Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Innowacyjna metoda detekcji glutenu

Kategoria: Składniki Żywności

Obecność glutenu w żywności

Około 1% światowej populacji cierpi na celiakię, chorobę o podłożu autoimmunologicznym, która wywoływana jest przez występujący w niektórych rodzajach zbóż gluten. Schorzenie to jest nieuleczalne i jedynym znanym sposobem na uniknięcie niepożądanych objawów jest całkowite wyeliminowanie z diety potencjalnie szkodliwych produktów. Z tego powodu deklaracja dotycząca zawartości glutenu w danym rodzaju żywności jest kluczowa zarówno dla konsumentów, którym pozwala dokonywać bezpiecznych wyborów , jak i producentów, którzy zobowiązani są informować o potencjalnej obecności glutenu na etykietach swoich wyrobów.

Nowy biosensor z aptamerem

Zespół hiszpańskich badaczy pod kierunkiem prof. Ramona Martíneza Máñeza z Politechniki w Walencji pracuje nad inteligentnymi metodami detekcji glutenu, które z jednej strony pomogą uchronić osoby z celiakią przed przypadkowym spożyciem zanieczyszczonych nim produktów, a z drugiej poprawią skuteczność kontroli żywności. W nowej publikacji, która ukazała się w czasopiśmie „Analytica Chimica Acta”, naukowcy opisują innowacyjny system wykrywania glutenu z wykorzystaniem technik sygnalizacji biochemicznej. „Nasz biosensor składa się z anodowej warstwy trójtlenku glinu z fluorescencyjnym barwnikiem, która pokryta jest aptamerem (fragmentem DNA lub RNA) o powinowactwie do gliadyny – rozpuszczalnej frakcji glutenu”, wyjaśnia jedna z autorek badania, prof. M. Carmen Martínez Bisbal z Uniwersytetu w Walencji.

Zweryfikowana skuteczność

„W obecności gliadyny aptamer przemieszcza się po powierzchni biosensora, co powoduje otwarcie znajdujących się w nim nanoporów i uwolnienie sygnałowego barwnika”, dodaje dr Sara Santiago Felipe, współautorka publikacji. Efektywność nowego sensora została zweryfikowana w badaniach z wykorzystaniem próbek rzeczywistych produktów spożywczych, co sprawia, że potencjalnie może on znaleźć zastosowanie w przemyśle i kontroli jakości żywności.

Czułość i selektywność

„Wykazaliśmy, że nasz biosensor jest wystarczająco czuły, by wykryć 100 µg gliadyny w 1 kg produktu. Charakteryzuje się ponadto dobrą selektywnością i czasem detekcji w granicach 60 minut”, podkreśla Luis Pla, główny autor pracy. „Uzyskane przez nas wyniki mogą stanowić punkt wyjściowy do opracowania przenośnych, szybkich i łatwych w użyciu systemów wykrywania glutenu o dużej czułości”, podsumowuje prof. Martínez Máñez.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000326702031268X?via%3Dihub
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Como-detectar-de-forma-mas-eficaz-el-gluten

Wybierz obszar: Badania żywności Dodatki i składniki Przemysł piekarski

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

  • 31.05.2021

    Czy miód to dobry wybór dla alergików?

    Alergia na miód odnotowywana jest zazwyczaj u osób, u których stwierdzono wcześniej alergie pokarmowe, wziewne oraz owadzie. Osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość po spożyciu miodu, najczęściej uczulone są także na pyłek drzew, roślin i traw, czy białka występujące w jadzie i mleczku pszczelim.

    Czytaj więcej
  • 13.04.2021

    Produkty bezglutenowe – kontrola UOKiK

    Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zainteresował się żywnością bezglutenową i sfinansował badania składu produktów oznaczonych jako bezglutenowe bądź niezawierających informacji o obecności tego alergenu w składzie. Pomimo, że od 1 lipca 2020 r. kontrolą żywności w całości zajmuje się Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, UOKiK zdecydował się wesprzeć projekt mający na celu pomoc osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych.

    Czytaj więcej
  • 05.04.2021

    Produkty bezglutenowe - kontrola i porady UOKiK

    Na 33 przebadane produkty - jeden, wbrew informacjom na etykiecie, zawierał przekroczone normy dla żywności bezglutenowej.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn