FOOD WASTE PREVENTION – Zapobieganie marnowaniu żywności – Dofinansowanie EU dla firm wdrażających projekty
Komisja Europejska ogłosiła nabór wniosków o finansowanie inicjatyw służących poprawie pomiaru marnowania żywności i zapobieganiu marnowaniu żywności (Grants for stakeholders to improve measurement of food waste and help implement food waste prevention in their operations and organisations SMP-FOOD-2022-FoodWaste-Stakeholders-AG).
Ten projekt stanowi realizację jednego z celów w obszarze żywności w ramach programu na rzecz jednolitego rynku, służący wspieraniu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności poprzez zapobieganie jej marnowaniu, w tym poprzez wymianę informacji i działania podnoszące świadomość.
Komisja Europejska poszukuje rozwiązań i technologii, które są gotowe do wdrożenia przez MŚP, ponieważ są one głównymi podmiotami gospodarczymi w tym sektorze.
Działania, które mogą być sfinansowane (zakres) powinny służyć włączeniu inicjatyw zapobiegających marnowaniu żywności do działań biznesowych, takich jak (przykłady):
- prognozowanie popytu w celu dopasowania podaży i popytu,
- zaopatrzenie w żywność i planowanie zakupów
- przechowywanie żywności, zarządzanie zapasami
- projekt menu, wielkości porcji, strategia cenowa
- promowanie świadomości konsumentów
- szkolenie personelu
- redystrybucja nadwyżek żywności
- monitorowanie i raportowanie odpadów spożywczych
Ponadto dotacje mogą również obejmować inne rodzaje działań, takie jak opracowanie i wdrożenie wytycznych dotyczących zapobiegania marnowaniu żywności, programy monitorowania marnowania żywności, materiały komunikacyjne, rozwój nowych modeli biznesowych itp.
Proponowane działania muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami unijnymi i krajowymi (bezpieczeństwo żywności, informacje na temat żywności dla konsumentów, i inne) oraz z gospodarką odpadami.
Budżet projektu 2 250 000 EUR
Wnioski można składać do 20 września 2022 r. (godzina 17:00)
SZCZEGÓŁY i wytyczne dotyczące złożenia wniosku są TUTAJ
Przeczytaj także
-
28.07.2022
NAZWA ŻYWNOŚCI – „Jagoda” czy „Borówka”?- zasady prawne określania nazw
Jagody są super. Dla wielu osób urodzonych w drugiej połowie zeszłego stulecia mogą kojarzyć się nie tylko z jagodziankami, pierogami polanymi śmietaną i posypanymi cukrem, ale także ze wspaniałymi wyprawami do lasu, podczas których całe rodziny zbierały jagody do słoików i metalowych kanek.
-
26.07.2022
Pestycydy w żywności – krok bliżej do nowych, restrykcyjnych wymogów
Jesteśmy w trakcie wdrażania strategii Od pola do stołu (w ramach Europejskiego Zielonego Ładu), która zakłada m.in. przejście na bardziej przyjazny dla środowiska i zrównoważony system żywnościowy.
-
14.07.2022
Znakowanie żywności. Nazwa witaminy w żywności dla szczególnych grup konsumentów (FSG)
W marcu 2022 TSUE wydał wyrok w sprawie C-533/20 dotyczącej deklarowania witamin w żywności wzbogaconej. Jego sentencja zakłada, że...
Polecane szkolenia
-
Szkolenie: TECHNOLOGICZNE DODATKI DO ŻYWNOŚCI - Stosowanie, znakowanie, marketing, wprowadzanie do obrotu. Innowacyjne składniki zastępujące dodatki.
Kategoria: Prawo żywnościowe, 03.04.2025