Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prognozy unijnych zbiorów pszenicy w 2019 r.

Kategoria: Biznes

Firma Tallage w raporcie „Strategie grains”, opublikowanym 17.01 przedstawiła pierwsze prognozy unijnego bilansu popytowo-podażowego dla zbóż w nadchodzącym sezonie 2019/20. Według tych bardzo wstępnych przewidywań zbiory pszenicy w 2019 r. w UE wyniosą 146,4 mln t, czyli o 19,3 mln t (ponad 15%) więcej niż w 2018 r. Wzrost to efekt zarówno zwiększonej powierzchni zasiewów ozimin, jak i oczekiwanych wyższych plonów.

Jedynym krajem, gdzie zbiory pszenicy prawdopodobnie będą niższe niż w 2018 r. jest Hiszpania – obniżka może sięgać 9% w relacji rocznej, a łączna produkcja wynieść 6,0 mln t. W pozostałych regionach oczekuje się już wzrostu lub, w przypadku Grecji i Cypru, stabilizacji zbiorów.

Wśród ważniejszych producentów pszenicy, zdecydowanie więcej ziarna, w ujęciu bezwzględnym, może zostać zebrane w Niemczech – wzrost o 4,9 mln t (24%) do 25,1 mln t – oraz we Francji – wzrost o 3,6 mln t (11%) do 37,4 mln t. W przypadku Polski eksperci Tallage określają produkcję na 11,2 mln t, co byłoby wynikiem  o 1,4 mln t (14%) wyższym niż w 2018 r.

Oczywiście, przedstawione tu prognozy należy przyjmować jako bardzo wstępne. Ostateczny wynik z dużym prawdopodobieństwem będzie od nich odbiegał. Jak większość tego typu analiz, zakłada ona „normalny” przebieg warunków pogodowych od momentu sporządzenia prognozy do momentu zbiorów. Ostatnie lata pokazują, że w ciągu zaledwie kilku tygodni bilans popytowo-podażowy z luźnego może zmienić się w mocno napięty. Dla przykładu, w ubiegłym roku, w styczniu, prognozy Tallage wskazywały, że produkcja pszenicy w UE wyniesie 141,6 mln t, czyli będzie zbliżona do osiągniętej w 2017 r. W kolejnych miesiącach szacunki te były stopniowo lekko obniżane, a istotna redukcja nastąpiła w lipcu, co było spowodowane suszą, która dotknęła Europę, głównie region północny i centralny.

Trzeba jednak podkreślić, że prognozy te, nawet bardzo wczesne, mają duże przełożenie na wyceny kontraktów -  zarówno tych z dostawą przed jak i po zbiorach w 2019 r.

W piątek 18.01, na europejskiej giełdzie MATIF, notowania wrześniowe dla pszenicy konsumpcyjnej (187,5 EUR/t)  były znacząco niższe od marcowych (204,0 EUR/t).

Oczywiście ogromne znaczenie ma tu również globalny bilans popytowo-podażowy dla rynku pszenicy i zbóż ogółem. Według prognoz Tallage, światowe zbiory pszenicy w przyszłym sezonie mogą być o prawie 50 mln t (7%) większe niż rok wcześniej i wynieść 751,8 mln t. O ponad 7 mln t zwiększyć się mają zapasy na koniec sezonu, co oznacza, że zarówno europejski, jak i globalny rynek prawdopodobnie będą się charakteryzowały znacznie luźniejszym bilansem, niż w bieżącym sezonie.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 11.01.2019

    Wzrost cen zbóż w 2018 roku

    Po trzech latach relatywnie niskich cen skupu zbóż, w 2018 r., szczególnie w jego drugiej połowie, ziarno zaczęło drożeć. Przeciętna cena najważniejszych gatunków zbóż w Polsce była od 5 do 13% wyższa niż w 2017 r. Według publikowanych w cyklu tygodniowym danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi...

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Wzrost kosztów w produkcji pieczywa

    Bieżący rok przyniósł istotny wzrost kosztów działalności piekarni. Według danych PontInfo, w samym pierwszym półroczu br. (czyli jeszcze przed dynamicznym wzrostem cen skupu zbóż) koszty ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo (piekarnię) zwiększyły się o ponad 17% w relacji rocznej. Jest to znacznie więcej niż w sektorze spożywczym ogółem...

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Prognozy eksportu pszenicy z UE

    W najnowszym raporcie „Strategie grains” eksperci firmy Tallage obniżyli (o 0,5 mln t) prognozę eksportu pszenicy zwyczajnej z UE na rynki trzecie. Obecnie oceniają, że wysyłki tego zboża w bieżącym sezonie 2018/19 mogą sięgnąć  19,0 mln t. Gdyby ten scenariusz zrealizował się, byłby to najmniejszy wolumen od sezonu 2011/2012

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.