Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy miód to dobry wybór dla alergików?

Kategoria: Składniki Żywności

Czym jest miód?

Miód to naturalny produkt spożywczy wytwarzany przez zwierzęta hodowlane - pszczoły miodne (Apis mellifera) z roślin miododajnych i/lub wydzielin niektórych owadów roślinożernych (mszyc, czerwców czy miodówek). Pod względem chemicznym miód to wodny roztwór, przesycony głównie cukrami prostymi. W składzie znajduje się również wiele biologicznie czynnych związków, m.in. białko, którego pochodzenie wiązane jest z nektarem, pyłkiem kwiatowym i specyficznymi wydzielinami gruczołowymi pszczół. Zidentyfikowane w składzie miodu białka mogą być przyczyną powstawania reakcji alergicznych.

Alergia na miód

Alergia na miód odnotowywana jest zazwyczaj u osób, u których stwierdzono wcześniej alergie pokarmowe, wziewne oraz owadzie. Osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość po spożyciu miodu, najczęściej uczulone są także na pyłek drzew, roślin i traw, czy białka występujące w jadzie i mleczku pszczelim.

Mechanizm powstawania alergii na miód nie został do końca poznany, również pochodzenie alergennych frakcji jest wciąż dyskutowane. U osoby uczulonej, w wyniku kontaktu z alergenem, może dojść do odpowiedzi ze strony układu immunologicznego (IV typ nadwrażliwości), objawiający się zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego i skóry. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do wystąpienia anafilaksji (na szczęście są stosunkowo rzadkim zjawiskiem), ale tendencja wzrostowa spożywania produktów naturalnych i nieprzetworzonych może zwiększyć częstotliwość występowania alergii na miód.

Druga strona medalu

Z drugiej strony miód wydaje się być obiecującym, naturalnym środkiem na odczulanie dla osób z alergią wziewną ze względu na dość niską zawartość alergizujących ziaren pyłku roślin wiatropylnych. Kontakt organizmu z alergenami wziewnymi przez spożywany miód może działać immunogennie na organizm. Stosowanie miodu w miesiącach, w których stężenie alergizujących pyłków jest niskie w powietrzu, może przyczynić się do złagodzenia typowych objawów w trakcie kolejnego sezonu pylenia, dzięki działaniu immunostymulującemu. Dlatego też spożywanie miodu może wpłynąć na poprawę ogólnych i indywidualnych objawów ANN (alergiczny nieżyt nosa) i być stosowane jako terapia uzupełniająca u alergików. Należy jednak pamiętać, że każda terapia czy suplementacja powinna być konsultowana i wykonywana pod opieką lekarza prowadzącego.

Najnowsze badania

Mgr inż. Marta Burzyńska z Katedry Biochemii i Analizy Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w ramach realizacji pracy doktorskiej przeprowadziła analizę pyłkową najpopularniejszych odmianowych miodów nektarowych pochodzących z pasiek z różnych rejonów w Polsce i stwierdziła obecność pyłków roślin wiatropylnych we wszystkich analizowanych próbkach. Przy czym na ich zawartość (ilość, ale także rodzaj) wpływ miało miejsce pozyskania miodu. Badania jednoznacznie pokazały, że miody tej samej odmiany zebrane w różnych rejonach Polski różnią się znacząco zawartością pyłków roślin wiatropylnych, w tym tych wywołujących alergię wziewną. Są to wstępne wyniki badań, ale wydają się obiecujące z perspektywy możliwości wykorzystania lokalnych miodów jako nutraceutyków wspomagających zapobiegniu objawom alergii wziewnej.

Autorzy:

Mgr inż. Marta Burzyńska

Prof. UPP dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: PTTŻ

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 05.05.2021

    Sezam kolejnym głównym alergenem pokarmowym w USA

    23 kwietnia Prezydent Joe Biden podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r. (Ustawa Food Allergy Safety Treatment Education and Research (FASTER) Act), która rozszerza listę głównych alergenów pokarmowych o sezam. 

    Czytaj więcej
  • 01.04.2021

    Jakość handlowa miodu

    IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i produktów wytworzonych na bazie miodu. Objęto nią łącznie 72 podmioty, w tym 39 producentów i 33 sklepy.

    Czytaj więcej
  • 07.12.2020

    Alergeny – regulacje prawne oraz obowiązek informowania

    Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.