Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W Dzienniku Urzędowym UE z 19 marca 2021 r. zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/468 z dnia 18 marca 2021 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do gatunków roślin zawierających pochodne hydroksyantracenu.
WPROWADZENIE
Po kilkuletniej dyskusji na poziomie unijnym, bazując na ocenie ryzyka przeprowadzonej przez EFSA, opierając się na kluczowej zasadzie prawa żywnościowego, czyli zasadzie ostrożności, Komisja Europejska przyjęła Rozporządzenie zmieniające Rozporządzenie nr 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji.
Rozporządzeniem 2020/468 zostały wprowadzone następujące zmiany w załączniku III rozporządzenia nr 1925/2006: SUBSTANCJE, KTÓRYCH STOSOWANIE W ŻYWNOŚCI JEST ZAKAZANE, OGRANICZONE LUB PODLEGA KONTROLI PRZEZ WSPÓLNOTĘ
W części A załącznika III – „Substancje zakazane” wprowadza się substancje:
Część C Załącznika III – „Substancje podlegające kontroli przez Wspólnotę” wprowadza się substancje:
Przepisy unijnego prawa żywnościowego nie regulują kwestii maksymalnych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczenia żywności pochodnymi hydroksyantracenu. Brak także regulacji w zakresie metodologii badań.
ZNACZENIE DLA FIRM
Rozporządzenie nie przewiduje okresu przejściowego. Oznacza to, że jego przepisy będą stosowane od 8 kwietnia 2021 r. Pamiętajmy, że nowe przepisy dotyczą produktów wprowadzonych do obrotu. Oznacza to, że zastosowanie mają do środków spożywczych, które w dniu produkcji mogły być zgodne z obowiązującymi przepisami.
To nie jest koniec prac nad zmianami załączników Rozporządzenia nr 1925/2006. Warto śledzić prace na poziomie unijnym, aby w odpowiednim czasie dostosować się [bez strat] do zmian. Na bieżąco informujemy o pracach w naszym NEWSLETTERZE, AKTUALNOŚCIACH i na LinkedIn.
O szczegółach sprawy i przebiegu prac pisaliśmy w Aktualnościach IGIFC tutaj: https://www.igifc.pl/zakaz-stosowania-pochodnych-hydroksyantracenu-w-zywnosci-na-rynku-unijnym/
Link do rozporządzenia 2021/468 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0468&from=EN
Jeśli macie Państwo pytania dotyczące tego jak zmiana przepisów wpłynie na Wasze produkty znajdujące się w obrocie prosimy o wiadomość: igif@igifc.pl
Przeczytaj także
Przedsiębiorstwa spożywcze, które wprowadzają suplementy diety na polski rynek są zobowiązane do regularnego powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) o nowych produktach. Skuteczne powiadomienie musi nastąpić najpóźniej w dniu wprowadzenia określonego produktu po raz pierwszy do obrotu.
Zbliża się data publikacji rozporządzenia zakazującego dodawania do żywności pochodnych hydroksyantracenu i wprowadzającego kontrolę wielu przetworów roślinnych stanowiących naturalne źródło tych substancji. W styczniu projekt rozporządzenia uzyskał akceptację Parlamentu Europejskiego i Rady.
Trwa „czyszczenie” etykiet żywności ze sztucznych lub dziwnie brzmiących dla konsumentów składników. Na rynku pojawia się coraz więcej alternatyw dla dodatków do żywności, które są chętnie wykorzystywane w produktach w celu kształtowania ich lepszego, przyjaznego konsumentowi wizerunku.