Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W środę 19 października na Światowym Szczycie Mleczarstwa IDF w Rotterdamie została podpisana i ogłoszona Deklaracja Branży Mleczarskiej reprezentowanej przez FIL-IDF dotycząca wkładu sektora mleczarskiego w osiągnięcie kluczowych celów w zakresie zrównoważonego rozwoju, takich jak zlikwidowanie ubóstwa, głodu oraz ochrony środowiska. Ogłoszenie deklaracji było połączone z krótkimi prezentacjami potwierdzającymi wolę deklaracji przez światowych liderów sektora mleczarskiego a także z Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która została sygnatariuszem powyższej deklaracji.
Najważniejsze tezy deklaracji:
- Uznanie Agendy ONZ 2030 na rzecz Zrównoważonego Rozwoju jako nadrzędnej ramy, która prowadzi działania branży na rzecz zrównoważonego rozwoju społecznego, środowiskowego, gospodarczego oraz zdrowotnego.
- Przyjęcie kluczowej roli mleczarstwa na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i ograniczenia ubóstwa oraz ważnego obszaru dla utrzymania i możliwości rozwoju rodzin rolniczych, małych przedsiębiorców oraz pasterzy;
- Podkreślenie kluczowego wkładu sektora mleczarskiego w zrównoważony rozwój, w tym:
- Potrzebę różnorodności systemów produkcji mlecznej i ras mlecznych, kontekst i priorytety;
- Potrzebę ciągłego i otwartego dialogu oraz wspólnych działań na wszystkich szczeblach.
Deklaracja potwierdza zgodę na:
- Podjęcia się zintegrowanego podejścia mającego na celu promowanie zrównoważonego rozwoju systemów mleczarskich, z uwzględnieniem wymiaru społecznego, ekonomicznego, zdrowotnego i środowiskowego;
- Zwrócenia szczególnej uwagi na potrzeby rodzin rolniczych, małych posiadaczy i pasterzy;
- Opracowanie, wdrożenie i rozpowszechnianie narzędzi i wytycznych w celu ułatwienia identyfikacji i
przyjęcia zrównoważonych praktyk w sektorze mleczarskim;
- Budowanie zdolności wspierania powyższych praktyk i zapewnienie warunków umożliwiających ich stosowanie;
- Pomiar i raportowanie wyników działań.
- Wzmocnienie dialogu między wieloma zainteresowanymi stronami w celu konsensusu, przeglądu postępów i ciągłego doskonalenia
- Deklaracja została podpisana przez Jeremy Hill, Prezydenta Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej oraz Ren Wang w imieniu FAO.
Źródła:
Przeczytaj także
Pokolenie millennialsów wciąż poszukuje nowych produktów, które są zdrowe i naturalne. Jedną z często wybieranych przez nich opcji są produkty mleczne. Ostatnie badania wskazują, że zarówno produkty o niskiej, jak i wysokiej...
Badania przeprowadzone opublikowane w Food Chemistry sugerują, że wykorzystanie nanocząsteczek wapnia we wzbogaconym mleku może zwiększyć bioprzyswajalność substancji odżywczych.