Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Etykiety RFID a bezpieczeństwo żywności – nowy system dzięki starej technologii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Laboratoryjna precyzja

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych opracowali bezprzewodowy system wykrywania zanieczyszczeń żywności oparty o tanie etykiety RFID (ang. Radio-frequency identification), które są powszechnie wykorzystywane w tysiącach produktów. Badacze z prestiżowego Instytutu Technologicznego w Massachusetts (MIT) zapewniają, że proponowane przez nich rozwiązanie jest proste, łatwe w zastosowaniu i nie wymaga żadnych zmian hardware’u. Mają oni nadzieję, że technologia ta pozwoli szerokiej rzeszy konsumentów na szybką i łatwą ocenę jakości żywności z dokładnością, która do tej pory osiągalna była jedynie w laboratorium.

Liczne zatrucia i zgony

Zatrucia spowodowane konsumpcją zanieczyszczonej żywności co roku są przyczyną licznych chorób i zgonów na całym świecie. W Chinach w 2008 r. 50 tys. niemowląt musiało być hospitalizowanych po spożyciu mieszanek mlecznych zafałszowanych melaminą, związkiem chemicznym wykorzystywanym w produkcji plastiku, który w wysokich stężeniach działa toksycznie. W kwietniu 2018 r. natomiast ponad 100 osób mieszkających w Indonezji zmarło z powodu spożycia napoju alkoholowego zanieczyszczonego metanolem, który nielegalnie stosowany jest do rozcieńczania likierów.

Inteligentny software

Opracowany przez zespół z MIT system, nazwany RFIQ, wykorzystuje specjalny czytnik, który wykrywa niewielkie zmiany sygnału emitowanego przez etykietę RFID w wyniku interakcji z żywnością. W badaniach nad skutecznością RFIQ skupiono się dotychczas tylko na mieszankach mlek dla niemowląt oraz napojach alkoholowych, jednak w przyszłości konsumenci będą mogli dysponować swoim własnym czytnikiem wyposażonym w odpowiednie oprogramowanie, które pozwoli na dokładną ocenę bezpieczeństwa szerokiej gamy produktów przed podjęciem decyzji o zakupie. Systemy tego typu mogłyby również znaleźć zastosowanie w magazynach supermarketów lub w inteligentnych lodówkach, stale odbierając sygnał z etykiety RFID i automatycznie wykrywając wszelkie objawy obniżenia jakości żywności.

Niemal 100% dokładność

Zasada działania RFIQ opiera się na detekcji sygnału wysyłanego przez RFID, który ulega subtelnym zmianom zależnym od poziomu konkretnych substancji chemicznych wewnątrz produktu. Dzięki zastosowaniu inteligentnego oprogramowania, system „uczy się” tych zależności i w przypadku nowego rodzaju żywności jest w stanie przewidzieć czy można uznać go za bezpieczny lub nie, a także jak wysokie jest stężenie ewentualnych zanieczyszczeń. W przeprowadzonych w MIT doświadczeniach RFIQ wykrywał zanieczyszczenia mieszanek dla niemowląt melaminą z dokładnością 96%, a także zanieczyszczenia alkoholu metanolem z dokładnością 97%.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.