Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od 27 marca 2021 r. zaczyna obowiązywać rozporządzenie w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym. Wniosek Komisji dotyczący tego rozporządzenia został przyjęty w 2019 r. w następstwie europejskiej inicjatywy obywatelskiej. Wejście w życie rozporządzenia nie tylko oznacza ważny krok naprzód w modernizacji unijnej polityki bezpieczeństwa żywności, ale jest również doskonałym przykładem bezpośredniego politycznego wpływu europejskiej inicjatywy obywatelskiej.
Nowe przepisy poprawią przejrzystość unijnej oceny ryzyka w odniesieniu do żywności i obejmą szeroki zakres produktów budzących duże obawy obywateli. Rozporządzenie wzmocni wiarygodność, obiektywność i niezależność badań przedkładanych Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz zwiększy rolę państw członkowskich w zarządzaniu EFSA.
Komisarz Stella Kyriakides, odpowiedzialna za zdrowie i bezpieczeństwo żywności, powiedziała: "Większa przejrzystość unijnych prac naukowych w dziedzinie żywności wzmocni zaufanie konsumentów. Te nowe zasady przejrzystości są bezpośrednią odpowiedzią na apele naszych obywateli. Wprowadzamy je w momencie, gdy Komisja podjęła zdecydowane zobowiązanie, poprzez strategię "od pola do stołu", do zapewnienia bardziej zrównoważonego rozwoju, tak aby sposób, w jaki produkujemy i spożywamy żywność, był zdrowy nie tylko dla nas, ale również dla naszej planety.
Aby uczcić zbliżające się wejście w życie rozporządzenia w sprawie przejrzystości, Komisja Europejska i prezydencja portugalska, we współpracy z EFSA, zorganizują we wtorek 30 marca 2021 r., w godzinach od 10:00 do 12:30 CET, wspólne uroczyste wydarzenie wirtualne. Wydarzenie to będzie transmitowane w internecie tutaj. Komunikat prasowy jest dostępny na stronie Press Corner, podobnie jak pytania i odpowiedzi na stronie DG SANTE.
Źródło: KE
Przeczytaj także
W Dzienniku Urzędowym UE z 19 marca 2021 r. zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/468 z dnia 18 marca 2021 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do gatunków roślin zawierających pochodne hydroksyantracenu.
Opublikowano interesujące uzasadnienie do wyroku WSA w Warszawie z dnia 26 listopada 2020 r. (VII SA/Wa 1062/20) dotyczące niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych oraz sugerowania właściwości leczniczych suplementu diety.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2019/649 zmieniono poziomy izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.