Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Etykiety RFID a bezpieczeństwo żywności – nowy system dzięki starej technologii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Laboratoryjna precyzja

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych opracowali bezprzewodowy system wykrywania zanieczyszczeń żywności oparty o tanie etykiety RFID (ang. Radio-frequency identification), które są powszechnie wykorzystywane w tysiącach produktów. Badacze z prestiżowego Instytutu Technologicznego w Massachusetts (MIT) zapewniają, że proponowane przez nich rozwiązanie jest proste, łatwe w zastosowaniu i nie wymaga żadnych zmian hardware’u. Mają oni nadzieję, że technologia ta pozwoli szerokiej rzeszy konsumentów na szybką i łatwą ocenę jakości żywności z dokładnością, która do tej pory osiągalna była jedynie w laboratorium.

Liczne zatrucia i zgony

Zatrucia spowodowane konsumpcją zanieczyszczonej żywności co roku są przyczyną licznych chorób i zgonów na całym świecie. W Chinach w 2008 r. 50 tys. niemowląt musiało być hospitalizowanych po spożyciu mieszanek mlecznych zafałszowanych melaminą, związkiem chemicznym wykorzystywanym w produkcji plastiku, który w wysokich stężeniach działa toksycznie. W kwietniu 2018 r. natomiast ponad 100 osób mieszkających w Indonezji zmarło z powodu spożycia napoju alkoholowego zanieczyszczonego metanolem, który nielegalnie stosowany jest do rozcieńczania likierów.

Inteligentny software

Opracowany przez zespół z MIT system, nazwany RFIQ, wykorzystuje specjalny czytnik, który wykrywa niewielkie zmiany sygnału emitowanego przez etykietę RFID w wyniku interakcji z żywnością. W badaniach nad skutecznością RFIQ skupiono się dotychczas tylko na mieszankach mlek dla niemowląt oraz napojach alkoholowych, jednak w przyszłości konsumenci będą mogli dysponować swoim własnym czytnikiem wyposażonym w odpowiednie oprogramowanie, które pozwoli na dokładną ocenę bezpieczeństwa szerokiej gamy produktów przed podjęciem decyzji o zakupie. Systemy tego typu mogłyby również znaleźć zastosowanie w magazynach supermarketów lub w inteligentnych lodówkach, stale odbierając sygnał z etykiety RFID i automatycznie wykrywając wszelkie objawy obniżenia jakości żywności.

Niemal 100% dokładność

Zasada działania RFIQ opiera się na detekcji sygnału wysyłanego przez RFID, który ulega subtelnym zmianom zależnym od poziomu konkretnych substancji chemicznych wewnątrz produktu. Dzięki zastosowaniu inteligentnego oprogramowania, system „uczy się” tych zależności i w przypadku nowego rodzaju żywności jest w stanie przewidzieć czy można uznać go za bezpieczny lub nie, a także jak wysokie jest stężenie ewentualnych zanieczyszczeń. W przeprowadzonych w MIT doświadczeniach RFIQ wykrywał zanieczyszczenia mieszanek dla niemowląt melaminą z dokładnością 96%, a także zanieczyszczenia alkoholu metanolem z dokładnością 97%.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn