Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakie prognozy dla rynku rzepaku?

Kategoria: Biznes

Rzepak na giełdzie

W bieżącym sezonie na paryskiej giełdzie Matif notowania cen rzepaku najwyższy poziom osiągnęły 8 sierpnia ub. r. – prawie 383 euro/t. Następnie, w ciągu zaledwie półtora miesiąca, obniżyły się do 365 euro/t. Kolejny szczyt przypadł na 5 października ub. r. - 382 euro/t - i od tamtej pory do końca grudnia przeważały tendencje spadkowe. Dopiero początek bieżącego roku przyniósł poprawę sytuacji. Notowania stopniowo umacniały się, by 25 stycznia wynieść 375,5 euro/t (kontrakt majowy). Pod koniec miesiąca ponownie widoczne były spadki, ale ich skala nie przekroczyła 2,5 euro/t.

Sytuacja w Polsce

W Polsce, według notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ceny skupu rzepaku stopniowo rosły w III kwartale 2018 r., stabilizując się w październiku i listopadzie na poziomie około 1640 zł/t.  Grudzień i pierwsza połowa stycznia przyniosły – podobnie jak na rynku europejskim – ponowne, niewielkie wzrosty cen, natomiast druga połowa ubiegłego miesiąca to ich lekkie obniżki.

Przyczyny zmian

Jedną z przyczyn ostatnich zmian cen były pierwsze prognozy dot. sytuacji na rynku rzepaku w nadchodzącym sezonie 2019/20. Eksperci firmy Tallage, wydawcy raportu Stratégie grains, wskazują na znaczące zmniejszenie areału zasiewów rzepaku ozimego we Francji i Niemczech. Łączna powierzchnia zbioru rzepaku w UE-28 w 2019 r. przewidywana jest na 6,1 mln ha, tj. na poziomie o 12% mniejszym od ubiegłorocznego. Z kolei Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) w raporcie z 24 stycznia br. prognozuje, że wyniesie ona 5,7 mln ha, czyli będzie o prawie 15% mniejsza niż w 2018 r. W Polsce GUS szacuje areał zasiewów rzepaku ozimego na 771 tys. ha wobec 813 tys. ha wysianych pod zbiory w 2018 r.

Z drugiej strony, na Ukrainie przewidywany jest prawie 30-proc. wzrost areału zbiorów (do 1,3 mln ha). Niewykluczone jest także zwiększenie zasiewów w Australii, ale w tym przypadku brak jest na razie twardych danych.

Wpływ soi

Na ceny rzepaku wpływ ma także sytuacja na rynku soi. Po dwudniowym spotkaniu Chiny - Stany Zjednoczone, w piątek 1 lutego br. Biay Dom ogłosił, że Chiny zobowiązały się do zakupu 5 mln t amerykańskiej soi. Jest to wielkość, która może mieć już przełożenie na wzrost cen, biorąc pod uwagę, że USA, eksportują w zależności od sezonu, łącznie 40-60 mln t soi, z czego około 60% trafiało na rynek Państwa Środka. Wsparciem dla cen soi były też korekty prognoz jej zbiorów w Brazylii, ze względu na przedłużającą się suszę w kluczowych regionach produkcji.

Biorąc pod uwagę powyższe, większe jest prawdopodobieństwo lekkich wzrostów cen rzepaku w kolejnych tygodniach, niż ich spadków. Z drugiej strony, jest duża niepewność co do kształtowania się notowań ropy naftowej, zmian kursów walutowych, ostatecznego ułożenia relacji USA-Chiny czy samych zbiorów soi i rzepaku w sezonie 2019/20.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 25.01.2019

    Prognozy unijnych zbiorów pszenicy w 2019 r.

    Firma Tallage w raporcie „Strategie grains”, opublikowanym 17.01 przedstawiła pierwsze prognozy unijnego bilansu popytowo-podażowego dla zbóż w nadchodzącym sezonie 2019/20. Według tych bardzo wstępnych przewidywań zbiory...

    Czytaj więcej
  • 11.01.2019

    Wzrost cen zbóż w 2018 roku

    Po trzech latach relatywnie niskich cen skupu zbóż, w 2018 r., szczególnie w jego drugiej połowie, ziarno zaczęło drożeć. Przeciętna cena najważniejszych gatunków zbóż w Polsce była od 5 do 13% wyższa niż w 2017 r. Według publikowanych w cyklu tygodniowym danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi...

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Wzrost kosztów w produkcji pieczywa

    Bieżący rok przyniósł istotny wzrost kosztów działalności piekarni. Według danych PontInfo, w samym pierwszym półroczu br. (czyli jeszcze przed dynamicznym wzrostem cen skupu zbóż) koszty ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo (piekarnię) zwiększyły się o ponad 17% w relacji rocznej. Jest to znacznie więcej niż w sektorze spożywczym ogółem...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.