Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: nowe przepisy na rzecz większej przejrzystości i niezależności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Od 27 marca 2021 r. zaczyna obowiązywać rozporządzenie w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym. Wniosek Komisji dotyczący tego rozporządzenia został przyjęty w 2019 r. w następstwie europejskiej inicjatywy obywatelskiej. Wejście w życie rozporządzenia nie tylko oznacza ważny krok naprzód w modernizacji unijnej polityki bezpieczeństwa żywności, ale jest również doskonałym przykładem bezpośredniego politycznego wpływu europejskiej inicjatywy obywatelskiej.

Nowe przepisy poprawią przejrzystość unijnej oceny ryzyka w odniesieniu do żywności i obejmą szeroki zakres produktów budzących duże obawy obywateli. Rozporządzenie wzmocni wiarygodność, obiektywność i niezależność badań przedkładanych Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz zwiększy rolę państw członkowskich w zarządzaniu EFSA.

Komisarz Stella Kyriakides, odpowiedzialna za zdrowie i bezpieczeństwo żywności, powiedziała: "Większa przejrzystość unijnych prac naukowych w dziedzinie żywności wzmocni zaufanie konsumentów. Te nowe zasady przejrzystości są bezpośrednią odpowiedzią na apele naszych obywateli. Wprowadzamy je w momencie, gdy Komisja podjęła zdecydowane zobowiązanie, poprzez strategię "od pola do stołu", do zapewnienia bardziej zrównoważonego rozwoju, tak aby sposób, w jaki produkujemy i spożywamy żywność, był zdrowy nie tylko dla nas, ale również dla naszej planety.

Aby uczcić zbliżające się wejście w życie rozporządzenia w sprawie przejrzystości, Komisja Europejska i prezydencja portugalska, we współpracy z EFSA, zorganizują we wtorek 30 marca 2021 r., w godzinach od 10:00 do 12:30 CET, wspólne uroczyste wydarzenie wirtualne. Wydarzenie to będzie transmitowane w internecie tutajKomunikat prasowy jest dostępny na stronie Press Corner, podobnie jak pytania i odpowiedzi na stronie DG SANTE.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.