Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA wydała opinię na temat rozszerzenia zastosowania izomalto-oligosacharydu jako nowej żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii w sprawie rozszerzenia stosowania izomalto-oligosacharydu (IMO) jako nowej żywności (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283. W lutym 2009 r. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (UK FSA) przyjęła wniosek firmy Bioneutra o wprowadzenie IMO na rynek Unii Europejskiej (UE) jako nowego składnika żywności.

NF będący przedmiotem niniejszego wniosku o rozszerzenie stosowania to izomaltooligosacharyd (IMO). NF jest wytwarzany w drodze katalizowanej enzymatycznie hydrolizy skrobi spożywczej z różnych roślin uprawnych i składa się z oligomerów glukozy o stopniu polimeryzacji (DP) wynoszącym 3–9, wraz z różnymi ilościami mono- i disacharydów. Zgodnie z art. 3 ust. 2 lit. a) rozporządzenia w sprawie NF (UE) 2015/2283 NF należy do kategorii (i), tj. „żywności o nowej lub celowo zmodyfikowanej strukturze molekularnej, jeżeli struktura ta nie była stosowana jako produkt ani w nim żywności w Unii przed dniem 15 maja 1997 r.”

Jest on obecnie dopuszczony do obrotu jako składnik żywności w napojach (napojach bezalkoholowych o obniżonej wartości energetycznej, napojach energetyzujących, napojach sportowych i izotonicznych, sokach owocowych, przetworzonych warzywach i sokach warzywnych oraz innych napojach bezalkoholowych), produktach zbożowych (batonach zbożowych, ciasteczka, ciastka, batony płatków śniadaniowych), wyroby cukiernicze (twarde cukierki, miękkie cukierki/batoniki czekoladowe) oraz żywność kompletna i wzbogacona pod względem odżywczym (batoniki zastępujące posiłek, zastępujący posiłek na bazie mleka).

We wniosku wnioskuje się o rozszerzenie stosowania IMO na lody i desery mleczne, kawę i herbatę rozpuszczalną, słodziki stołowe, ciasta, babeczki, ciasta, ciastka, płatki śniadaniowe, przyprawy, sosy, żelatyny, budynie, nadzienia, dżemy i galaretki, jogurty, napoje na bazie mleka, przekąski oraz słodkie sosy, polewy i syropy. Proponuje się go również do stosowania w suplementach żywnościowych w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE dla ogółu populacji w wieku powyżej 10 lat.

W przypadku stosowania jako składnik żywności populacją docelową proponowaną przez wnioskodawcę jest populacja ogólna. W przypadku stosowania w suplementach żywnościowych populacją docelową proponowaną przez wnioskodawcę jest populacja ogólna w wieku powyżej 10 lat. Wnioskodawca zamierza również wprowadzać do obrotu NF do stosowania w suplementach diety w maksymalnej dawce 30 g/dzień.

Kategorie żywności i maksymalne poziomy stosowania zamierzone przez wnioskodawcę przedstawia poniższa tabela.

Poziom FoodEx2

Kod FoodEx2

Kategoria żywności

Maksymalny poziom użycia (mg NF/100 g)

L2

A02PT

Desery mleczne i tym podobne

8000

L2

A0C68

Łyżkowe desery i lody (ogólne)

8000

L3

A03KE

Kawa rozpuszczalna (napój)

10 000

L2

A0F7R

Preparaty słodzików stołowych

100 000

L3

A00AN

ciastka

20 000

L3

A00BV

Kruche ciasto (ciasta-tarty)

20 000

L3

A00AG

Ciasto Choux

15 000

L3

A00CJ

Różne ciasta

15 000

L3

A00 CV

Płatki śniadaniowe

10 000

L3

A00EJ

Musli i podobne mieszane płatki śniadaniowe

10 000

L3

A04LH

Płatki śniadaniowe, zwykłe

10 000

L3

A04LK

Przetworzone i mieszane płatki śniadaniowe

10 000

L3

A043V

Pikantne sosy

10 000

L3

A044L

Ocet

10 000

L3

A036F

Desery na bazie wody, które można łyżką podawać

15 000

L5

A041E

Pudding ryżowy

15 000

L4

A01MM

Dżem owocowo-warzywny

50 000

L3

A0C69

Fermentowane produkty mleczne

2500

L4

A02MP

Mleka smakowe

5000

L2

A0EZX

Smażone lub ekstrudowane produkty zbożowe, na bazie nasion lub korzeni

5000

L2

A046F

Sosy/dodatki deserowe

50 000

Panel stwierdza, że ​​badany Novel Food - izomalto-oligosacharyd jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania.

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.