Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA opublikowała raport dot. wpływu zmian klimatu na bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zmiana klimatu stanowi istotny czynnik pojawiającego się ryzyka. Podczas gdy szeroki zakres badań i raportów prognozuje wpływ zmian klimatu na bezpieczeństwo żywności, to przyszłe wyzwania dla bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia roślin i zwierząt oraz jakości odżywczej zwykle nie są dogłębnie badane.

Międzynarodowy zespół naukowców pod przewodnictwem EFSA opracował metodologię do identyfikowania i definiowania pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia roślin i zwierząt oraz jakości składników odżywczych związanych ze zmianami klimatu. Podejście to - zwane CLEFSA („Zmiany klimatu jako czynnik pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia roślin, zwierząt i jakości odżywczej”) - opisano w najnowszym raporcie, który zawiera „zestawienia wyników”, które charakteryzują możliwe skutki zmiany klimatu i mają szeroki zakres zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności.

Pełna treść raportu

Projekt CLEFSA, który trwał od 2018 do 2020 r. i miał na celu opracowanie metod oraz narzędzi do identyfikowania i definiowania pojawiających się zagrożeń związanych ze zmianami klimatu poprzez:

  • długoterminowe przewidywanie wielu pojawiających się zagrożeń przy użyciu scenariuszy zmian klimatu;
  • skanowanie horyzontu i crowdsourcing w celu gromadzenia sygnałów z różnych źródeł informacji;
  • rozszerzenie sieci wiedzy o ekspertów z międzynarodowych agencji UE i ONZ;
  • zaprojektowanie narzędzi „analizy decyzji opartych na wielu kryteriach w celu zdefiniowania zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, pasz, zdrowia roślin, zwierząt i jakości odżywczej.

CLEFSA zidentyfikował wiele problemów związanych ze zmianami klimatu, które mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo żywności w Europie.

  • Zmiana klimatu może potencjalnie powodować, intensyfikować lub modyfikować występowanie i nasilenie niektórych chorób przenoszonych przez żywność oraz ustanawiać inwazyjne gatunki obce szkodliwe dla zdrowia roślin i zwierząt.
  • Ma wpływ na zdarzenie, intensywność i toksyczność zakwitów potencjalnie toksycznych alg morskich i słodkowodnych oraz bakterii, dominację i trwałość różnych pasożytów, grzybów, wirusów, wektorów i gatunków inwazyjnych, szkodliwych dla zdrowia roślin i zwierząt.
  • Zmiany klimatu prawdopodobnie spowodują (ponowne) pojawienie się nowych zagrożeń, zwiększą narażenie lub podatność na znane zagrożenia i zmienią poziomy mikro- i makroelementów w żywności oraz paszach.

Ze względu na charakter wyzwania lista ta jest nieuchronnie niekompletna i niewątpliwie niespodziewane zdarzenia czekają na nas w przyszłości.

Działania prewencyjne UE

UE i państwa członkowskie zobowiązały się do przekształcenia Europy w energooszczędną i niskoemisyjną gospodarkę do 2050 r., obniżając emisje o 80–95% w porównaniu z poziomami z 1990 r. Oprócz ograniczenia emisji dwutlenku węgla i walki z globalnym ociepleniem, ramy działań UE w dziedzinie klimatu obejmują strategie UE i krajowe dotyczące adaptacji do klimatu. Kilka z nich wiąże się z bezpieczeństwem żywności i pasz, np. rozwój roślin odpornych na suszę, nowa infrastruktura nawadniająca, zmiana terminu sadzenia roślin, stosowanie dodatkowych nawozów.

Inne ważne inicjatywy na poziomie europejskim obejmują:

Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/climate-change-and-food-safety

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 24.06.2020

    Rolnictwo zrównoważone odpowiedzią na zmiany klimatu

    Rolnictwo jeszcze nie stało przed tak dużymi wyzwaniami jak obecnie. Rośnie liczba ludności oraz zapotrzebowanie na żywność. Zgodnie z prognozowanym przyrostem ludności oczekuje się, że globalne zapotrzebowanie na żywność w nadchodzących dekadach wzrośnie nawet o 70%. 

    Czytaj więcej
  • 09.06.2020

    Transformacja globalnej produkcji żywności przy użyciu nowych technologii

    Wzrost światowej populacji ludności i rosnący dobrobyt ludzi w ciągu najbliższych trzech dekad będą wymagały wzrostu produkcji żywności o 30-70%. Jednocześnie te ogromne ilości potrzebnej żywności muszą być wytwarzane w sposób chroniący środowisko naturalne i odporny na zmiany klimatu. Aby temu sprostać potrzebna będzie całkowita zmiana sposobu produkcji żywności. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze zaprezentowali przegląd rozwiązań obejmujących szereg nowych technologii, które pomogą rozwiązać to globalne wyzwanie. Wyniki zostały opublikowane w Nature Food.

    Czytaj więcej
  • 29.01.2020

    Zmiany klimatu a bezpieczeństwo żywności

    Zmiany klimatu stanowią poważne wyzwanie dla globalnego bezpieczeństwa żywności. Długotrwałe zmiany temperatury, wilgotności, wzorców opadów i częstotliwości występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych mają już wpływ na...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.