Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przetwarzanie żywności przy wykorzystaniu technologii PEF

Kategoria: Procesy i Technologie

Bardzo możliwe, że za jakiś czas produkcja żywności suszonej będzie odbywać się u bezpośrednio u rolnika. Starają się o to m.in. naukowcy z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji w ramach projektu FOX, realizowanego dzięki środkom pochodzącym z europejskiego programu Horyzont 2020.

Konsumenci mają coraz większą świadomość tego czym jest zrównoważony rozwój i coraz lepiej rozumieją zmiany występujące w środowisku naturalnym. Świadomi także roli jaką w nowoczesnym społeczeństwie pełni wspólnota, coraz chętniej sięgają po produkty lokalne, które mogą nabyć bezpośrednio od rolników w ramach tzw. krótkich łańcuchów dostaw żywności.

Naukowcy z SGGW wspólnie z polskimi i europejskimi partnerami opracowują elastyczne i mobilne rozwiązania łączące tradycyjne procesy np. tłoczenie soku czy suszenie z niecodzienną i nowoczesną technologią pulsacyjnego pola elektrycznego PEF.

PEF polega na potraktowaniu żywności polem elektrycznym o bardzo wysokim natężeniu pola. W zależności od zastosowanych parametrów pozwala to utrwalić żywność bez jej nadmiernego ogrzania i skrócić czas wielu procesów technologicznych, co korzystnie wpływa na wartość odżywczą i obciązenie środowiska naturalnego.

W międzynarodowym konsorcjum realizującym projekt FOX, zespół ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pracujący pod kierunkiem dr inż. Artura Wiktora, odpowiada za badania i opracowanie mobilnego rozwiązania do suszenia żywności opartego m.in. na zastosowaniu pulsacyjnego pola elektrycznego. System ten dzięki swojej elastyczności i mobilności, mógłby stanowić interesującą propozycję dla rolników poszukujących nowych obszarów działalności w ramach krótkich łańcuchów dostaw żywności. Jak mówi dr inż. Artur Wiktor, projekt jest szczególny bowiem w jego realizacji biorą udział zarówno jednostki naukowe, takie jak SGGW w Warszawie, jak i firmy, które zajmują się na co dzień konstrukcją suszarek przemysłowych czy też aparatów do aplikacji PEF.

Więcej informacji o projekcie można znaleźć na stronie:

https://www.fox-foodprocessinginabox.eu/ 

 

Autor: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, SGGW w Warszawie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.