Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA zatwierdza trzy barwniki spożywcze ze źródeł naturalnych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków potwierdziła na początku maja br. zatwierdzenie trzech nowych naturalnych barwników spożywczych w ramach ogólnokrajowego programu odchodzenia od syntetycznych dodatków, które rozszerzą paletę dostępnych barwników pochodzących ze źródeł naturalnych.

Agencja FDA działa zgodnie z priorytetem Sekretarza Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej USA Roberta F. Kennedy'ego Jr., który postawił sobie za cel stopniowe wycofywanie barwników na bazie ropy naftowej z krajowych produktów spożywczych. Jest to część szerszej inicjatywy administracji mającej na celu przywrócenie Ameryce zdrowia.

Te zatwierdzone dodatki barwiące to:

Ekstrakt z Galdieria blue – to pochodzący z jednokomórkowych czerwonych alg Galdieria sulphuraria niebieski barwnik został zgłoszony przez francuską firmę Fermentalg. Został zatwierdzony do szerokiego zakresu zastosowań, w tym napojów (soków owocowych, koktajli, napojów na bazie mleka), słodyczy, płatków śniadaniowych, mrożonych deserów, puddingów, jogurtów i bitej śmietany – w tym zarówno w formatach mlecznych, jak i bezmlecznych.

Ekstrakt z kwiatów groszku motylkowego: to żywy barwnik w odcieniu od niebieskiego do fioletowego, który był już stosowany w napojach i produktach mlecznych – ekstrahowany z suszonych płatków Clitoria ternatea – został teraz zatwierdzony do rozszerzonego stosowania. Po petycji od amerykańskiej firmy Sensient Colors LLC barwnik może być teraz stosowany w gotowych do spożycia płatkach zbożowych, pikantnych przekąskach, preclach, chipsach ziemniaczanych i kukurydzianych oraz chipsach wielozbożowych.

Fosforan wapnia: ten naturalnie występujący biały pigment został zatwierdzony do stosowania w gotowych do spożycia produktach z kurczaka, cukrowych polewach do pączków i cukierków oraz białych cukierkach/piankach. Petycja została złożona przez Innophos Inc, z siedzibą w Cranbury w stanie New Jersey.

Zgodnie z federalną ustawą o żywności, lekach i kosmetykach (rozdział VII, sekcja 721), dodatki barwiące podlegają zatwierdzeniu przez FDA w celu ustalenia, czy są bezpieczne, zanim zostaną użyte w żywności. FDA ustala, czy dodatek jest bezpieczny w użyciu, biorąc pod uwagę przewidywane narażenie człowieka na dodatek barwiący w diecie, dane toksykologiczne dodatku i inne istotne informacje, takie jak opublikowana literatura. Po zatwierdzeniu przez FDA petycji dotyczącej dodatku barwiącego, każdy producent może używać barwnika do zatwierdzonych zastosowań.

Źródło: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-three-food-colors-natural-sources

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.