Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja Europejska zaakceptowała projekt Śladu Środowiskowego Produktu Mleczarskiego

Kategoria:

Pomyślne wyniki głosowania

Europejskie Stowarzyszenie Mleczarstwa (EDA) ogłosiło w kwietniu, że głosowanie Komisji Europejskiej nad projektem Śladu Środowiskowego Produktu Mleczarskiego zakończyło się pomyślnie dla rozwijanej od 2014 roku inicjatywy. EDA złożyło podziękowania Sekretariatowi Technicznemu projektu, złożonemu między innymi z takich firm i instytucji, jak Danone, ACTALIA, Quantis czy Międzynarodowa Federacja Mleczarska. Nowa metodologia będzie od teraz standardem w przemyśle mleczarskim. Jest to kluczowy etap na drodze do wdrażania bardziej zrównoważonych i przyjaznych środowisku systemów produkcji w branży.

Nowa metoda

Głównym celem europejskiego przedsięwzięcia „Inicjatywa dla Produktów Przyjaznych Środowisku” jest usprawnienie wymiany informacji o wpływie produktów na środowisko między producentami, a konsumentami. Komisja Europejska zachęca Państwa Członkowskie oraz sektor prywatny do testowania nowej metody, dzięki której możliwe jest śledzenie oddziaływania danego wyrobu na ekosystem w trakcie całego cyklu życia produktu – zjawiska znanego jako Ślad Środowiskowy Produktu (PEF).

Pełen cykl życia produktu

Pozytywny wynik kwietniowego głosowania Komisji stanowi zwieńczenie czteroletniego projektu pilotażowego, którego celem było opracowanie specyficznego dla danej kategorii produktów zbioru zasad dotyczących pomiaru PEF. Regulacje te obejmują pełen cykl życia produktu mleczarskiego dostępnego na rynkach UE oraz EFTA. Objęły one następujące grupy wyrobów mlecznych: płynne mleko, serwatkę w proszku, sery, fermentowane produkty mleczne oraz produkty na bazie tłuszczu mlecznego.

Branża przyjazna środowisku

Zasady Kategorii Śladu Środowiskowego Produktu (PEFCR) zawierają szczegółowe wskazówki dotyczące wykorzystania danych głównych i danych dodatkowych, wymagania co do ich jakości, zasady alokacji, kategorie wpływu na środowisko, które powinny zostać uwzględnione, oraz inne informacje środowiskowe wymagane przy określaniu PEF produktów mleczarskich. PEFCR z pewnością przyczynią się do planowania produkcji bardziej przyjaznej środowisku oraz wzmocnienia pozytywnego wizerunku branży mleczarskiej wśród konsumentów.

Źródło:

http://eda.euromilk.org/events-news/news/read/article/successful-vote-of-the-dairy-product-environmental-footprint.html

http://eda.euromilk.org/fileadmin/user_upload/Public_Documents/EDA/PEFCR-DairyProducts_2018-04-25_V1.pdf 

 

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn