Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost cen zbóż w 2018 roku

Kategoria: Biznes

Po trzech latach relatywnie niskich cen skupu zbóż, w 2018 r., szczególnie w jego drugiej połowie, ziarno zaczęło drożeć. Przeciętna cena najważniejszych gatunków zbóż w Polsce była od 5 do 13% wyższa niż w 2017 r.

Według publikowanych w cyklu tygodniowym danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ubiegłym roku pszenica konsumpcyjna skupowana była przeciętnie po 739 zł/t, czyli o prawie 8% drożej niż w 2017 r. Jednocześnie, patrząc jedynie na drugie półrocze, cena pszenicy sięgnęła 796 zł/t i była o ponad 18% wyższa w relacji rocznej. Największe zmiany miały miejsce na przełomie lipca i sierpnia 2018 r., kiedy w ciągu zaledwie 4 tygodni cena podskoczyła o 13%. Wrzesień przyniósł stabilizację, w drugiej połowie października i listopadzie odnotowano ponowne wzrosty cen (do około 835 zł/t), zaś w grudniu nastąpiła ich lekka korekta w dół.

Podobne tendencje widoczne były w przypadku pozostałych zbóż. Przy czym podwyżki dla żyta paszowego, pszenżyta, jęczmienia i owsa były silniejsze niż dla pszenicy – w drugim półroczu przeciętnie ziarno tych zbóż  było o 20-25% droższe niż w drugiej połowie 2017 r. Wyjątkiem była kukurydza, gdzie wzrost cen był niższy – o 7% w relacji rocznej. Jest to efekt jej mniej napiętego bilansu, zarówno w Polsce jak i ujęciu globalnym. Według Międzynarodowej Rady Zbożowej, światowe zbiory kukurydzy w bieżącym sezonie 2018/19 mają być o ponad 2% wyższe niż sezon wcześniej i wynieść 1073,4 mln t. W Polsce produkcja szacowana jest na poziomie 4,16 mln t (prognozy Sparks), czyli o 2% niższym niż w 2017 r., podczas gdy zbiory pozostałych zbóż ogółem były o 16% niższe niż rok wcześniej.

Prognozy na 2019 rok

Początek 2019 r. nie przyniósł dużych zmian na rynku. Jak podaje Sparks Polska, w pierwszym tygodniu stycznia cena pszenicy konsumpcyjnej o zawartości białka 12,5% kształtowała się na poziomie 820-870 zł/t, czyli zbliżonym do notowanego dwa miesiące temu. W kolejnych tygodniach możliwe są niewielkie podwyżki, niemniej obecnie brak jest czynników, które wskazywałyby na większe zmiany cen. Wsparciem może być powolne wyczerpywanie się rosyjskiego potencjału eksportowego, bo pozwoliłoby na zwiększenie sprzedaży zagranicznej przez Unię Europejską (w tym Polskę). Ponadto, coraz większy wpływ na rynek będą miały informacje dotyczące zbiorów zbóż w sezonie 2019/20. Pierwsze szacunki wskazują na wzrost zasiewów pszenicy ozimej w UE (o 6% względem powierzchni pod zbiory w 2018 r.) oraz w samej Polsce (o 5% w relacji rocznej). Niemniej, już w Stanach Zjednoczonych areał zasiewów jest prawdopodobnie niższy niż wcześniej oczekiwano.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 21.12.2018

    Wzrost kosztów w produkcji pieczywa

    Bieżący rok przyniósł istotny wzrost kosztów działalności piekarni. Według danych PontInfo, w samym pierwszym półroczu br. (czyli jeszcze przed dynamicznym wzrostem cen skupu zbóż) koszty ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo (piekarnię) zwiększyły się o ponad 17% w relacji rocznej. Jest to znacznie więcej niż w sektorze spożywczym ogółem...

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Prognozy eksportu pszenicy z UE

    W najnowszym raporcie „Strategie grains” eksperci firmy Tallage obniżyli (o 0,5 mln t) prognozę eksportu pszenicy zwyczajnej z UE na rynki trzecie. Obecnie oceniają, że wysyłki tego zboża w bieżącym sezonie 2018/19 mogą sięgnąć  19,0 mln t. Gdyby ten scenariusz zrealizował się, byłby to najmniejszy wolumen od sezonu 2011/2012

    Czytaj więcej
  • 07.12.2018

    W bieżącym roku rośnie produkcja artykułów zbożowych

    Według danych GUS, w pierwszych dziesięciu miesiącach br. w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, wzrosła produkcja większości artykułów zbożowych. Największe zmiany odnotowano w odniesieniu do mąki żytniej. Jej produkcja w analizowanym okresie sięgnęła 150 tys. t, czyli...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.