Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA przedstawia raport nt. pozostałości pestycydów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków  (FDA) opublikowała wyniki swojego rocznego raportu na temat monitoringu pozostałości pestycydów. Raport za 2019 r. utwierdza, że poziomy pozostałości chemicznych pestycydów są poniżej poziomów tolerancji EPA.

Agencja przeanalizowała 812 chemikaliów i pestycydów w 4327 badanych próbkach. Większość z tych próbek charakteryzowała się poziomem pestycydów poniżej limitów określonych przez EPA. Uzyskane wyniki wykazują zgodność z tendencją niskich poziomów naruszeń pozostałości pestycydów przez ostatnich 8 lat.

98,7% krajowej żywności oraz 89,1% importowanej żywności charakteryzowała się poziomem pozostałości pestycydów zgodnym z federalnymi normami. Agencja nie znalazła również pozostałości chemicznych pestycydów w 42,4% próbek krajowej żywności oraz w 49,4% próbek importowanej żywności przeznaczonej dla ludzi.

FDA przeanalizowała również 365 próbek żywności przeznaczonej dla zwierząt. Na podstawie uzyskanych wyników wywnioskowała, że 95,4% z 238 próbek importowanej  oraz 98,4% ze 127 próbek krajowej żywności dla zwierząt było zgodnych z federalnymi normami, a żadnych pozostałości pestycydów nie stwierdzono w badanych próbkach karmy - krajowej (40,9%) oraz importowanej (43,7%).

W niektórych grupach towarowych żywności dla ludzi, wskaźnik naruszenia był wyższy dla próbek importowych. Wyższy wskaźnik naruszeń potwierdza słuszność planu pobierania próbek w odniesieniu do towarów przywożonych, co do których istnieje większe prawdopodobieństwo, że zawierają pozostałości chemiczne pestycydów, oraz państw i krajów, które najprawdopodobniej będą je wywozić. Czynniki brane pod uwagę przy wyborze towarów przywożonych obejmują przeszłe obszary problemowe, ustalenia z monitoringu stanowego i federalnego oraz dane dotyczące stosowania pestycydów za granicą.

W ramach działania Domestically Produced Animal-Derived Foods pod względem obecności pestycydów przeanalizowano także 153 próbki krajowych produktów, takich jak: dziczyzna, mleko, miód, mięso i jaja w skorupkach. 

Osiągnięte poziomy pozostałości pestycydów nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że w żadnej z badanych próbek nie stwierdzono przekroczenia poziomu pozostałości pestycydów, z wyjątkiem miodu, w którym stwierdzono naruszenia w 3 z 62 analizowanych próbek. 88,6% przetestowanych z zakresu tej grupy próbek nie zawierało żadnych pozostałości pestycydów.

Produkty importowane na cenzurowanym

Program FDA dotyczący pestycydów koncentruje się na produktach, które w przeszłości były lub są podejrzane o takie naruszenia, w oparciu o informacje takie jak raporty z innych agencji i dane o stosowaniu pestycydów. Historycznie, wskaźnik naruszeń dla żywności z importu jest wyższy niż w przypadku żywności krajowej, a to badanie potwierdza ten trend - był ponad 8 razy wyższy (10,9%) niż wskaźnik dla żywności krajowej (1,3%).

Wg raportu FDA dane dotyczące pestycydów z analizy importowanej żywności dla ludzi wskazują, że towary wymienione w Tabeli 9 mogą uzasadniać zwiększone pobieranie próbek tych produktów importowanych w przyszłości.

Link do raportu: https://www.fda.gov/media/153142/download 

Źródło: FDA

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Julita Szmigiel

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.