Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jak podwoić wydajność linii produkcyjnej makaronu?

Kategoria: Procesy i Technologie

Czanieckie Makarony, polski producent makaronu specjalizujący się w makaronach jajecznych, usprawnił produkcję dzięki sprzętowi Ishida.

Firma aktualnie posiada pięć sztuk naważarek CCW oraz pięć sztuk wag dynamicznych DACS. Najstarsza została zakupiona 12 lat temu, kolejne dokupywane były w miarę zmieniania się potrzeb produkcyjnych oraz rozwoju firmy. Najnowszy sprzęt zakupiony został w marcu tego roku.

Zdecydowaliśmy się na zakup maszyn firmy Ishida ze względu na ich niezawodność oraz precyzyjne i szybkie działanie – mówi Patryk Dybał z Czanieckie Makarony. – Naszym celem było zwiększenie wydajności przy zachowaniu tych samych wymiarów całej maszyny pakującej –  dodaje.

Na początkowym etapie wdrożenia urządzeń firmie pomógł przedstawiciel firmy Fenix Systems, głównego dystrybutora marki Ishida w Polsce. Ich reprezentant zajął się kompleksową instalacją urządzeń oraz szkoleniem personelu. Wdrożenie maszyn zajęło tylko trzy dni.

–  Ishida to najlepszy sprzęt w swojej kategorii, dzięki niemu wydajność naszej linii produkcyjnej została zwiększona o 100%. Urządzenia marki Ishida posiadają prosty i intuicyjny w użyciu panel sterowania. Dzięki maszynom o których mowa, nasza praca jest znacznie łatwiejsza, polega na sprawdzeniu czy wszystkie podzespoły i urządzenia współpracujące, takie jak paczkarka, odpowiednio działają –  wyjaśnia Patryk Dybał.

Naważarki Ishidy ważą produkt w odpowiednich proporcjach, następnie jest on pakowany do specjalnie przystosowanych opakowań. Dzięki nim poprawiła się dokładność odważanych porcji, przez co straty związane z niedokładnością zostały ograniczone.

Przedstawiciel Czanieckie Makarony do największych korzyści wynikających z zakupu maszyn Ishida zalicza zdecydowanie większą dokładność oraz płynność w odbiorze produktów, ważeniu oraz transporcie.

Wcześniej ważenie odbywało się ręcznie na zwykłych wagach szalkowych, co zajmowało bardzo dużo czasu, później w firmie wykorzystywano wagi od polskiego producenta – mówi.

Urządzenie jest dobrze zaprojektowane i ergonomiczne, co usprawnia i przyspiesza prace związane ze zmianą asortymentu. Co ważne, do uruchomienia i obsługi linii produkcyjnej aktualnie potrzebna jest jedna osoba. Przygotowanie linii produkcyjnej zajmuje około 10 minut. Przezbrojenie lub konserwacja trwają od 10 do 40 minut w zależności od czynności i umiejętności oraz doświadczenia osoby obsługującej.

Przed uruchomieniem produkcji sprawdzana jest czystość oraz sprawność urządzenia. Przy zmianie formy makaronu maszyna jest dokładnie sprzątana, aby nie mieszać produktów. Czyszczenie ma miejsce trzykrotnie: zarówno na początku tygodnia jak i przy zmianie asortymentu oraz końcem tygodnia.

Maszyny pracują na 3 zmiany przez 5 dni w tygodniu. Jedna maszyna produkuje od 35 - 45 opakowań na minutę.

Dzięki maszynom Ishida nasi klienci otrzymują sprawdzony i odpowiednio zapakowany produkt. Przez cały okres maszyny działają niezawodnie – komentuje Patryk Dybał. – W razie jakiejkolwiek potrzeby firma Fenix Systems reaguje niezwłocznie na potrzeby oraz bardzo szybko rozwiązuje wszelkie kwestie.

Wybierz obszar: Opakowania Przemysł piekarski

Autor: Ishida Europe

Przeczytaj także

Dystrybutorem urządzeń Ishida jest:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn