Konsultacje społeczne EFSA w sprawie wymagań technicznych dotyczących obecności małych cząstek, w tym nanocząstek w żywności i paszach
Komitet naukowy EFSA rozpoczął otwarte konsultacje dotyczące wymagań technicznych wymagań dla ustalenia obecności małych cząstek, w tym nanocząstek w produktach żywnościowych i paszowych. Niniejszy dokument określa wymagania informacyjne dotyczące zastosowań w regulowanych obszarach produktów żywnościowych i paszowych oraz ustanawia kryteria oceny obecności frakcji małych cząstek. Wymagania te mają zastosowanie do cząstek wymagających szczególnej oceny w nanoskali w materiałach konwencjonalnych, które nie spełniają definicji inżynierii nanomateriału określonej w rozporządzeniu w sprawie nowej żywności (UE) 2015/2283. Niniejsze wytyczne uzupełniają wytyczne dotyczące nanonauki i nanotechnologii przyjęte przez Komitet Naukowy EFSA w 2018 r.
Zainteresowane strony są proszone o przesyłanie pisemnych komentarzy do 09/09/2020. Aby przesłać komentarz skorzystaj z szablonu elektronicznego. Aby przesłać dodatkowe dane w celu obsługi komentarzy lub plików, w narzędziu dostępna jest funkcja przesyłania (dla maksymalnego rozmiaru pliku 1 Mb). W przeciwnym razie możesz również skontaktować się z funkcjonalną skrzynką pocztową SCER.PublicConsult.EUS.007@efsa.europa.eu
Uwaga: komentarze nie będą uwzględniane, jeśli:
- są przesyłane po dacie zakończenia konsultacji
 - są prezentowane w formie innej niż przewidziana w instrukcjach i szablonie
 - nie są powiązane z treścią dokumentu
 - zawierać skargi na instytucje, osobiste oskarżenia, nieistotne lub obraźliwe oświadczenia lub materiały
 - są związane z aspektami polityki lub zarządzania ryzykiem, które są poza zakresem działalności EFSA.
 
EFSA oceni wszystkie zgłoszone uwagi zgodnie z powyższymi kryteriami. Uwagi zostaną następnie rozpatrzone przez odpowiedni panel EFSA i uwzględnione, jeśli okażą się istotne.
Wkłady objęte prawem autorskim
Osoby lub organizacje uczestniczące w konsultacjach publicznych EFSA są odpowiedzialne za zapewnienie, że posiadają wszystkie prawa niezbędne do ich przedłożenia i późniejszej publikacji przez EFSA. Komentarze powinny między innymi być chronione prawami autorskimi, biorąc pod uwagę politykę przejrzystości EFSA i praktykę publikowania wszystkich zgłoszeń. W przypadku, gdy zgłoszenie odtwarza treści stron trzecich w postaci wykresów, wykresów lub obrazów, komputer PC powinien uzyskać wymagane uprzednie pozwolenia posiadacza (posiadaczy) praw.
Publikacja wkładów
Wkład zostanie opublikowany i może być ponownie wykorzystany przez EFSA w innym kontekście. Należy zauważyć, że uwagi przesłane osobiście przez osoby prywatne zostaną opublikowane jako takie, wskazując imię i nazwisko autora, chyba że autor przedstawi istotne uzasadnienie ochrony. Wkłady złożone w imieniu organizacji są również publicznie dostępne i przypisywane danej organizacji.
Prześlij uwagi (termin: 9 września 2020 r.)
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
- 
        
          
          30.06.2020
        
        EFSA opublikowała raport dot. wpływu zmian klimatu na bezpieczeństwo żywności
Czytaj więcejZmiany klimatu stanowią poważne wyzwanie dla globalnego bezpieczeństwa żywności. Wrażliwość patogenów, mikroorganizmów potencjalnie wytwarzających toksyny i innych szkodników na czynniki klimatyczne sugeruje, że zmiany klimatu mogą wpływać na występowanie i nasilenie niektórych chorób przenoszonych przez żywność.
 - 
        
          
          26.06.2020
        
        Obawy EFSA dotyczące bezpieczeństwa stosowania trójglicerydów selenitu w suplementach żywnościowych
Czytaj więcejEuropejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odrzucił stosowanie trójglicerydów selenitu jako źródła selenu (Se) jako składnika suplementu żywnościowego z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa.
 - 
        
          
          21.05.2020
        
        Ochratoksyna A (OTA) w żywności - aktualizacja opinii EFSA
Czytaj więcejEFSA opublikowała opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością ochratoksyny A (OTA) w żywności.
 
  
  
  
      


        
