Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przetwarzanie żywności przy wykorzystaniu technologii PEF

Kategoria: Procesy i Technologie

Bardzo możliwe, że za jakiś czas produkcja żywności suszonej będzie odbywać się u bezpośrednio u rolnika. Starają się o to m.in. naukowcy z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji w ramach projektu FOX, realizowanego dzięki środkom pochodzącym z europejskiego programu Horyzont 2020.

Konsumenci mają coraz większą świadomość tego czym jest zrównoważony rozwój i coraz lepiej rozumieją zmiany występujące w środowisku naturalnym. Świadomi także roli jaką w nowoczesnym społeczeństwie pełni wspólnota, coraz chętniej sięgają po produkty lokalne, które mogą nabyć bezpośrednio od rolników w ramach tzw. krótkich łańcuchów dostaw żywności.

Naukowcy z SGGW wspólnie z polskimi i europejskimi partnerami opracowują elastyczne i mobilne rozwiązania łączące tradycyjne procesy np. tłoczenie soku czy suszenie z niecodzienną i nowoczesną technologią pulsacyjnego pola elektrycznego PEF.

PEF polega na potraktowaniu żywności polem elektrycznym o bardzo wysokim natężeniu pola. W zależności od zastosowanych parametrów pozwala to utrwalić żywność bez jej nadmiernego ogrzania i skrócić czas wielu procesów technologicznych, co korzystnie wpływa na wartość odżywczą i obciązenie środowiska naturalnego.

W międzynarodowym konsorcjum realizującym projekt FOX, zespół ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pracujący pod kierunkiem dr inż. Artura Wiktora, odpowiada za badania i opracowanie mobilnego rozwiązania do suszenia żywności opartego m.in. na zastosowaniu pulsacyjnego pola elektrycznego. System ten dzięki swojej elastyczności i mobilności, mógłby stanowić interesującą propozycję dla rolników poszukujących nowych obszarów działalności w ramach krótkich łańcuchów dostaw żywności. Jak mówi dr inż. Artur Wiktor, projekt jest szczególny bowiem w jego realizacji biorą udział zarówno jednostki naukowe, takie jak SGGW w Warszawie, jak i firmy, które zajmują się na co dzień konstrukcją suszarek przemysłowych czy też aparatów do aplikacji PEF.

Więcej informacji o projekcie można znaleźć na stronie:

https://www.fox-foodprocessinginabox.eu/ 

 

Autor: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, SGGW w Warszawie

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn