Jakość handlowa koncentratów spożywczych oraz znakowanie octów w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową koncentratów deserów (kisieli, budyni, galaretek, koncentratów ciast w proszku i kremów) i koncentratów obiadowych (drugich dań, zup i sosów) oraz znakowanie octów. Kontrolą objęto łącznie 131 podmiotów, w tym 94 sklepy i 37 producentów.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 64 partie koncentratów. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 78 partiach koncentratów. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 247 partii, w tym: 145 partii koncentratów i 102 partie octów.
Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 15 partii (6,1%), w tym w: 10 partiach koncentratów (6,9%) i 5 partii octów (4,9%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku przy nazwie produktu (z przodu opakowania) informacji o postaci koncentratu (tj. sproszkowany/w proszku).
- Braku wskazania zawartości składnika (śmietany) podkreślanego w nazwie koncentratu sosu.
- Stosowania znaku słowno-graficznego „tylko naturalne składniki” na koncentracie budyniu zawierającym barwnik.
- Bezprawnej deklaracji „bez GMO” na occie jabłkowym (jabłka nie posiadają odpowiedników GMO dopuszczonych w UE).
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
12.07.2022
Lecytyna z Węgier przyczyną Salmonelli w fabryce czekolady Barry Callebaut w Belgii
Belgijska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (FAVV) potwierdziła, że lecytyna sojowa z Węgier była przyczyną niedawnej epidemii salmonelli w fabryce czekolady.
-
05.07.2022
Ocena bezpieczeństwa buforowanego octu jako dodatku do żywności
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).
-
30.06.2022
Jakość handlowa truskawek w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową truskawek ze szczególnym uwzględnieniem podawania informacji o kraju pochodzenia.