Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Handel rolno-spożywczy w UE-27 podtrzymuje wzrost gospodarczy

Kategoria: Business Review

Z opublikowanego najnowszego miesięcznego sprawozdania na temat handlu produktami rolno-spożywczymi wynika, że handel produktami rolno-spożywczymi w UE utrzymywał się na wysokim poziomie w okresie od stycznia do lipca 2020 r., w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku.

W okresie styczeń-lipiec 2020 r. wywóz z UE-27 osiągnął całkowitą wartość 105,5 mld euro (wzrost o 2,1% w porównaniu z tym samym okresem w 2019 r.), natomiast przywóz z UE-27 osiągnął wartość 72,6 mld euro (wzrost o 1,7%). W rezultacie w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2020 r. nadwyżka eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła 32,9 mld EUR, co stanowi wzrost o 3% w porównaniu z tym samym okresem w 2019 r. Największym odbiorcą wzrostu unijnego eksportu rolno-spożywczego nadal były Chiny.

Wzrost sprzedaży wieprzowiny, pszenicy, podrobów i żywności dla niemowląt spowodował wzrost o 2,55 mld euro w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku. Eksport z UE, taki jak jęczmień i pszenica, osiągnął również dobre wyniki w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej (MENA), przede wszystkim w Arabii Saudyjskiej, Maroku i Algierii. Wartość eksportu rolno-spożywczego UE wzrosła również w Szwajcarii i na Ukrainie. Wartość importu produktów rolno-spożywczych z Wielkiej Brytanii spadła o 927 mln EUR, a wartość eksportu z UE-27 do Wielkiej Brytanii spadła o 359 mln EUR. Wśród głównych kategorii produktów, które odnotowały spadek, znalazły się napoje spirytusowe i likiery, makarony i ciastka oraz czekolada i wyroby cukiernicze. Największy wzrost wartości eksportu odnotowano w przypadku wieprzowiny i pszenicy, a następnie zbóż, oleju rzepakowego i słonecznikowego.

Pełne sprawozdanie jest dostępne w Internecie, a dalsze informacje na temat polityki rolno-spożywczej można znaleźć tutaj.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł piekarski

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn