Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost produkcji soi nie uchroni Europy przed drogim importem zza oceanu

Kategoria: Biznes

Globalne zbiory soi w ostatnim dziesięcioleciu zwiększyły się o ponad 40%. Najwyższe wzrosty odnotowano w Europie, która wciąż uzależniona jest jednak od importu surowca. Importu, który w tym roku jest wyjątkowo kosztowny w związku z niższą podażą soi w USA.

Wzrost zbiorów soi szczególnie dynamiczny w Europie…

Według danych FAO i OECD, światowa produkcja soi w latach 2010-19 rosła średnio o 4,0% rocznie (skumulowany wzrost o 41,8%). Szczególnie wysokie wzrosty odnotowano w Rosji (średnioroczny wzrost produkcji o 14,8%), Unii Europejskiej (13,6%) i na Ukrainie (10,0%). Prognozy FAO i OECD na nadchodzącą dekadę wskazują na spowolnienie tempa wzrostu do 1,3% rocznie w skali globu, a wysokie wzrosty wystąpić mają w UE i Kanadzie – odpowiednio 3,3% i 3,1% rocznie (na przestrzeni dekady o ok. 35%). Zbiory soi odnotowują wyższe wzrosty niż zbiory innych największych globalnie upraw – pszenicy (przeciętnie wzrost o 1,3% w latach 2010-2029), kukurydzy (2,2%) czy ryżu (1,0%).

…wciąż uzależnionej jednak od importu

Większe zbiory soi związane są z większym areałem upraw soi w UE – według prognozy Komisji Europejskiej, w latach 2019-2030 wzrośnie on z 1 do 1,3 mln ha (wobec 0,4 mln ha jeszcze w 2012 r.). Dla porównania, powierzchnia uprawna w Unii spadnie w najbliższym dziesięcioleciu z 104,6 mln ha w 2019 r. do 103 mln ha, w tym powierzchnia przeznaczona na produkcję zbóż z 56,5 do 55,6 mln ha. Mimo stale rosnącego areału upraw i wolumenu produkcji, wciąż zdecydowaną większość konsumowanego surowca Europa musi importować. Wprawdzie udział produkcji własnej w konsumpcji soi się zwiększa, w nadchodzących latach nie przekroczy jednak dwudziestu procent – wg KE w 2010 r. wynosił 9%, obecnie 16%, a w 2030 r. ma być wyższy o kolejne trzy punkty procentowe.

Spadek produkcji soi w USA odbija się na cenach w Europie i na świecie

Import w nadchodzących miesiącach będzie natomiast zauważalnie droższy niż w ostatnich dwóch latach. W Stanach Zjednoczonych zakończony w sierpniu sezon przyniósł obniżenie produkcji soi o 19,5% – wg Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) zbiory wyniosły 96,7 mln t, wobec 120-121 mln t w dwóch poprzedzających sezonach. Tak gwałtowny spadek u jednego z dwóch (obok Brazylii) głównych producentów soi musiał odbić się na wielkości globalnych zapasów surowca, które spadły z 62,1 mln t do 46,9 mln t i są najniższe od czterech lat.

Analiza cen na podstawie śruty sojowej

Mniejsza podaż soi, połączona ze wzrostem popytu ze strony odbudowujących stado trzody chlewnej Chin, doprowadziła do znaczącego wzrostu cen na globalnych rynkach. Ceny śruty sojowej na CBOT oraz w porcie w Hamburgu odnotowują najwyższe wyniki od pierwszej połowy 2018 r. i w pierwszej połowie października dochodziły odpowiednio do 372 i 467 USD/t (wobec 300 i 362 USD/t na koniec 2019 r.). Cena śruty sojowej w porcie w Gdyni wynosiła 15 października 1832 PLN/t i jest najwyższa od marca br., kiedy przekroczyła 1850 PLN/t.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.