Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Colatura di alici di Cetara" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" z Hiszpanii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
"Colatura di Alici di Cetara" jest produktem płynnym otrzymywanym w wyniku dojrzewania sardeli w solance i produkowanym w prowincji Salerno w południowych Włoszech. Ze względu na swoje właściwości zapachowe i smakowe jest stosowany jako przyprawa i wzmacniacz smaku do makaronów i innych prostych lub bardziej wyszukanych dań. Jego cechy charakterystyczne wynikają ze szczególnych warunków obszaru połowowego prowincji Salerno i umiejętności lokalnych przedsiębiorców w zakresie przygotowywania tradycyjnych drewnianych pojemników na solanki sardeli. "Colatura di Alici di Cetara" jest bardzo cenionym elementem w gastronomii całych Włoch i w wielu przypadkach ten wyjątkowy składnik lokalnej kuchni wybrzeża Amalfi wykraczał poza granice kraju.
"Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" jest oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra produkowaną na wyspie Ibiza (Eivissa, w języku katalońskim). Jest to oliwa o barwie zielonej, z goryczką i pikantnym smakiem w ustach o intensywności od lekkiej do średniej. Cechy wyróżniające oliwę "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa", a w szczególności jej wyraźna goryczka i ostrość, zależą głównie od czasu zbiorów, którego wybór jest wynikiem doświadczenia i fachowej wiedzy rolników. Renoma oliwy "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" pozostała nienaruszona przez wieki, a dziś jest ceniona przez konsumentów, ekspertów, kucharzy i właścicieli restauracji.
Te nowe nazwy dołączą do 1497 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Pandemia spowodowała, że konsumenci poszukują produktów prozdrowotnych, bardziej niż dotychczas dbają o zdrowie i odporność. Jak będzie wyglądał przemysł żywnościowy po pandemii Covid-19, w jaki sposób te nowe zachowania wpłyną na przyszłość branży spożywczej i napojów? Innova Market Insights opublikowała 10 najważniejszych trendów na rok 2021.
Hiszpańska firma biotechnologiczna BioTech Foods otrzyma grant w wysokości 2,7 mln EUR o na badania nad mięsem hodowanym komórkowo, które nie pochodzi od zwierząt.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).