Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Społeczność mleczarska akceptuje wyzwania zrównoważonego rozwoju

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

W środę 19 października na Światowym Szczycie Mleczarstwa IDF w Rotterdamie została podpisana i ogłoszona Deklaracja Branży Mleczarskiej reprezentowanej przez FIL-IDF dotycząca wkładu sektora mleczarskiego w osiągnięcie kluczowych celów w zakresie zrównoważonego rozwoju, takich jak zlikwidowanie ubóstwa, głodu oraz ochrony środowiska. Ogłoszenie deklaracji było połączone z krótkimi prezentacjami potwierdzającymi wolę deklaracji przez światowych liderów sektora mleczarskiego a także z Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która została sygnatariuszem powyższej deklaracji.

Najważniejsze tezy deklaracji:

- Uznanie Agendy ONZ 2030 na rzecz Zrównoważonego Rozwoju jako nadrzędnej ramy, która prowadzi działania branży na rzecz zrównoważonego rozwoju społecznego, środowiskowego, gospodarczego oraz zdrowotnego.

- Przyjęcie kluczowej roli mleczarstwa na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i ograniczenia ubóstwa oraz ważnego obszaru dla utrzymania i możliwości rozwoju rodzin rolniczych, małych przedsiębiorców oraz pasterzy;

- Podkreślenie kluczowego wkładu sektora mleczarskiego w zrównoważony rozwój, w tym:

  • kluczową rolę produktów mleczarskich w zrównoważonej, pożywnej i zdrowej diecie;
  • znaczący wkład, jaki branża mleczarska wnosi do gospodarek krajów, dochodów, zatrudnienia i wydatków na utrzymanie ludności;
  • kluczową funkcję sektora mleczarskiego w zarządzaniu ekosystemami lądowymi oraz potrzebę uwzględniania problemu degradacji środowiska i zmian klimatu oraz wspieranie różnorodności biologicznej;

- Potrzebę różnorodności systemów produkcji mlecznej i ras mlecznych, kontekst i priorytety;

- Potrzebę ciągłego i otwartego dialogu oraz wspólnych działań na wszystkich szczeblach.

Deklaracja potwierdza zgodę na:

- Podjęcia się zintegrowanego podejścia mającego na celu promowanie zrównoważonego rozwoju systemów mleczarskich, z uwzględnieniem wymiaru społecznego, ekonomicznego, zdrowotnego i środowiskowego;

- Zwrócenia szczególnej uwagi na potrzeby rodzin rolniczych, małych posiadaczy i pasterzy;

- Opracowanie, wdrożenie i rozpowszechnianie narzędzi i wytycznych w celu ułatwienia identyfikacji i

przyjęcia zrównoważonych praktyk w sektorze mleczarskim;

- Budowanie zdolności wspierania powyższych praktyk i zapewnienie warunków umożliwiających ich stosowanie;

- Pomiar i raportowanie wyników działań.

- Wzmocnienie dialogu między wieloma zainteresowanymi stronami w celu konsensusu, przeglądu postępów i ciągłego doskonalenia

- Deklaracja została podpisana przez Jeremy Hill, Prezydenta Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej oraz Ren Wang w imieniu FAO.

Źródła:

https://www.fil-idf.org/the-dairy-declaration/ 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.