Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Etykieta - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Wycofania produktów

Czy wiedziałeś, że błędna etykieta jest najczęstszą w całej branży spożywczej przyczyną wycofania produktu z rynku? Często wynika to z niedopatrzenia samego przedsiębiorcy (w 50% przypadków powodem są czynniki zewnętrzne, za które odpowiedzialni są głównie dostawcy surowców). Czy miewasz problemy z właściwym zarządzaniem informacją na etykiecie twojego produktu? Nie jest ci łatwo nadążyć za wszystkimi regulacjami i wymaganiami, które musi ona spełniać? Jesteś pewien, że informacje na opakowaniu odzwierciedlają rzeczywisty skład i wartość odżywczą twojego produktu? Ręczne zarządzanie zawartością etykiety staje się obecnie niemal niemożliwe! Nierzadko możesz znaleźć się w sytuacji, w której produkt został oznakowany niewłaściwą etykietą lub etykieta zawiera błędne informacje dotyczące alergenów, masy, wartości odżywczej bądź wykazu składników. Regulacje prawne w różnych krajach wymagają zamieszczania na opakowaniach coraz większych ilości danych, co powoduje, że coraz mniej wzorów etykiet może być stosowanych w różnych państwach. Zatem konieczne jest zarządzanie stale rosnącą ich liczbą, w związku z czym bardzo łatwo popełnić błąd.

Najczęstsze błędy

Błędy w etykietowaniu bardzo często prowadzą do wycofania produktu z rynku, szczególnie w przypadku nierzetelnych informacji o alergenach, masie/objętości lub składzie. To z kolei może być przyczyną roszczeń ze strony klientów lub supermarketów, które narażone są na straty finansowe ze względu na koszty zamiany wycofanego produktu na inny (ponieważ nierzadko znalezienie produktu zastępczego trwa wiele tygodni). Jeśli na etykiecie twojego produktu umieszczone są specjalne oświadczenia zdrowotne, powinieneś być szczególnie czujny. W wielu krajach (np. w państwach UE) istnieje szczegółowe prawodawstwo dotyczące dopuszczalnych oświadczeń zdrowotnych i podobnych, które mogą pojawić się na etykiecie – bardzo często muszą one być poparte dowodami naukowymi lub nawet zostać wstępnie zaakceptowane przez właściwy organ państwowy. Jest to kolejny powszechny powód wycofania produktu z rynku. 

Specjalistyczne oprogramowanie

Najlepszym rozwiązaniem, by uniknąć nierzetelnych informacji na etykiecie, jest korzystanie ze specjalistycznego oprogramowania, które automatycznie przetwarza dane bazując na wstępnie podanych informacjach oraz recepturze gotowego produktu. Oczywiście konieczne jest, by pierwotne dane oraz receptura były poprawne – w tym punkcie kluczowe są więc dodatkowe procedury sprawdzające (takie jak zasada czterech oczu, zgodnie z którą jedna osoba wprowadza dane, a druga potwierdza ich poprawność). Jako że opatrzenie produktu niewłaściwą etykietą również stanowi jeden z podstawowych błędów, warto zwrócić uwagę na właściwe zarządzanie etykietami. Czy stosujesz konkretne kolory/kody kreskowe podczas magazynowania etykiet, a na linii produkcyjnej obecny jest zawsze tylko jeden ich rodzaj?

Kod kreskowy

Najskuteczniejszą metodą jest skanowanie kodu kreskowego każdej etykiety bezpośrednio przed opatrzeniem nią produktu – jest to możliwe dzięki połączeniu laserowego czytnika z twoim Systemem Realizacji Produkcji (MES) w celu identyfikacji właściwego kodu. Jeśli nie stosujesz systemu MES, być może warto zastanowić się nad skorzystaniem z zasady czterech oczu w przypadku pierwszej etykiety i wprowadzenie jej ręcznie do czytnika kodów kreskowych. Innym dobrym pomysłem jest bezpośrednie sprawdzenie pierwszego produktu opuszczającego linię produkcyjną przez pracowników działu jakości.  Z pewnością lepiej jest wykorzystać dodatkowe pięć minut na ręczną weryfikację etykiety niż zmarnować całą partię produktu.

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.