Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Koncerny spożywcze zawieszają pracę nad wspólnym projektem oznaczania wartości odżywczej

Kategoria: Biznes Fakty

„Brak wsparcia i zrozumienia konceptu”

Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé, Pepsico i Unilever, 5 koncernów z branży spożywczej, które zainicjowały własny projekt oznaczania wartości odżywczej na etykietach produktów, ogłosiły, że wstrzymują prace nad nowym systemem w całej Europie ze względu na brak poparcia dla proponowanych rozwiązań. We wspólnym oświadczeniu firmy stwierdziły, że powodem zawieszenia projektu „Evolved Nutrition Label” (ENL) jest „brak wsparcia i zrozumienia konceptu” ze względu na brak „ujednoliconej definicji wielkości porcji produktów” na poziomie europejskim.

Porcje czy gramy?

Jednym z najbardziej kontrowersyjnych założeń ENL było wykorzystywanie „wielkości spożywanej porcji”, różniącej się w zależności od rodzaju produktu, zamiast uniwersalnego przeliczania procentowej zawartości tłuszczów, cukrów i soli na 100 gramów produktu. Według pięciu koncernów, przedstawianie ilości składników odżywczych w zwyczajowo spożywanej porcji jest wygodniejsze dla konsumenta, jednak wielu ekspertów nie podziela tego zdania, wskazując, że takie rozwiązanie sprzyja błędnej interpretacji etykiet i utrudnia obiektywne porównywanie produktów. Koncerny zwróciły się do Komisji Europejskiej z propozycją ujednolicenia wielkości „zwyczajowo spożywanych porcji”, w ramach prowadzonych przez ekspertów prac nad raportem dotyczącym dobrowolnych systemów znakowania wartością odżywczą.

4 składniki w 11 kategoriach produktów

Według pierwotnego zamysłu, Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé, Pepsico i Unilever planowały wprowadzić ENL w 11 kategoriach produktów: wypiekach, serach, czekoladach, lodach, margarynach, majonezach, słonych przekąskach, słodyczach, dżemach, ciastkach i produktach zbożowych. Model ten miał zostać wprowadzony jeszcze w 2018 r. – zakładał on ustalenie odrębnej wielkości proporcji dla każdej z wymienionych kategorii i polegał na oznaczeniu kolorem zielonym, żółtym lub czerwonym czterech składników, tłuszczów, tłuszczów nasyconych, cukru i soli, w zależności od ich zawartości w produkcie.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn