Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Mniejszy eksport, niższe ceny
Z danych Eurostatu wynika, że w ciągu pierwszych 11 miesięcy 2017 r. wyeksportowano z Polski 83,3 tys. t pomidorów, czyli o 11% mniej (o 10,7 tys. t) niż w tym samym okresie 2016 r. W 2017 r. przeciętna cena skupu pomidorów na eksport wyniosła 2,78 zł/kg i była o 8% niższa (o 0,24 zł/kg) w porównaniu z 2016 r. i o 10% niższa w stosunku do średniej z wcześniejszych 3 lat (o 0,30 zł/kg).
Od wstąpienia Polski do UE eksport pomidorów z Polski wykazuje tendencje wzrostowe. W 2004 r. Polska sprzedała za granicę 44,8 tys. t tych warzyw, natomiast już w 2016 r. 94,9 tys. t. Wolumen wywozu zwiększył się zatem ponad dwukrotnie. Do rozwoju sprzedaży zagranicznej przyczynia się m.in. eksport w ramach europejskich sieci handlowych.
Głównie unijni odbiorcy
Warto zwrócić uwagę na zmiany w strukturze odbiorców polskiego eksportu. W latach 2004-2010 pomidory sprzedawano przede wszystkim do krajów unijnych (53-90% wolumenu eksportu ogółem), a zwłaszcza do Wielkiej Brytanii, Czech, Niemiec oraz na Litwę. Z kolei w latach 2011-2014 większość pomidorów była wysyłana już do krajów pozaunijnych (62-74% wolumenu eksportu ogółem), przede wszystkim do Rosji, na Białoruś i Ukrainę. Wraz z wprowadzeniem rosyjskiego embarga w sierpniu 2014 r., ponownie głównym odbiorcą pomidorów z Polski stały się kraje unijne. W 2015 r. do Wspólnoty trafiło 69% polskiego eksportu ogółem, natomiast w 2016 r. – 67%.
Import z Hiszpanii i Holandii
Wstępne dane Eurostatu wskazują, że import pomidorów do Polski w ciągu pierwszych 11 miesięcy 2017 r. wyniósł 123,7 tys. t i był niższy o 0,7% w porównaniu z tym samym okresem 2016 r. Jak widać, Polska importuje znacznie więcej pomidorów niż eksportuje – jest importerem netto zarówno w ujęciu wolumenowym, jak i wartościowym. Co więcej, ujemne saldo pogłębia się. Najwięcej pomidorów importujemy z Hiszpanii i Holandii, aczkolwiek udział tych dwóch krajów w wolumenie zakupów ogółem wyraźnie spada. O ile jeszcze w 2004 r. wynosił 83%, o tyle już w 2016 r. wyniósł 64%.
Wysokie spożycie w Polsce
Pomidory są jednymi z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Z danych GUS wynika, że w 2016 r. przeciętne spożycie pomidorów w gospodarstwach domowych wyniosło 9,96 kg w przeliczeniu na osobę, co stanowiło ok. 20% konsumpcji warzyw ogółem. Spożycie pomidorów było wyższe niż ogórków, marchwi, cebuli, czy kapusty.
Przeczytaj także
Ceny bananów na rynku spotowym (kasowym) pozostają w tendencji wzrostowej, co jest konsekwencją zmniejszenia dostaw bananów na rynek światowy.
W ostatnich latach obserwuje się dynamiczny rozwój ukraińskiego rynku malin. Rośnie zainteresowanie zakładaniem nowych plantacji, także na większych areałach. Wzrostowi zbiorów sprzyja poprawa przeciętnych plonów. Według danych FAO...
Z informacji podanych przez AMI (niemiecka agencja informacyjna ds. rolnictwa Agricultural Market Information) wynika, że unijne zbiory cebuli w bieżącym sezonie 2017/18 wyniosły ok. 6 mln t. W stosunku do sezonu poprzedniego, gdy odnotowano...