Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE - Włochy i Hiszpania z nowymi oznaczeniami geograficznymi

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Colatura di alici di Cetara" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" z Hiszpanii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Colatura di Alici di Cetara" jest produktem płynnym otrzymywanym w wyniku dojrzewania sardeli w solance i produkowanym w prowincji Salerno w południowych Włoszech. Ze względu na swoje właściwości zapachowe i smakowe jest stosowany jako przyprawa i wzmacniacz smaku do makaronów i innych prostych lub bardziej wyszukanych dań. Jego cechy charakterystyczne wynikają ze szczególnych warunków obszaru połowowego prowincji Salerno i umiejętności lokalnych przedsiębiorców w zakresie przygotowywania tradycyjnych drewnianych pojemników na solanki sardeli. "Colatura di Alici di Cetara" jest bardzo cenionym elementem w gastronomii całych Włoch i w wielu przypadkach ten wyjątkowy składnik lokalnej kuchni wybrzeża Amalfi wykraczał poza granice kraju.

"Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" jest oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra produkowaną na wyspie Ibiza (Eivissa, w języku katalońskim). Jest to oliwa o barwie zielonej, z goryczką i pikantnym smakiem w ustach o intensywności od lekkiej do średniej. Cechy wyróżniające oliwę "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa", a w szczególności jej wyraźna goryczka i ostrość, zależą głównie od czasu zbiorów, którego wybór jest wynikiem doświadczenia i fachowej wiedzy rolników. Renoma oliwy "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" pozostała nienaruszona przez wieki, a dziś jest ceniona przez konsumentów, ekspertów, kucharzy i właścicieli restauracji.

Te nowe nazwy dołączą do 1497 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Owoce i warzywa

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.