Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. Zostało ustanowione w 1979 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i obchodzone jest w rocznicę powstania FAO - 16 października.
Żywność jest trzecią podstawową potrzebą człowieka po powietrzu i wodzie – każdy powinien mieć prawo do odpowiedniego pożywienia. Około 733 milionów ludzi na świecie cierpi głód z powodu powtarzających się wstrząsów pogodowych, konfliktów, załamań gospodarczych, nierówności i pandemii. Najdotkliwiej dotyka to biednych i bezbronnych, z których wielu to gospodarstwa rolne, co odzwierciedla pogłębiające się nierówności między krajami i w ich obrębie.
Ponad 2,8 miliarda ludzi na świecie nie stać na zdrową dietę. Niezdrowa dieta jest główną przyczyną wszelkich form niedożywienia – niedożywienia, niedoborów mikroelementów i otyłości, które obecnie występują w większości krajów, przecinając klasy społeczno-ekonomiczne. Jednak dziś zbyt wiele osób cierpi z powodu głodu i nie stać ich na zdrową dietę. Bardziej bezbronne osoby są często zmuszone polegać na podstawowych produktach spożywczych lub tańszych produktach spożywczych, które mogą być niezdrowe, podczas gdy inni cierpią z powodu braku dostępności świeżych lub zróżnicowanych produktów spożywczych, braku informacji, których potrzebują, aby wybrać zdrową dietę, lub po prostu wybierają wygodę.
Głód i niedożywienie są dodatkowo zaostrzane przez przedłużające się lub długotrwałe kryzysy , które są spowodowane połączeniem konfliktów, ekstremalnych zjawisk pogodowych i wstrząsów gospodarczych. Systemy rolno-spożywcze jako całość są podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu, ale jednocześnie generują zanieczyszczenie, degradują glebę, wodę i powietrze oraz przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych i utraty różnorodności biologicznej. Poprzez transformację systemów rolno-spożywczych istnieje duży potencjał łagodzenia zmiany klimatu i wspierania pokojowych, odpornych i inkluzywnych źródeł utrzymania dla wszystkich.
Polska przyłącza się do obchodów Światowego Dnia Żywności naszą cegiełką jest zbliżające się wydarzenie - FoodFakty Summit Żywność Jutra - food4tomorrow
Po raz kolejny FoodFakty wychodza z inicjatywą i pod patronatem FAO przyłączają się do obchodów Światowego Dnia Żywności. W tym roku podczas największego w tym roku wydarzenia stacjonarnego w dn. 6-7 listopada w Łodzi - FoodFakty Summit Żywność Jutra – food4tomorrow.
Informacje o wydarzeniu dostępna na stronach FoodFakty oraz stronach FAO
Swój udział potwierdziło już kilkuset przedstawicieli branży, serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych, pełny program i warunki uczestnictw kliknij >> PROGRAM <<
Przeczytaj także
Raport przedstawia kompleksowy przegląd aktualnej wiedzy na temat spożycia ryb, dostarczając cennych informacji zarówno na temat korzyści, jak i potencjalnych zagrożeń zdrowotnych.
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.