i bezbronnych, z których wielu to gospodarstwa rolne, co odzwierciedla pogłębiające się nierówności między krajami i w ich obrębie. 

Ponad 2,8 miliarda ludzi na świecie nie stać na zdrową dietę. Niezdrowa dieta jest główną przyczyną wszelkich form niedożywienia – niedożywienia, niedoborów mikroelementów i otyłości, które obecnie występują w większości krajów, przecinając klasy społeczno-ekonomiczne. Jednak dziś zbyt wiele osób cierpi z powodu głodu i nie stać ich na zdrową dietę. Bardziej bezbronne osoby są często zmuszone polegać na podstawowych produktach spożywczych lub tańszych produktach spożywczych, które mogą być niezdrowe, podczas gdy inni cierpią z powodu braku dostępności świeżych lub zróżnicowanych produktów spożywczych, braku informacji, których potrzebują, aby wybrać zdrową dietę, lub po prostu wybierają wygodę.

Głód i niedożywienie są dodatkowo zaostrzane przez przedłużające się lub długotrwałe kryzysy , które są spowodowane połączeniem konfliktów, ekstremalnych zjawisk pogodowych i wstrząsów gospodarczych. Systemy rolno-spożywcze jako całość są podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu, ale jednocześnie generują zanieczyszczenie, degradują glebę, wodę i powietrze oraz przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych i utraty różnorodności biologicznej. Poprzez transformację systemów rolno-spożywczych istnieje duży potencjał łagodzenia zmiany klimatu i wspierania pokojowych, odpornych i inkluzywnych źródeł utrzymania dla wszystkich.

Polska przyłącza się  do obchodów Światowego Dnia Żywności naszą cegiełką jest zbliżające się wydarzenie - FoodFakty Summit Żywność Jutra - food4tomorrow 

Po raz kolejny FoodFakty wychodza z inicjatywą i pod patronatem FAO przyłączają się do obchodów Światowego Dnia Żywności. W tym roku podczas największego w tym roku wydarzenia stacjonarnego w dn. 6-7 listopada w Łodzi - FoodFakty Summit Żywność Jutra – food4tomorrow.

Informacje o wydarzeniu dostępna na stronach FoodFakty oraz stronach FAO

 

Swój udział potwierdziło już kilkuset przedstawicieli branży, serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych, pełny program i warunki uczestnictw kliknij   >> PROGRAM <<

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Kongresy i Targi

Autor: FoodFakty Portal

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.