Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EIT Food MAKEit – Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dniach 14-26 listopada odbywa się Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon. Projekt skupia się na tworzeniu nowych rozwiązań i koncepcji produktów, które pomogą sprawić, że spożycie owoców i warzyw stanie się bardziej zrównoważone. Realizacja projektu odbywa się przy udziale kilku dużych firm z sektora owoców i warzyw, które zapewniają wsparcie uczestnikom wyzwania. A gospodarzem jest Uniwersytet Warszawski.

O projekcie EIT Food MAKEit

Projekt EIT Food MAKEit to projekt żywnościowy o dużym znaczeniu na skalę światową, w którym podejmowane są wyzwania z różnych obszarów łańcuchach dostaw żywności, w tym: owoców i warzyw, cukru, kakao, nabiału, mięsa, pieczywa oraz owoców morza, związane z zapotrzebowaniem na zdrową i zrównoważoną żywność oraz poszukiwaniem rozwiązań problemów tych branż. Projekt współfinansowany przez Uniwersytet Warszawski i EIT Food prowadzony przez Cambridge University, umożliwia przedsiębiorcom z branży rolno-spożywczej odkrywanie, rozwijanie i skalowanie pomysłów.

Projekt MAKEit zapewnia przestrzeń do wspólnego tworzenia poprzez MAKEathony. Są to konkursy na innowacje, w których podejmowane są wyzwania branżowe z całego łańcucha dostaw żywności. Podczas MAKEatonów uczestnicy pracujący w zespołach opracowują swoje nowatorskie koncepcje i prototypy rozwiązań będące odpowiedzą na te wyzwania. Korzystają przy tym z wysokiej jakości sprzętu i wsparcia ekspertów w celu kształtowania propozycji handlowych i fizycznych prototypów.

Cele projekt MAKEit osiągane są przez:

  1. Wykorzystanie dostępnych informacji i wyzwań stojących przed przemysłem do informowania uczestników MAKEatonów o specyfice łańcuchów żywnościowych.
  2. Projektowanie i realizację serii MAKEatonów w całej Europie, w ramach których różne zainteresowane strony spotykają się w celu znalezienia rozwiązań dla konkretnych wyzwań stojących przed przemysłem w poszczególnych łańcuchach wartości.
  3. Stworzenie sieci "przestrzeni dla producentów", które koncentrować będą się na produktach rolno-spożywczych, możliwości ich rozwijania i produkcji, jak również pozyskiwania dalszych zasobów do tworzenia prototypów.
  4. Budowanie zdolności w zakresie projektowania i realizacji MAKEatonów i związanych z nimi działań (w tym wspieranie pomysłów wykraczających poza MAKEatony) poprzez szkolenie specjalistów w celu rozwijania zdolności przedsiębiorczych w całym łańcuchu wartości żywności w Europie.

Opierając się na infrastrukturze stworzonej w 2019 r. w ramach projektu MAKEit, partnerzy EIT Food zrealizowali dotąd 15 MAKEathonów w całej Europie, oferując rozwiązania istotnych wyzwań związanych z łańcuchem wartości.

Partnerami EIT Food w projekcie MAKEit są: Cambridge University, Uniwersytet Warszawski, ETH Zurych, Queen's University Belfast, Universidad Autónoma de Madrid (UAM), AZTI, Swiss Food Research, VTTT Technical Research Centre of Finland Ltd, German Institute of Food Technologies (DIL), Matis i Rikolto.

Uniwersytet Warszawski gospodarzem Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon

Uniwersytet Warszawski jako partner konsorcjum EIT Food MAKEit jest gospodarzem MAKEathonu, który odbywa się w Warszawie w dniach od 14 do 26 listopada. MAKEathon skupia się na tworzeniu nowych rozwiązań i koncepcji produktów, które pomogą sprawić, że spożycie owoców i warzyw stanie się bardziej zrównoważone, nie tylko podczas pandemii COVID-19, ale także w przypadku przyszłych zakłóceń, takich jak np. ekstremalne warunki klimatyczne i inne pandemie.

30 uczestników z: Republiki Korei, Indonezji, Indii, Pakistanu, Nigerii, Republiki Południowej Afryki, Rosji, Turcji, Włoch, Grecji, Białorusi, Polski, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Haiti pracuje nad koncepcjami i prototypami produktów, które pomogą złagodzić różne problemy związane z potencjalnym wpływem na społeczeństwa. Realizacja projektu odbywa się przy udziale kilku dużych firm z sektora owoców i warzyw, które zapewniają wsparcie uczestnikom wyzwania. Seria wydarzeń online odbywa się we współpracy ze Stowarzyszeniem Robisz.to.

Źródło: EIT Food

Wybierz obszar: Kongresy i Targi Owoce i warzywa Procesy i Technologie

Autor: EIT Food

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn