Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Chinach drożeje kukurydza, a wraz z nią żywność. Import receptą?

Kategoria: Biznes

W Chinach brakuje kukurydzy, więc jej ceny rosną – notowania na giełdzie w Dalian wzrosły w ciągu pierwszych trzech kw. 2020 r. o 22%. Droga kukurydza jest jednym z czynników przyczyniających się do wzrostu cen żywności w Państwie Środka. Czy Chiny będą zmuszone zwiększyć import zbóż?

Kukurydza niezbędna dla chińskiej produkcji

Ceny kukurydzy – kluczowego składnika pasz dla chińskiej produkcji zwierzęcej – w ostatnich latach utrzymywały się na poziomie 1700-1900 juanów za tonę. W okresie styczeń-wrzesień 2020 r. ceny w najbliższym kontrakcie na kukurydzę na giełdzie w Dalian wzrosły jednak z 1976 do 2417 juanów (354 USD) za tonę i osiągnęły najwyższy poziom od czerwca 2015 r.

Wzrost cen skutkiem braku wsparcia rządowego

Wzrost cen nastąpił w wyniku niskiej podaży surowca. Aby zrozumieć przyczyny obserwowanego spadku podaży, należy cofnąć się do 2016 roku – chińskie władze zrezygnowały wówczas z publicznej gwarancji skupu surowca. Decyzję tę motywowano chęcią urynkowienia obrotu kukurydzą w ChRL – państwowe ceny skupu były wysokie, w efekcie prowadząc do nadprodukcji i nagromadzenia dużych zapasów. Zaprzestanie subsydiowania sprawiło, że rolnikom bardziej zaczęła opłacać się uprawa innych roślin – przede wszystkim soi. Dopiero w bieżącym roku spadek powierzchni upraw, połączony ze zmniejszającymi się zapasami, znalazł odzwierciedlenie we wzrostach cen kukurydzy.

Drożeją nie tylko zboża, ale cała żywność

Niska podaż kukurydzy przekłada się na wzrost cen pasz i w konsekwencji cen mięsa w Państwie Środka. Na ceny żywności w bieżącym roku wpływają też niekorzystne warunki pogodowe – susze na północy kraju i powodzie na południu. Problemem wciąż pozostaje niższe pogłowie trzody chlewnej (stanowiące pokłosie epidemii ASF). Powyższe czynniki napędzają inflację cen w sektorze – podczas gdy inflacja ogółem w bieżącym roku kształtowała się dotychczas na poziomie 2-5%, ceny żywności rosły o 10-20%. Wysokie ceny żywności to jedno z głównych wyzwań stojących obecnie przed rządzącymi najludniejszym państwem świata. O wadze problemu świadczy fakt, że w sierpniu Xi Jinping, Sekretarz Generalny Komunistycznej Partii Chin, wezwał naród do zaprzestania „haniebnego” marnotrawienia żywności.

Możliwy większy import, ale nie wszystkich zbóż

W rozpoczynającym się w październiku sezonie 2020/21 niedobór kukurydzy w Chinach może wynieść nawet do 30 mln t, czyli ponad 10% krajowych zbiorów. Oczekuje się, że problemy z podażą będą częściowo mitygowane przez wzrost importu zboża. Wciąż obowiązuje wprawdzie rządowy limit importu kukurydzy na poziomie 7 mln ton rocznie (do którego dotąd Pekin nawet się nie zbliżał), ale oczekuje się, że zostanie on zwiększony w kolejnych miesiącach. Większy import nie zapełni jednak całej luki spowodowanej niższą produkcją – według szacunków powinien wynosić ok. 10-15 mln ton. W związku z tym przewidywany jest wzrost spożycia pszenicy paszowej o 5 mln t (która ma jednak zostać pokryta ze zbiorów krajowych) oraz wyższy import jęczmienia i sorgo.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.