Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Grillowanie może być jednym ze sposobów spędzenia wolnego czasu jako forma relaksu z przyjaciółmi. Z danych marketingowych* wynika, że średnio w ciągu miesiąca polski konsument bierze udział w 2 imprezach grillowych. Grillowanie to również świetna okazja do konsumpcji nowych potraw, oprócz tego może stanowić potencjał w rozwijaniu nowych konceptów produktów w branży spożywczej!
Różne doniesienia prasowe wskazują, że długi weekend majowy stanowi początek sezonu grillowego. W wyniku charakterystycznego, zmiennego polskiego klimatu sezon do grillowania jest ograniczony. Można uznać, że najczęściej trwa od maja do sierpnia, kończy się wraz z upływem wakacji i zapowiedzią jesiennej pogody.
Od wielu lat w grillowym menu pojawiają się takie potrawy jak karkówka, kiełbasy, szaszłyki, boczek, a nawet kaszanka. Co ciekawe, z kolejnym sezonem wzrasta popyt na mięso drobiowe (np. mięso z fileta, skrzydełka). Warto pomyśleć perspektywicznie i zastanowić się czy w najbliższych latach wzrośnie spożycie ryb lub owoców morza podczas grillowania?
Można wnioskować, że wraz ze wzrostem popularności grillowania rosną oczekiwania konsumentów wobec kulinarnej oferty grillowej w sieciach handlowych. Na podstawie informacji prasowych, ze względu na wąską ofertę produktową odbiorcom brakuje produktów takich jak: mięso świeże, kiełbasy i wędliny czy warzywa i owoce.
Co konsument spożywa podczas grilla?
Zjawisko grillowania jako formy spędzania wolnego czasu jest potencjałem do wykorzystania dla branży spożywczej. Nie tylko konsumenci polubili ten sposób odpoczynku, ale dodatkowo potrzebują oni również odpowiednio skomponowanych produktów na tę okazję. Do typowych produktów na grilla, oprócz surowego/przyprawionego mięsa, zalicza się napoje alkoholowe (piwo, również cydr i radler), piwa bezalkoholowe, napoje gazowane, soki, przekąski w postaci chipsów oraz różnego rodzaju snacków. Nieodłącznym elementem grilla są także sosy (musztardy, ketchupy) i marynaty do mięs.
Jakie to niesie za sobą konsekwencje? Konsumenci szukają produktów dostosowanych do okazji, przygotowanych w sposób wygodny do konsumpcji oraz jednocześnie smacznych. Jest to również sygnał dla producentów produktów uznawanych powszechnie jako „niegrillowe” do tego, by przełamywać barierę oraz próbować rozwijać nowe rodzaje produktów.
Seria limitowana
Sezonowość grillowania sprzyja producentom różnych kategorii produktowych do eksperymentowania w obrębie swojej oferty. Dodatkowo może być to świetna okazja do przygotowania serii limitowanych. Część producentów branży mięsnej wykorzystuje sezon grillowy do wprowadzania na rynek specjalnie skomponowanych wyrobów: kiełbasy, szaszłyki, karkówki, nawet piersi z kurczaka przyprawione odpowiednią kompozycją składników czy ziół. Produkty te charakteryzują się różną gramaturą, funkcjonalnym opakowaniem oraz odpowiednią etykietą (design podkreśla charakter kulinarny). Branża mięsna sięga także po przekąski mięsne w postaci burgerów (do przygotowania hamburgerów). Z roku na rok obserwuje się zwiększającą się różnorodność produktów mięsnych w menu grillowym.
Chcesz wiedzieć czy w kategorii kabanosów i parówek pojawiły się produkty grillowe? Kliknij tu! Baza ProDUKT(tm) oferuje gamę możliwości do przeglądania, analizowania produktów z wybranej kategorii.
Przekąska czy posiłek?
Odbiorcy poszukują różnorodnych produktów. Jednym z możliwych pomysłów zaangażowania uwagi konsumentów i wzbogacenia posiłków grillowych jest zaproponowanie specjalnych przepisów np. z wykorzystaniem warzyw. A może nawet serii produktów - skomponowane mieszanki warzyw, o odpowiedniej gramaturze są rozwiązaniem dla konsumenta? Na te i inne pytania trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź, ale warto szukać możliwości tworzenia produktów jako przekąski lub posiłku dla konsumenta.
Niestandardowe produkty
Na rynku występują różne kategorie produktów, które można by uznać na dzień dzisiejszy jako niepasujące do grilla. Tylko czy na pewno? Niewykluczone, że jest pewna część wyrobów, która po odpowiedniej modyfikacji lub stworzeniu serii limitowanych mogłaby stanowić element posiłku grillowego.
Grillowanie online
Potencjał sezonu grillowania dostrzegają również niektóre sieci handlowe poprzez zakupy online. Wyróżniają wybrane kategorie jako produkty na grill lub oferują specjalne przepisy. Oprócz tego, strategia cenowa oferuje promocje cenowe na określone produkty.
*na podstawie przeglądu doniesień prasowych, marketingowych.
Przeczytaj także
W dzisiejszych czasach informacja jest kluczowym elementem w procesach biznesowych. Bez niej jakakolwiek działalność z góry skazana jest na porażkę. Dlatego też na rynku pojawia się coraz więcej firm oferujących dane o produktach...
Na podstawie doniesień prasowych stworzyliśmy dla Państwa listę najważniejszych trendów na rok 2017, do których powinni dostosować się producenci żywności, aby pozostać konkurencyjnym na rynku.