Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska powołała Europejską Radę ds. Rolnictwa i Żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska oficjalnie powołała w dn. 5 grudnia Europejską Radę ds. Rolnictwa i Żywności (EBAF), realizując tym samym jedno z zaleceń zawartych w sprawozdaniu końcowym Strategicznego Dialogu na temat Przyszłości Rolnictwa.

Europejska Rada ds. Rolnictwa i Żywności, której przewodniczy komisarz ds. żywności i rolnictwa Christophe Hansen, stawia sobie za cel podtrzymywanie nowej kultury dialogu, zaufania i udziału wielu podmiotów, wśród podmiotów z łańcucha dostaw żywności i społeczeństwa obywatelskiego, a także w kontaktach z Komisją.

Rolnictwo jest sercem przyszłości naszej Europy. Dzisiaj przekazujemy energię Strategicznego Dialogu na temat Przyszłości Rolnictwa UE, aby budować zaufanie i jednoczyć ludzi. Europejska Rada ds. Rolnictwa i Żywności ma zająć się całą złożonością łańcucha wartości rolno-spożywczej, wspierając naszych rolników i napędzając bardziej odporny, konkurencyjny i zrównoważony system rolno-spożywczy” – powiedziała przewodnicząca von der Leyen.

Czy będzie zajmował się EBAF?

Oczekuje się, że ten organ konsultacyjny będzie udzielał Komisji porad na wysokim szczeblu w sprawie działań następczych podejmowanych w ramach sprawozdania ze Strategicznego Dialogu na temat przyszłości rolnictwa UE oraz będzie uczestniczył w pracach nad wizją rolnictwa i żywności , która ma zostać przedstawiona w ciągu pierwszych 100 dni urzędowania.

Członkowie będą zachęcani do pielęgnowania wzajemnego zrozumienia i wymiany doświadczeń oraz do zwracania szczególnej uwagi na spójność i synergię polityk Unii oraz ich zgodność z inicjatywami sektora prywatnego.

Zarząd jest powołany na pięć lat i oczekuje się, że będzie się spotykał zasadniczo od dwóch do sześciu razy w roku. Komisarz Hansen może zwołać grupę na dodatkowe spotkania, gdy potrzebna jest pilna porada.

Zaproszenie do pełnienia funkcji w zarządzie EBAF

Opublikowano zaproszenie do składania wniosków w celu utworzenia składu zarządu. Będzie on złożony z maksymalnie 30 organizacji członkowskich reprezentujących trzy kategorie interesariuszy: społeczność rolniczą, innych uczestników łańcucha dostaw żywności oraz społeczeństwo obywatelskie, w tym w takich obszarach jak środowisko i klimat, dobrostan zwierząt lub kwestie konsumenckie.

W tej grupie powinna istnieć zrównoważona reprezentacja tych trzech kategorii interesariuszy. Organizacje, które ubiegają się o członkostwo, powinny wykazać się najszerszą odpowiednią kompetencją i wiedzą specjalistyczną w obszarach istotnych dla rolnictwa i żywności na poziomie Unii oraz wykazywać najszerszą reprezentatywność geograficzną w państwach członkowskich.

Termin składania wniosków do EBAF upływa 8 stycznia 2025 r. Komisja oceni wszystkie wnioski i zamierza sfinalizować skład zarządu na początku 2025 r. Pierwsze posiedzenie zarządu zostanie zwołane natychmiast po tym.

Źródło: KE

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.