Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
„Brak wsparcia i zrozumienia konceptu”
Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé, Pepsico i Unilever, 5 koncernów z branży spożywczej, które zainicjowały własny projekt oznaczania wartości odżywczej na etykietach produktów, ogłosiły, że wstrzymują prace nad nowym systemem w całej Europie ze względu na brak poparcia dla proponowanych rozwiązań. We wspólnym oświadczeniu firmy stwierdziły, że powodem zawieszenia projektu „Evolved Nutrition Label” (ENL) jest „brak wsparcia i zrozumienia konceptu” ze względu na brak „ujednoliconej definicji wielkości porcji produktów” na poziomie europejskim.
Porcje czy gramy?
Jednym z najbardziej kontrowersyjnych założeń ENL było wykorzystywanie „wielkości spożywanej porcji”, różniącej się w zależności od rodzaju produktu, zamiast uniwersalnego przeliczania procentowej zawartości tłuszczów, cukrów i soli na 100 gramów produktu. Według pięciu koncernów, przedstawianie ilości składników odżywczych w zwyczajowo spożywanej porcji jest wygodniejsze dla konsumenta, jednak wielu ekspertów nie podziela tego zdania, wskazując, że takie rozwiązanie sprzyja błędnej interpretacji etykiet i utrudnia obiektywne porównywanie produktów. Koncerny zwróciły się do Komisji Europejskiej z propozycją ujednolicenia wielkości „zwyczajowo spożywanych porcji”, w ramach prowadzonych przez ekspertów prac nad raportem dotyczącym dobrowolnych systemów znakowania wartością odżywczą.
4 składniki w 11 kategoriach produktów
Według pierwotnego zamysłu, Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé, Pepsico i Unilever planowały wprowadzić ENL w 11 kategoriach produktów: wypiekach, serach, czekoladach, lodach, margarynach, majonezach, słonych przekąskach, słodyczach, dżemach, ciastkach i produktach zbożowych. Model ten miał zostać wprowadzony jeszcze w 2018 r. – zakładał on ustalenie odrębnej wielkości proporcji dla każdej z wymienionych kategorii i polegał na oznaczeniu kolorem zielonym, żółtym lub czerwonym czterech składników, tłuszczów, tłuszczów nasyconych, cukru i soli, w zależności od ich zawartości w produkcie.
Źródła:
Przeczytaj także
Po wprowadzeniu nowych regulacji dotyczących znakowania produktów spożywczych zawartych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. pojawiły się nowe szczegółowo...
Sześć czołowych firm z branży spożywczej potwierdziło dziś, że są skłonne do wprowadzenia systemu sygnalizacji świetlnej (Traffic Lights Labelling System) znakowania wartości odżywczej produktów spożywczych...
Sześć największych firm z branży spożywczej planuje wprowadzić kolorowe oznaczenia wartości odżywczej na swoich produktach – kolory mają przypominać sygnalizację świetlną co ma ułatwić ich zrozumienie przez konsumentów.