Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny pszenicy i kukurydzy – czy to koniec wzrostów?

Kategoria: Biznes

Ostatnie miesiące na światowych giełdach zbóż przynosiły systematyczne wzrosty cen – a za globalną dynamiką podążały ceny w Polsce. Jednak w drugiej połowie października trend się odwrócił, przynosząc kilkuprocentowe spadki na giełdzie MATIF w Paryżu i CBOT w Chicago. Czy czas wzrostów się skończył – i co to oznacza dla polskich producentów rolnych?

Polskie ceny zbóż napędzane przez światowe wzrosty

Od początku sierpnia na światowych giełdach byliśmy świadkami dynamicznych wzrostów cen zbóż. Sytuacja na rynkach była wynikiem niedostatecznej podaży zbóż w krajach rozwiniętych i dużym popytem międzynarodowym. Swoją cegiełkę do wzrostów dołożyli również globalni traderzy, którzy po raz pierwszy od kilku lat mieli okazję zarobić w związku ze znaczącymi zmianami cen zbóż.

Wzrost cen z powodu niskich zbiorów

Ze strony podażowej, pierwszym czynnikiem odbijającym się na cenach były niskie zbiory w Europie i Ameryce (spadek zbiorów pszenicy w UE o 12%, w Stanach Zjednoczonych o 6%, na Ukrainie o 7%). Ostatnie wzrosty były z kolei efektem obaw o przyszłoroczne wyniki, związane z suszami w USA, w Rosji i na Ukrainie. Brak deszczów daje się również we znaki w przygotowującej się do zbiorów Argentynie.

Globalne zapasy będą pomniejszone

Popyt na zboża był natomiast w ostatnich miesiącach wysoki, do czego przyczyniły się duże zakupy ze strony Chin. Klęski żywiołowe i spadek powierzchni upraw kukurydzy zmusił rząd tego kraju do zwiększenia importu zbóż. Mimo niższej produkcji w Państwie Środka, tegoroczne zbiory kukurydzy na skalę globalną były rekordowe – jednak czwarty rok z rzędu nie dorównują światowej konsumpcji. W konsekwencji, globalne zapasy na koniec bieżącego sezonu mają być o ok. 23% mniejsze niż na koniec sezonu 2016/17.

Dynamiczne zmiany w sytuacji w Polsce

Globalne wzrosty cen mają duże przełożenie na sytuację w Polsce. Mimo rekordowego pod względem produkcji roku (o 15% większe zbiory niż przeciętnie w latach 2015-19), cena pszenicy konsumpcyjnej w trzecim tygodniu października wynosiła 816 zł/t. Jeszcze w połowie sierpnia cena wynosiła 699 zł/t, a przed rokiem, mimo znacznie niższych zbiorów, cena w analogicznym okresie nie przekraczała 690 zł/t.

Nadchodzące miesiące będą zależeć od pogody u globalnych graczy

Ostatnie dni doprowadziły jednak do największych spadków cen od pierwszej połowy sierpnia – na CBOT ceny pszenicy w ostatnim tygodniu października spadły o 5,4%, kukurydzy – o 5,0%, a soi – o 2,5%. Z kolei na paryskim MATIF-ie ceny pszenicy pod koniec tygodnia były o 2,0% niższe niż na początku, a kukurydza była tańsza o 3,3%.

Niepewność z powodu koronawirusa

Obecne spadki cen są związane ze wzrostem opadów w Rosji i krajach Ameryki Południowej. Niższe ceny są również wynikiem narastającej niepewności na rynkach, spowodowanej przez wzrost liczby chorych na COVID-19 w Europie i USA, i kolejne lockdowny w wielu państwach rozwiniętych.

Przyszłość pod znakiem zapytania

Czy minione tygodnie były początkiem długotrwałego trendu spadkowego globalnych notowań? To w dużej mierze zależeć będzie od pogody wśród największych producentów i eksporterów. Jeśli warunki pogodowe ulegną poprawie, nastroje na światowych giełdach powinny ulec stabilizacji i doprowadzić do spadków cen.

 

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.