Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wycofania produktów
Czy wiedziałeś, że błędna etykieta jest najczęstszą w całej branży spożywczej przyczyną wycofania produktu z rynku? Często wynika to z niedopatrzenia samego przedsiębiorcy (w 50% przypadków powodem są czynniki zewnętrzne, za które odpowiedzialni są głównie dostawcy surowców). Czy miewasz problemy z właściwym zarządzaniem informacją na etykiecie twojego produktu? Nie jest ci łatwo nadążyć za wszystkimi regulacjami i wymaganiami, które musi ona spełniać? Jesteś pewien, że informacje na opakowaniu odzwierciedlają rzeczywisty skład i wartość odżywczą twojego produktu? Ręczne zarządzanie zawartością etykiety staje się obecnie niemal niemożliwe! Nierzadko możesz znaleźć się w sytuacji, w której produkt został oznakowany niewłaściwą etykietą lub etykieta zawiera błędne informacje dotyczące alergenów, masy, wartości odżywczej bądź wykazu składników. Regulacje prawne w różnych krajach wymagają zamieszczania na opakowaniach coraz większych ilości danych, co powoduje, że coraz mniej wzorów etykiet może być stosowanych w różnych państwach. Zatem konieczne jest zarządzanie stale rosnącą ich liczbą, w związku z czym bardzo łatwo popełnić błąd.
Najczęstsze błędy
Błędy w etykietowaniu bardzo często prowadzą do wycofania produktu z rynku, szczególnie w przypadku nierzetelnych informacji o alergenach, masie/objętości lub składzie. To z kolei może być przyczyną roszczeń ze strony klientów lub supermarketów, które narażone są na straty finansowe ze względu na koszty zamiany wycofanego produktu na inny (ponieważ nierzadko znalezienie produktu zastępczego trwa wiele tygodni). Jeśli na etykiecie twojego produktu umieszczone są specjalne oświadczenia zdrowotne, powinieneś być szczególnie czujny. W wielu krajach (np. w państwach UE) istnieje szczegółowe prawodawstwo dotyczące dopuszczalnych oświadczeń zdrowotnych i podobnych, które mogą pojawić się na etykiecie – bardzo często muszą one być poparte dowodami naukowymi lub nawet zostać wstępnie zaakceptowane przez właściwy organ państwowy. Jest to kolejny powszechny powód wycofania produktu z rynku.
Specjalistyczne oprogramowanie
Najlepszym rozwiązaniem, by uniknąć nierzetelnych informacji na etykiecie, jest korzystanie ze specjalistycznego oprogramowania, które automatycznie przetwarza dane bazując na wstępnie podanych informacjach oraz recepturze gotowego produktu. Oczywiście konieczne jest, by pierwotne dane oraz receptura były poprawne – w tym punkcie kluczowe są więc dodatkowe procedury sprawdzające (takie jak zasada czterech oczu, zgodnie z którą jedna osoba wprowadza dane, a druga potwierdza ich poprawność). Jako że opatrzenie produktu niewłaściwą etykietą również stanowi jeden z podstawowych błędów, warto zwrócić uwagę na właściwe zarządzanie etykietami. Czy stosujesz konkretne kolory/kody kreskowe podczas magazynowania etykiet, a na linii produkcyjnej obecny jest zawsze tylko jeden ich rodzaj?
Kod kreskowy
Najskuteczniejszą metodą jest skanowanie kodu kreskowego każdej etykiety bezpośrednio przed opatrzeniem nią produktu – jest to możliwe dzięki połączeniu laserowego czytnika z twoim Systemem Realizacji Produkcji (MES) w celu identyfikacji właściwego kodu. Jeśli nie stosujesz systemu MES, być może warto zastanowić się nad skorzystaniem z zasady czterech oczu w przypadku pierwszej etykiety i wprowadzenie jej ręcznie do czytnika kodów kreskowych. Innym dobrym pomysłem jest bezpośrednie sprawdzenie pierwszego produktu opuszczającego linię produkcyjną przez pracowników działu jakości. Z pewnością lepiej jest wykorzystać dodatkowe pięć minut na ręczną weryfikację etykiety niż zmarnować całą partię produktu.
Przeczytaj także
Nie masz pewności jak dokładnie zdefiniować pojęcie fałszowania żywności? W przypadku tego typu zagrożenia, należy wziąć pod uwagę dwie główne kategorie: celowe fałszerstwo oraz zafałszowanie motywowane czynnikami finansowymi...
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...
Czy masz trudności z przekonaniem wyższego szczebla kierownictwa lub właścicieli firmy do zainwestowania wystarczającej ilości czasu, pieniędzy i zasobów w jakość i bezpieczeństwo żywności?