Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zmiana klimatu stanowi istotny czynnik pojawiającego się ryzyka. Podczas gdy szeroki zakres badań i raportów prognozuje wpływ zmian klimatu na bezpieczeństwo żywności, to przyszłe wyzwania dla bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia roślin i zwierząt oraz jakości odżywczej zwykle nie są dogłębnie badane.
Międzynarodowy zespół naukowców pod przewodnictwem EFSA opracował metodologię do identyfikowania i definiowania pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia roślin i zwierząt oraz jakości składników odżywczych związanych ze zmianami klimatu. Podejście to - zwane CLEFSA („Zmiany klimatu jako czynnik pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia roślin, zwierząt i jakości odżywczej”) - opisano w najnowszym raporcie, który zawiera „zestawienia wyników”, które charakteryzują możliwe skutki zmiany klimatu i mają szeroki zakres zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności.
Projekt CLEFSA, który trwał od 2018 do 2020 r. i miał na celu opracowanie metod oraz narzędzi do identyfikowania i definiowania pojawiających się zagrożeń związanych ze zmianami klimatu poprzez:
CLEFSA zidentyfikował wiele problemów związanych ze zmianami klimatu, które mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo żywności w Europie.
Ze względu na charakter wyzwania lista ta jest nieuchronnie niekompletna i niewątpliwie niespodziewane zdarzenia czekają na nas w przyszłości.
Działania prewencyjne UE
UE i państwa członkowskie zobowiązały się do przekształcenia Europy w energooszczędną i niskoemisyjną gospodarkę do 2050 r., obniżając emisje o 80–95% w porównaniu z poziomami z 1990 r. Oprócz ograniczenia emisji dwutlenku węgla i walki z globalnym ociepleniem, ramy działań UE w dziedzinie klimatu obejmują strategie UE i krajowe dotyczące adaptacji do klimatu. Kilka z nich wiąże się z bezpieczeństwem żywności i pasz, np. rozwój roślin odpornych na suszę, nowa infrastruktura nawadniająca, zmiana terminu sadzenia roślin, stosowanie dodatkowych nawozów.
Inne ważne inicjatywy na poziomie europejskim obejmują:
Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/climate-change-and-food-safety
Przeczytaj także
Rolnictwo jeszcze nie stało przed tak dużymi wyzwaniami jak obecnie. Rośnie liczba ludności oraz zapotrzebowanie na żywność. Zgodnie z prognozowanym przyrostem ludności oczekuje się, że globalne zapotrzebowanie na żywność w nadchodzących dekadach wzrośnie nawet o 70%.
Wzrost światowej populacji ludności i rosnący dobrobyt ludzi w ciągu najbliższych trzech dekad będą wymagały wzrostu produkcji żywności o 30-70%. Jednocześnie te ogromne ilości potrzebnej żywności muszą być wytwarzane w sposób chroniący środowisko naturalne i odporny na zmiany klimatu. Aby temu sprostać potrzebna będzie całkowita zmiana sposobu produkcji żywności. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze zaprezentowali przegląd rozwiązań obejmujących szereg nowych technologii, które pomogą rozwiązać to globalne wyzwanie. Wyniki zostały opublikowane w Nature Food.
Zmiany klimatu stanowią poważne wyzwanie dla globalnego bezpieczeństwa żywności. Długotrwałe zmiany temperatury, wilgotności, wzorców opadów i częstotliwości występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych mają już wpływ na...