Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W związku z licznymi pytaniami dziennikarzy dotyczącymi kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych pochodzących z Ukrainy Główny Inspektor JHARS Przemysław Rzodkiewicz poinformował, że:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (ijhars) na mocy ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1688 ze zm.) sprawuje nadzór nad jakością handlową artykułów rolno- spożywczych, w tym przeprowadza graniczną kontrolę jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym.
Jakość handlowa są to cechy artykułu rolno-spożywczego dotyczące jego właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych w zakresie technologii produkcji, wielkości lub masy oraz wymagania wynikające ze sposobu produkcji, opakowania, prezentacji i oznakowania, nieobjęte innymi wymaganiami: sanitarnymi, weterynaryjnymi lub fitosanitarnymi.
IJHARS nie bada parametrów zdrowotnych i fitosanitarnych, np. pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich oraz zawartości mykotoksyn w żywności. Badanie paramentów zdrowotnych należy do kompetencji Państwowej Inspekcji Sanitarnej - w zakresie żywności pochodzenia roślinnego, Inspekcji Weterynaryjnej - w zakresie pasz i Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa - w zakresie fitosanitarnym materiału siewnego.
Granicznej kontroli w zakresie jakości handlowej podlegają artykuły rolno-spożywcze przeznaczone na cele spożywcze wyszczególnione w przepisach krajowych, tj. w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 stycznia 2013 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. z 2020 r. poz. 1934).
Sposób prowadzenia kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych regulują przepisy ustawy o jhars. W ramach kontroli granicznej zbóż pracownicy IJHARS sprawdzają dokumentację umożliwiającą identyfikację artykułu rolno-spożywczego, atesty jakościowe, wyniki badań laboratoryjnych odnoszące się do jakości handlowej kontrolowanej partii. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi kontroli IJHARS podlega każda partia wymienionych w rozporządzeniu artykułów rolno-spożywczych.
Podczas kontroli jakości handlowej zbóż, na miejscu przeprowadzana jest ocena organoleptyczna. Czynności kontrole obejmują sprawdzenie m.in. następujących parametrów: zapach, wilgotność, zagrzanie, obecność szkodników i ich pozostałości. Punkty kontroli na przejściach granicznych zostały wyposażone w sprzęt umożliwiający ocenę jakości zbóż na miejscu.
W przypadku stwierdzenia podczas granicznych kontroli niewłaściwej jakości handlowej importowanych zbóż przeznaczonych na cele spożywcze zgodnie z art. 30 ust. 1 ustawy o jhars, organy Inspekcji JHARS wydają decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego.
towar | liczba partii | masa partii |
ogółem | 38 132 | 1 376 016,6 t 202 520,3 hl 102 749 514 szt. |
zboża | 5 861 | 323 654,7 t |
rzepak | 9 691 | 677 621,7 t |
towar | liczba decyzji | liczba partii | masa partii (tony) |
ogółem | 479 | 479 | 22 001 |
zboża | 124 | 124 | 7 553 |
rzepak | 332 | 332 | 13 497 |
Jednocześnie organy IJHARS – Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie oraz w Kielcach złożyły łącznie 5 zawiadomień do organów ścigania o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z nieprawidłowościami stwierdzonymi w toku kontroli podmiotów prowadzących obrót importowanym zbożem.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (rafinowanych i tłoczonych na zimno), którą objęto 54 podmioty (37 sklepów i 17 producentów).
Miód pszczeli jest jednym z artykułów rolno-spożywczych, którego nazwa została określona w przepisach. Znakując miody należy zatem stosować przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 r. poz. 29, ze zm.).
W dn. 18 kwietnia 2023 r. Główny Inspektor JHARS oraz Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji podpisali porozumienie w sprawie współpracy w zakresie nadzoru nad akredytowanymi jednostkami certyfikującymi w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej oraz produktów regionalnych i tradycyjnych.