Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zakończyły się konsultacje dotyczące glifosatu: zebrano ponad 400 zgłoszeń

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Konsultacje dotyczące glifosatu prowadzone równolegle przez EFSA i ECHA zakończyły się 22 listopada 2021 r. Podczas dwumiesięcznych konsultacji wszystkie zainteresowane strony miały dostęp do ocen naukowych przygotowanych przez właściwe organy krajowe Węgier, Francji, Holandii i Szwecji, znanych łącznie jako Grupa Oceniająca Glifosat (AGG). W ramach konsultacji z UE i spoza UE otrzymano łącznie 416 wniosków, większość z nich pochodziła z Argentyny.

Zgłoszenia te – niektóre z wieloma komentarzami – są publicznie dostępne i można je znaleźć na stronach internetowych EFSA i ECHA.

Kolejne kroki w unijnej ponownej ocenie glifosatu

Uwagi otrzymane w wyniku konsultacji zostały udostępnione AGG, która rozważy je i odpowie na nie.

W odniesieniu do procesu klasyfikacji AGG przekaże swoje odpowiedzi Komitetowi ECHA ds. Oceny Ryzyka (RAC). RAC opracuje swoją opinię w sprawie klasyfikacji glifosatu zgodnie z rozporządzeniem w sprawie klasyfikacji, oznakowania i pakowania (CLP). Oczekuje się, że nastąpi to maju/czerwcu 2022 r.

Następnie na potrzeby oceny EFSA, po dokonaniu przez AGG oceny uwag otrzymanych w ramach konsultacji, można zastosować zatrzymanie czasu celu zażądania dodatkowych informacji od Glyphosate Renewal Group (GRG). Zaktualizowana ocena (RAR) zostanie następnie sporządzona przez AGG i przesłana do EFSA w celu przeprowadzenia wzajemnej oceny. EFSA uwzględni wynik opinii ECHA w swojej wzajemnej ocenie, która ma zostać sfinalizowana w drugiej połowie 2022 r.

Regularne aktualizacje prac można znaleźć na stronach internetowych EFSA i ECHA.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: EFSA

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.