Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FAO: wysokie ceny zbóż to skutek niskiego poziomu zbiorów i wzrostu globalnego handlu

Kategoria: Biznes

Do obserwowanego obecnie wysokiego poziomu cen zbóż przyczyniły się mniejsze zbiory pszenicy u największych eksporterów oraz wysoki wolumen handlu międzynarodowego zbożami. Za wzrost globalnego popytu w dużej mierze odpowiadają Chiny – to główne wnioski dla rynku zbóż płynące z listopadowego wydania półrocznika „Food Outlook”, publikowanego przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Pszenica: Niski poziom podaży

Druga połowa 2020 r. upływa dotychczas pod znakiem systematycznych wzrostów cen na światowych giełdach – na paryskim MATIF-ie w połowie listopada br. tona pszenicy kosztowała prawie 210 EUR i była o 18,7% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Podobny wzrost (o 18,1% r/r) odnotowano na giełdzie CBOT w Chicago. Do wyższych cen przyczyniły się słabe zbiory w UE, na Ukrainie i w Stanach Zjednoczonych oraz negatywne prognozy dotyczące nadchodzących żniw w Argentynie. Bieżący sezon powinien natomiast przynieść wzrost zbiorów w Rosji, Australii i Indiach.

Niski poziom zapasów u największych eksporterów

Światowe zapasy pszenicy na koniec sezonu 2020/21 będą według FAO o 1,9% większe niż na początku sezonu – jednak wzrost ten jest w całości zasługą zwiększonych zapasów w Chinach. Poziom zapasów pszenicy na świecie z wyłączeniem Państwa Środka spadnie w tym sezonie o 3,8%. Jest to efekt słabych zbiorów u największych globalnych eksporterów – w grupie tej relacja zapasów do zużycia (zużycie krajowe +eksport) na koniec bieżącego sezonu ma wynieść 14,5%. Byłaby to najniższa wartość od sezonu 2007/08.

Wzrostowi zbiorów pozostałych zbóż towarzyszy stale rosnący popyt międzynarodowy

Produkcja kukurydzy podąża w ślad za rosnącym zapotrzebowaniem, a wysoki poziom zbiorów prognozowany jest w Stanach Zjednoczonych i RPA. Niemniej w związku z dalszym wzrostem popytu, globalne zapasy spadną w bieżącym sezonie o 2,5%. Relacja zapasów do całkowitego zużycia kukurydzy u największych eksporterów pozostanie jednak stała – podobnie jak w przypadku pszenicy, za zmianę wielkości zapasów odpowiada przede wszystkim Pekin. Spadek zapasów w Chinach jest związany z klęskami żywiołowymi i stopniową rezygnacją chińskich rolników z produkcji kukurydzy po zaprzestaniu wsparcia rządowego w 2016 roku.

Zwiększony import z UE przyczyni się do wzrostu cen

Niedobór kukurydzy będzie rekompensowany przez Chiny większymi zakupami sorgo, wskutek czego rosły międzynarodowe ceny surowca. W skali całego świata, zużycie sorgo paszowego będzie o 16% większe niż przed rokiem (do czego przyczynia się też efekt niskiej bazy). FAO prognozuje również wzrost zużycia jęczmienia ogółem (o 3,6%). Zwiększony import ze strony Unii Europejskiej i Maroka spowoduje natomiast wzrost handlu międzynarodowego i przyczyni się do wyższego poziomu cen.

Rekord w zbiorach ryżu

Produkcja ryżu ma wynieść rekordowe 508,7 mln ton (wzrost o 1,5% r/r). Światowa konsumpcja ma jednak drugi rok z rzędu przewyższać globalne zbiory o ok. 1,5 mln ton. Poziom światowych zapasów wciąż jest jednak wysoki i na koniec sezonu ma wynieść 182,0 mln ton i być tylko o 1,5% mniejszy niż w rekordowym sezonie 2018/19. Handel ryżem ma wzrosnąć o 6,3% w związku ze zwiększonym popytem ze strony państw Afryki Zachodniej (Nigerii, Wybrzeża Kości Słoniowej i Senegalu).

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.