Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak podwoić wydajność linii produkcyjnej makaronu?

Kategoria: Procesy i Technologie

Czanieckie Makarony, polski producent makaronu specjalizujący się w makaronach jajecznych, usprawnił produkcję dzięki sprzętowi Ishida.

Firma aktualnie posiada pięć sztuk naważarek CCW oraz pięć sztuk wag dynamicznych DACS. Najstarsza została zakupiona 12 lat temu, kolejne dokupywane były w miarę zmieniania się potrzeb produkcyjnych oraz rozwoju firmy. Najnowszy sprzęt zakupiony został w marcu tego roku.

Zdecydowaliśmy się na zakup maszyn firmy Ishida ze względu na ich niezawodność oraz precyzyjne i szybkie działanie – mówi Patryk Dybał z Czanieckie Makarony. – Naszym celem było zwiększenie wydajności przy zachowaniu tych samych wymiarów całej maszyny pakującej –  dodaje.

Na początkowym etapie wdrożenia urządzeń firmie pomógł przedstawiciel firmy Fenix Systems, głównego dystrybutora marki Ishida w Polsce. Ich reprezentant zajął się kompleksową instalacją urządzeń oraz szkoleniem personelu. Wdrożenie maszyn zajęło tylko trzy dni.

–  Ishida to najlepszy sprzęt w swojej kategorii, dzięki niemu wydajność naszej linii produkcyjnej została zwiększona o 100%. Urządzenia marki Ishida posiadają prosty i intuicyjny w użyciu panel sterowania. Dzięki maszynom o których mowa, nasza praca jest znacznie łatwiejsza, polega na sprawdzeniu czy wszystkie podzespoły i urządzenia współpracujące, takie jak paczkarka, odpowiednio działają –  wyjaśnia Patryk Dybał.

Naważarki Ishidy ważą produkt w odpowiednich proporcjach, następnie jest on pakowany do specjalnie przystosowanych opakowań. Dzięki nim poprawiła się dokładność odważanych porcji, przez co straty związane z niedokładnością zostały ograniczone.

Przedstawiciel Czanieckie Makarony do największych korzyści wynikających z zakupu maszyn Ishida zalicza zdecydowanie większą dokładność oraz płynność w odbiorze produktów, ważeniu oraz transporcie.

Wcześniej ważenie odbywało się ręcznie na zwykłych wagach szalkowych, co zajmowało bardzo dużo czasu, później w firmie wykorzystywano wagi od polskiego producenta – mówi.

Urządzenie jest dobrze zaprojektowane i ergonomiczne, co usprawnia i przyspiesza prace związane ze zmianą asortymentu. Co ważne, do uruchomienia i obsługi linii produkcyjnej aktualnie potrzebna jest jedna osoba. Przygotowanie linii produkcyjnej zajmuje około 10 minut. Przezbrojenie lub konserwacja trwają od 10 do 40 minut w zależności od czynności i umiejętności oraz doświadczenia osoby obsługującej.

Przed uruchomieniem produkcji sprawdzana jest czystość oraz sprawność urządzenia. Przy zmianie formy makaronu maszyna jest dokładnie sprzątana, aby nie mieszać produktów. Czyszczenie ma miejsce trzykrotnie: zarówno na początku tygodnia jak i przy zmianie asortymentu oraz końcem tygodnia.

Maszyny pracują na 3 zmiany przez 5 dni w tygodniu. Jedna maszyna produkuje od 35 - 45 opakowań na minutę.

Dzięki maszynom Ishida nasi klienci otrzymują sprawdzony i odpowiednio zapakowany produkt. Przez cały okres maszyny działają niezawodnie – komentuje Patryk Dybał. – W razie jakiejkolwiek potrzeby firma Fenix Systems reaguje niezwłocznie na potrzeby oraz bardzo szybko rozwiązuje wszelkie kwestie.

Wybierz temat: Opakowania Przemysł piekarski

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Dystrybutorem urządzeń Ishida jest:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.