Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wydarzenie Great Taste – Zero Waste transmitowane będzie na żywo 12 października z Rygi na Łotwie i będzie dotyczyło promocji zrównoważonej kultury żywieniowej i przedstawienia rozwiązań mających na celu zminimalizowanie ilości odpadów spożywczych. W tej jednodniowej konferencji wezmą udział eksperci i interesariusze z regionu Morza Bałtyckiego, działający w obszarze gastronomii, branży spożywczej i obszarze ograniczania marnotrawienia żywności.
Konferencja posłuży wymianie wiedzy i doświadczeń pomiędzy krajami nordyckimi i nadbałtyckimi oraz Polską – państwami o różnej historii i różnych doświadczeniach w zakresie ograniczania ilości odpadów spożywczych i optymalnego wykorzystania zasobów.
Zarejestruj się na wydarzenie tutaj.
Wiele z tego, co uważa się za odpady spożywcze, można zmienić w cenne zasoby – trzeba pilnie zmienić paradygmaty postrzegania żywności i postępowania z nią na całym świecie. W UE marnuje się około 88 milionów ton żywności rocznie, przy czym związany z tym koszt szacuje się w przybliżeniu na 143 miliardy euro. Podczas gdy w Europie marnuje się około 20% całej wytwarzanej żywności, 33 miliony ludzi nie stać na dobrej jakości posiłek co drugi dzień. W związku z tym walka z marnotrawstwem żywności nigdy nie miała większego znaczenia.
Przyszłość żywności związana jest z rozwojem innowacyjnych systemów żywnościowych, w których nie toleruje się marnotrawstwa oraz znajduje się nowe, kreatywne sposoby postępowania z żywnością w naszym regionie. W ramach tego wspólnego wydarzenia chętnie podzielimy się naszymi wątpliwościami i przykładami najlepszych praktyk stosowanych przez szefów kuchni w restauracjach w tym regionie w celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych. Dzieląc się swoją wiedzą specjalistyczną i zapałem, mamy nadzieję, że zainspirujemy inne regiony do współpracy i zmniejszania marnotrawstwa żywności, nie zapominając o istotnym elemencie, jakim jest wyśmienity smak!
– Maija Kāle, Doradca w biurze Nordyckiej Rady Ministrów na Łotwie, kierownik projektu Trendy żywnościowe przyszłości w regionie nordycko-bałtyckim (Future Trends of Food in Nordic-Baltic Region).
W trakcie wydarzenia wiodący badacze i przedstawiciele pozarządowych organizacji z regionu Morza Bałtyckiego podzielą się najnowszymi odkryciami dotyczącymi spożycia i marnotrawienia żywności. Eksperci ze społeczności EIT Food (Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii) i inni przestawią możliwe rozwiązania. Wydarzenie zakończy dyskusja szefów kuchni z Polski oraz krajów nadbałtyckich i nordyckich. Tematem będą konkretne metody ograniczania ilości odpadów spożywczych, które uczestnicy będą mogli w przyszłości wykorzystać w swojej codziennej pracy.
Przed wydarzeniem duński koncept Rub & Stub poprowadzi skierowane do szefów kuchni praktyczne zajęcia w zakresie ograniczania ilości odpadów spożywczych. Wydarzenie Great Taste – Zero Waste ma również na celu kontynuacje prac nad skierowanym do szefów kuchni manifestem niemarnowania żywności (Zero Food Waste Manifesto).
Konferencja będzie prowadzana w języku angielskim i będzie transmitowana na żywo z biura Nordyckiej Rady Ministrów w Rydze na Łotwie dnia 12 października w godz. 13:30–17:30.
Udział w wydarzeniu jest nieodpłatny. Szczegółowy program i rejestrację można znaleźć tutaj.
EIT Food to wiodąca europejska inicjatywa w zakresie innowacji w dziedzinie żywności, której celem jest uczynienie systemu żywności bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania.
EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT) - niezależnego organu Unii Europejskiej utworzonego w 2008 roku i składającego się z kluczowych graczy branżowych (ponad 90 organizacji partnerskich i ponad 50 start-up’ów z 16 państw członkowskich UE). Celem EIT Food jest stworzenie i promowanie w całej Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości.
W Warszawie powstał jeden z pięciu regionalnych oddziałów EIT Food tzw. Centrum Kolokacji (Co-Location Centre – CLC). Obejmuje ono region Europy Środkowo-Wschodniej oraz kraje nordyckie.
Więcej o EIT Food: www.eitfood.eu lub social media: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube lub Instagram
Przeczytaj także
Dodatek E120 wzbudza wiele emocji wśród osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską. Pod tą nazwą kryje się koszenila, zwana także kwasem karminowy lub karminem
Wiele osób w średnim wieku jest przekonanych, że w młodości mogły jeść do woli bez obawy, że odbije się to na ich masie ciała. Jednak nowe doniesienia naukowe wskazują, że tempo metabolizmu w rzeczywistości osiąga swoją maksymalną wartość znacznie wcześniej i zaczyna zwalniać później niż zwykło się przyjmować.