Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii w sprawie rozszerzenia stosowania izomalto-oligosacharydu (IMO) jako nowej żywności (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283. W lutym 2009 r. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (UK FSA) przyjęła wniosek firmy Bioneutra o wprowadzenie IMO na rynek Unii Europejskiej (UE) jako nowego składnika żywności.
NF będący przedmiotem niniejszego wniosku o rozszerzenie stosowania to izomaltooligosacharyd (IMO). NF jest wytwarzany w drodze katalizowanej enzymatycznie hydrolizy skrobi spożywczej z różnych roślin uprawnych i składa się z oligomerów glukozy o stopniu polimeryzacji (DP) wynoszącym 3–9, wraz z różnymi ilościami mono- i disacharydów. Zgodnie z art. 3 ust. 2 lit. a) rozporządzenia w sprawie NF (UE) 2015/2283 NF należy do kategorii (i), tj. „żywności o nowej lub celowo zmodyfikowanej strukturze molekularnej, jeżeli struktura ta nie była stosowana jako produkt ani w nim żywności w Unii przed dniem 15 maja 1997 r.”
Jest on obecnie dopuszczony do obrotu jako składnik żywności w napojach (napojach bezalkoholowych o obniżonej wartości energetycznej, napojach energetyzujących, napojach sportowych i izotonicznych, sokach owocowych, przetworzonych warzywach i sokach warzywnych oraz innych napojach bezalkoholowych), produktach zbożowych (batonach zbożowych, ciasteczka, ciastka, batony płatków śniadaniowych), wyroby cukiernicze (twarde cukierki, miękkie cukierki/batoniki czekoladowe) oraz żywność kompletna i wzbogacona pod względem odżywczym (batoniki zastępujące posiłek, zastępujący posiłek na bazie mleka).
We wniosku wnioskuje się o rozszerzenie stosowania IMO na lody i desery mleczne, kawę i herbatę rozpuszczalną, słodziki stołowe, ciasta, babeczki, ciasta, ciastka, płatki śniadaniowe, przyprawy, sosy, żelatyny, budynie, nadzienia, dżemy i galaretki, jogurty, napoje na bazie mleka, przekąski oraz słodkie sosy, polewy i syropy. Proponuje się go również do stosowania w suplementach żywnościowych w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE dla ogółu populacji w wieku powyżej 10 lat.
W przypadku stosowania jako składnik żywności populacją docelową proponowaną przez wnioskodawcę jest populacja ogólna. W przypadku stosowania w suplementach żywnościowych populacją docelową proponowaną przez wnioskodawcę jest populacja ogólna w wieku powyżej 10 lat. Wnioskodawca zamierza również wprowadzać do obrotu NF do stosowania w suplementach diety w maksymalnej dawce 30 g/dzień.
Kategorie żywności i maksymalne poziomy stosowania zamierzone przez wnioskodawcę przedstawia poniższa tabela.
Poziom FoodEx2 |
Kod FoodEx2 |
Kategoria żywności |
Maksymalny poziom użycia (mg NF/100 g) |
L2 |
A02PT |
Desery mleczne i tym podobne |
8000 |
L2 |
A0C68 |
Łyżkowe desery i lody (ogólne) |
8000 |
L3 |
A03KE |
Kawa rozpuszczalna (napój) |
10 000 |
L2 |
A0F7R |
Preparaty słodzików stołowych |
100 000 |
L3 |
A00AN |
ciastka |
20 000 |
L3 |
A00BV |
Kruche ciasto (ciasta-tarty) |
20 000 |
L3 |
A00AG |
Ciasto Choux |
15 000 |
L3 |
A00CJ |
Różne ciasta |
15 000 |
L3 |
A00 CV |
Płatki śniadaniowe |
10 000 |
L3 |
A00EJ |
Musli i podobne mieszane płatki śniadaniowe |
10 000 |
L3 |
A04LH |
Płatki śniadaniowe, zwykłe |
10 000 |
L3 |
A04LK |
Przetworzone i mieszane płatki śniadaniowe |
10 000 |
L3 |
A043V |
Pikantne sosy |
10 000 |
L3 |
A044L |
Ocet |
10 000 |
L3 |
A036F |
Desery na bazie wody, które można łyżką podawać |
15 000 |
L5 |
A041E |
Pudding ryżowy |
15 000 |
L4 |
A01MM |
Dżem owocowo-warzywny |
50 000 |
L3 |
A0C69 |
Fermentowane produkty mleczne |
2500 |
L4 |
A02MP |
Mleka smakowe |
5000 |
L2 |
A0EZX |
Smażone lub ekstrudowane produkty zbożowe, na bazie nasion lub korzeni |
5000 |
L2 |
A046F |
Sosy/dodatki deserowe |
50 000 |
Panel stwierdza, że badany Novel Food - izomalto-oligosacharyd jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania.
Przeczytaj także
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii w sprawie syropu izomaltulozowego (suszonego) jako nowej żywności (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
Do panelu EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) zwrócono się o ocenę bezpieczeństwa syntetyzowanych oligonukleotydów DNA jako nowego dodatku do żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008.
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny erytrytolu (E 968) stosowanego jako dodatek do żywności oraz oceny wniosku o zwolnienie erytrytolu (E 968) z wymogu dotyczącego etykiety środka przeczyszczającego ustanowionego na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.