Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE - Węgry i Włochy z nowymi chronionymi nazwami pochodzenia

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) węgierskich win "Soltvadkerti" i włoskich win "Friuli" / "Friuli Venezia Giulia" / "Furlanija" / "Furlanija Julijska Krajina".

Wina "Soltvadkerti" produkowane są na obszarze pomiędzy Dunajem a Cisą, charakteryzującym się niską wysokością i piaszczystymi glebami. Dzięki lokalnym warunkom środowiskowym, wykorzystywanej odmianie winorośli i fachowej wiedzy mieszkańców, produkcja win "Soltvadkerti" znacznie wzrosła. Mieszkańcy i plantatorzy winorośli zapewniają, że produkcja winogron i związane z nią tradycje będą kontynuowane i że zachowana zostanie dobra reputacja win "Soltvadkerti". Rodzinne winnice w tym rejonie stały się siłą napędową tej produkcji.

Wina "Friuli"/"Friuli Venezia Giulia"/"Furlanija"/"Furlanija Julijska Krajina" pochodzą z regionu Friuli Venezia Giulia w północno-wschodnich Włoszech, gdzie uprawa winorośli od czasów starożytnych odgrywa bezspornie główną rolę. Wina "Friuli"/"Friuli Venezia Giulia"/"Furlanija"/"Furlanija Julijska Krajina" mają specyficzne cechy, a mianowicie glebę bogatą w mikroelementy, które wpływają na cechy bukietu aromatycznego. Z tych powodów możliwe jest wykrycie wspólnych cech w aromatach win "Friuli"/"Friuli Venezia Giulia"/"Furlanija"/"Furlanija Julijska Krajina".

Te dwie nowe nazwy dołączą do już zarejestrowanych w 1174 r. chronionych nazw pochodzenia win wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

Źródło: KE

Wybierz temat: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.