Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów ciastkarskich i cukierniczych (w tym wyrobów czekoladowych z uwzględnieniem produktów dla dzieci i młodzieży). Objęto nią 72 producentów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 50 partii (w tym 35 partii wyrobów ciastkarskich i 15 partii wyrobów cukierniczych). Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 31 partiach (w tym w 18 partiach wyrobów ciastkarskich i w 13 partiach wyrobów cukierniczych). Z uwagi na zawyżoną zawartość cukrów zakwestionowano 1 partię wyrobów ciastkarskich (3,2% wszystkich skontrolowanych partii i 5,6% skontrolowanych w tym zakresie partii wyrobów ciastkarskich).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 168 partii (w tym 120 partii wyrobów ciastkarskich i 48 partii wyrobów cukierniczych). Zakwestionowano ogółem 21 partii (12,5% wszystkich skontrolowanych partii), w tym 9 partii wyrobów ciastkarskich (7,5% skontrolowanych w tym zakresie partii wyrobów ciastkarskich) i 12 partii wyrobów cukierniczych (25,0% skontrolowanych w tym zakresie partii wyrobów cukierniczych). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z marnowania. Do apelu dołącza aplikacja Too Good To Go, która wraz z partnerami pragnie dać dobitny dowód na to, że marnowanie po prostu nie ma sensu!
Zbliża się koniec okresu przejściowego w relacjach Unii Europejskiej ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
Unikalną aplikację komputerową, która pozwoli małym i średnim piekarniom zoptymalizować procesy technologiczne, a tym samym ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję CO2, opracowuje międzynarodowy zespół ekspertów z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.