Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił najnowszą opinię naukową dotyczącą srebra (E 174) jako dodatku do żywności. Dokument stanowi kontynuację wcześniejszych ocen i analizuje nowe dane dostarczone przez przemysł w odpowiedzi na wcześniejsze zastrzeżenia.
FDA zatwierdza trzy barwniki spożywcze ze źródeł naturalnych
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków potwierdziła na początku maja br. zatwierdzenie trzech nowych naturalnych barwników spożywczych w ramach ogólnokrajowego programu odchodzenia od syntetycznych dodatków, które rozszerzą paletę dostępnych barwników pochodzących ze źródeł naturalnych.
Agencja FDA działa zgodnie z priorytetem Sekretarza Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej USA Roberta F. Kennedy'ego Jr., który postawił sobie za cel stopniowe wycofywanie barwników na bazie ropy naftowej z krajowych produktów spożywczych. Jest to część szerszej inicjatywy administracji mającej na celu przywrócenie Ameryce zdrowia.
Te zatwierdzone dodatki barwiące to:
Ekstrakt z Galdieria blue – to pochodzący z jednokomórkowych czerwonych alg Galdieria sulphuraria niebieski barwnik został zgłoszony przez francuską firmę Fermentalg. Został zatwierdzony do szerokiego zakresu zastosowań, w tym napojów (soków owocowych, koktajli, napojów na bazie mleka), słodyczy, płatków śniadaniowych, mrożonych deserów, puddingów, jogurtów i bitej śmietany – w tym zarówno w formatach mlecznych, jak i bezmlecznych.
Ekstrakt z kwiatów groszku motylkowego: to żywy barwnik w odcieniu od niebieskiego do fioletowego, który był już stosowany w napojach i produktach mlecznych – ekstrahowany z suszonych płatków Clitoria ternatea – został teraz zatwierdzony do rozszerzonego stosowania. Po petycji od amerykańskiej firmy Sensient Colors LLC barwnik może być teraz stosowany w gotowych do spożycia płatkach zbożowych, pikantnych przekąskach, preclach, chipsach ziemniaczanych i kukurydzianych oraz chipsach wielozbożowych.
Fosforan wapnia: ten naturalnie występujący biały pigment został zatwierdzony do stosowania w gotowych do spożycia produktach z kurczaka, cukrowych polewach do pączków i cukierków oraz białych cukierkach/piankach. Petycja została złożona przez Innophos Inc, z siedzibą w Cranbury w stanie New Jersey.
Zgodnie z federalną ustawą o żywności, lekach i kosmetykach (rozdział VII, sekcja 721), dodatki barwiące podlegają zatwierdzeniu przez FDA w celu ustalenia, czy są bezpieczne, zanim zostaną użyte w żywności. FDA ustala, czy dodatek jest bezpieczny w użyciu, biorąc pod uwagę przewidywane narażenie człowieka na dodatek barwiący w diecie, dane toksykologiczne dodatku i inne istotne informacje, takie jak opublikowana literatura. Po zatwierdzeniu przez FDA petycji dotyczącej dodatku barwiącego, każdy producent może używać barwnika do zatwierdzonych zastosowań.
Źródło: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-three-food-colors-natural-sources
Przeczytaj także
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
16.04.2025
W jaki sposób kolor może wpływać na innowacyjność słonych przekąsek?
GNT wyjaśnia, w jaki sposób barwniki roślinne mogą pomóc producentom wpisać się w najpopularniejsze trendy.
-
22.01.2025
FDA zakazała stosowania barwnika Red No. 3
Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku.