Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Stało się: Zakaz stosowania pochodnych hydroksyantracenu w żywności na rynku unijnym jest faktem

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W Dzienniku Urzędowym UE z 19 marca 2021 r. zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/468 z dnia 18 marca 2021 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do gatunków roślin zawierających pochodne hydroksyantracenu.

WPROWADZENIE

Po kilkuletniej dyskusji na poziomie unijnym, bazując na ocenie ryzyka przeprowadzonej przez EFSA, opierając się na kluczowej zasadzie prawa żywnościowego, czyli zasadzie ostrożności, Komisja Europejska przyjęła Rozporządzenie zmieniające Rozporządzenie nr 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji.

Rozporządzeniem 2020/468 zostały wprowadzone następujące zmiany w załączniku III rozporządzenia nr 1925/2006: SUBSTANCJE, KTÓRYCH STOSOWANIE W ŻYWNOŚCI JEST ZAKAZANE, OGRANICZONE LUB PODLEGA KONTROLI PRZEZ WSPÓLNOTĘ

W części A załącznika III – „Substancje zakazane” wprowadza się substancje:

  •  „aloeemodyna i wszystkie preparaty, w których substancja ta jest obecna”;
  •  „emodyna i wszystkie preparaty, w których substancja ta jest obecna”;
  •  „preparaty z liści gatunków Aloe zawierające pochodne hydroksyantracenu”;
  •  „dantron i wszystkie preparaty, w których substancja ta jest obecna”;

 

Część C Załącznika III – „Substancje podlegające kontroli przez Wspólnotę” wprowadza się substancje:

  • „preparaty z korzeni lub kłączy Rheum palmatum L. lub Rheum officinale Baillon i ich hybryd zawierające pochodne hydroksyantracenu”;
  • „preparaty z liści lub owoców Cassia senna L. zawierające pochodne hydroksyantracenu”;
  • „preparaty z kory Rhamnus frangula L. lub Rhamnus purshiana DC. zawierające pochodne hydroksyantracenu”

Przepisy unijnego prawa żywnościowego nie regulują kwestii maksymalnych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczenia żywności pochodnymi hydroksyantracenu. Brak także regulacji w zakresie metodologii badań.

ZNACZENIE DLA FIRM

Rozporządzenie nie przewiduje okresu przejściowego. Oznacza to, że jego przepisy będą stosowane od 8 kwietnia 2021 r. Pamiętajmy, że nowe przepisy dotyczą produktów wprowadzonych do obrotu. Oznacza to, że zastosowanie mają do środków spożywczych, które w dniu produkcji mogły być zgodne z obowiązującymi przepisami.

To nie jest koniec prac nad zmianami załączników Rozporządzenia nr 1925/2006. Warto śledzić prace na poziomie unijnym, aby w odpowiednim czasie dostosować się [bez strat] do zmian. Na bieżąco informujemy o pracach w naszym NEWSLETTERZE, AKTUALNOŚCIACH i na LinkedIn.

O szczegółach sprawy i przebiegu prac pisaliśmy w Aktualnościach IGIFC tutaj: https://www.igifc.pl/zakaz-stosowania-pochodnych-hydroksyantracenu-w-zywnosci-na-rynku-unijnym/ 

Link do rozporządzenia 2021/468 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0468&from=EN 

Jeśli macie Państwo pytania dotyczące tego jak zmiana przepisów wpłynie na Wasze produkty znajdujące się w obrocie prosimy o wiadomość: igif@igifc.pl 

 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Izabela Tańska, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Prezes Zarządu IGIFC

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.