Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Glifosat zatwierdzony w UE do grudnia 2023 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na początku tego roku Komisja zwróciła się do krajów UE o zatwierdzenie przedłużenia o rok wygasającego pięcioletniego zezwolenia po tym, jak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że nie będzie w stanie zakończyć procesu oceny ryzyka co najmniej do lipca 2023 r. Wnioski EFSA, pierwotnie oczekiwane we wrześniu, mają kluczowe znaczenie dla decyzji Komisji i krajów UE w sprawie ponownego zatwierdzenia tego herbicydu.

Szkodliwość glifosatu

Kontrowersyjna substancja chemiczna, która według krytyków jest powiązana z rakiem i może mieć szkodliwy wpływ na owady i bezkręgowce morskie, została ostatnio ponownie dopuszczona do użytku w UE w 2017 r. W maju tego roku Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) stwierdziła, że glifosat jest nie jest rakotwórczy, ale może powodować poważne uszkodzenie oczu i jest toksyczny dla organizmów wodnych.

Kraje UE wobec glifosatu

Ostatnie głosowanie KE w sprawie dopuszczenia do stosowania glifosatu miało miejsce w 2017 r. Wówczas substancja ta uzyskała przedłużenie dopuszczenia do stosowania o 5 lat. Za ponownym dopuszczeniem glifosatu do obrotu opowiedziało się 17 innych państw UE, w tym Hiszpania, Polska, Holandia, Dania, Niemcy i Rumunia. Dziewięć krajów głosowało przeciw, w tym Francja, Włochy i Austria. Portugalia była jedynym krajem UE, który wstrzymał się od głosu.

Po tym, jak kraje nie osiągnęły większościowej decyzji w głosowaniach w październiku i listopadzie br., Komisja stwierdziła, że ma „prawny obowiązek” przedłużenia zezwolenia do czasu opublikowania przez unijną agencję ds. żywności swoich wniosków w przyszłym roku.

Roczna autoryzacja wygasa 15 grudnia 2023 r.

Źródła:

https://www.glyphosate.eu/pl/

https://www.politico.eu/article/glyphosate-license-extended-to-end-of-2023/

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.