Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Porozumienie GIJHARS i PCA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dniu 18 kwietnia 2023 r. Główny Inspektor JHARS oraz Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji podpisali porozumienie w sprawie współpracy w zakresie nadzoru nad akredytowanymi jednostkami certyfikującymi w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej oraz produktów regionalnych i tradycyjnych.

- Obie instytucje sprawują nadzór nad działalnością akredytowanych jednostek certyfikujących. Liczę, że zacieśnienie naszej współpracy pozwoli na lepsze wsparcie rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego, produktów regionalnych i tradycyjnych wysokiej jakości – powiedział Przemysław Rzodkiewicz Główny Inspektor JHARS.

Celem porozumienia jest ustanowienie zasad współpracy, w tym zasad wymiany informacji, w ramach nadzoru sprawowanego przez PCA oraz nadzoru sprawowanego przez Głównego Inspektora JHARS nad upoważnionymi przez organ właściwy i akredytowanymi przez PCA jednostkami certyfikującymi, działającymi w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej oraz produktów posiadających zarejestrowane nazwy jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS).

Porozumienie z dnia 18 kwietnia 2023 r. uwzględnia przede wszystkim zmiany przepisów prawa w sektorze jakości żywności i zastępuje dotychczasowe porozumienie w tym zakresie z dnia 27.11.2019 r.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.