Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE - Włochy i Hiszpania z nowymi oznaczeniami geograficznymi

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Colatura di alici di Cetara" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" z Hiszpanii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Colatura di Alici di Cetara" jest produktem płynnym otrzymywanym w wyniku dojrzewania sardeli w solance i produkowanym w prowincji Salerno w południowych Włoszech. Ze względu na swoje właściwości zapachowe i smakowe jest stosowany jako przyprawa i wzmacniacz smaku do makaronów i innych prostych lub bardziej wyszukanych dań. Jego cechy charakterystyczne wynikają ze szczególnych warunków obszaru połowowego prowincji Salerno i umiejętności lokalnych przedsiębiorców w zakresie przygotowywania tradycyjnych drewnianych pojemników na solanki sardeli. "Colatura di Alici di Cetara" jest bardzo cenionym elementem w gastronomii całych Włoch i w wielu przypadkach ten wyjątkowy składnik lokalnej kuchni wybrzeża Amalfi wykraczał poza granice kraju.

"Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" jest oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra produkowaną na wyspie Ibiza (Eivissa, w języku katalońskim). Jest to oliwa o barwie zielonej, z goryczką i pikantnym smakiem w ustach o intensywności od lekkiej do średniej. Cechy wyróżniające oliwę "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa", a w szczególności jej wyraźna goryczka i ostrość, zależą głównie od czasu zbiorów, którego wybór jest wynikiem doświadczenia i fachowej wiedzy rolników. Renoma oliwy "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" pozostała nienaruszona przez wieki, a dziś jest ceniona przez konsumentów, ekspertów, kucharzy i właścicieli restauracji.

Te nowe nazwy dołączą do 1497 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Nowości rynkowe Owoce i warzywa

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.