Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak będzie wyglądać dieta przyszłości i czy pozwoli wyżywić świat?

Kategoria: Składniki Żywności

Radyklane zmiany są konieczne

Światowy system żywnościowy wymaga radykalnych zmian, by zapewnić wyżywienie ludności i skutecznie zapobiegać klęskom głodu w obliczu wyzwań takich jak zmiany klimatyczne, degradacja środowiska czy epidemie chorób zakaźnych. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno na łamach Nature badania, którego autorzy opisują jak może wyglądać dieta przyszłości, uwzględniająca światowe bezpieczeństwo żywnościowe i przyszłe potrzeby wciąż rosnącej globalnej populacji.

Nowe systemy produkcji?

Jak wskazują badania zespołu naukowców pod kierownictwem dra Asafa Tzachora z Uniwersytetu w Cambridge w Wielkiej Brytanii zapewnienie odpowiedniej podaży żywności w skali globalnej nie może bazować wyłącznie na stosowanych do tej pory, klasycznych metodach. W przyszłości konieczne będzie wdrożenie systemów produkcji w pełni uwzględniających aspekty środowiskowe, wspieranych najnowocześniejszą technologią i opartych o nowatorskie rodzaje surowców. Tylko w ten sposób możliwe będzie zagwarantowanie bezpieczeństwa żywnościowego oraz ochrona upraw i hodowli przed czynnikami klimatycznymi, plagami i chorobami.

Niekonwencjonalne surowce

Badacze przekonują, że walce z głodem i niedożywieniem konieczne będzie wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców. Wskazują oni między innymi na algi, w tym spirulinę, chlorellę i kelp, larwy insektów, takich jak mucha domowa, oraz mykoproteiny, czyli białka pochodzące z grzybów. Część z tych alternatywnych rodzajów żywności wzbudziła już zainteresowanie niektórych innowacyjnych przedsiębiorstw jako wartościowy i przyjazny środowisku substytut tradycyjnych produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

„Pokarmy przyszłości”

Upowszechnienie się tych „pokarmów przyszłości” zmieni funkcjonowanie współczesnego przemysłu spożywczego. Surowce tego typu mogą być hodowane na dowolną skalę z zastosowaniem modułowych i kompaktowych systemów, które z łatwością dają się zaadaptować zarówno do wymagań rejonów zurbanizowanych, jak i miejsc oddalonych od większych skupisk ludzkich, takich jak na przykład niewielkie wyspy. Żywność taka może być wytwarzana lokalnie, w ramach małych społeczności, co pozwala na uniezależnienie od globalnych łańcuchów dostaw.

Naturalne zagrożenia

Dr Tzachor zaznacza, że aktualnie funkcjonujące systemy produkcji żywności, oparte o tradycyjne rolnictwo i hodowlę zwierząt, są podatne na potencjalne zagrożenia. Wśród nich wymienić należy takie katastrofy naturalne jak powodzie, mrozy, susze, plagi czy choroby. W ostatnich latach można było przekonać się o tym na własne oczy, obserwując pożary lasów i susze w Ameryce Północnej, rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń w azjatyckich i europejskich gospodarstwach czy fale szarańczy, które przetoczyły się przez wschodnią Afrykę. Co gorsza, przewiduje się, że ocieplenie klimatu przyczyni się do nasilenia tych zjawisk.

Brak bezpieczeństwa żywnościowego

Dystrybucja żywności jest również wrażliwa na nieoczekiwane zmiany związane z globalnymi kryzysami. Przykładem może być ograniczenie dostaw produktów, które nastąpiło w trakcie pandemii COVID-19. Warto podkreślić, że brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyka w skali całego świata ponad 2 miliardów osób, przy czym 690 milionów cierpi głód, a 340 milionów dzieci ma niedobory pokarmowe. Problemy te wymagają podjęcia odpowiednich działań, a zaproponowane przez zespół z Cambridge zmiany mogą stanowić ich realne rozwiązanie.

Źródła: https://www.nature.com/articles/s43016-021-00269-x

https://noticiasdelaciencia.com/art/41958/en-busca-de-la-mejor-dieta-para-alimentar-al-mundo-del-manana?fbclid=IwAR1xrVEOsvYchxGpFFXB8vtQOihTsjfUk-XOBvuO8r0aRdGycUS-YHVOfyA

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.