Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Transformacja globalnej produkcji żywności przy użyciu nowych technologii

Kategoria: Procesy i Technologie

Wzrost światowej populacji ludności i rosnący dobrobyt ludzi w ciągu najbliższych trzech dekad będą wymagały wzrostu produkcji żywności o 30-70%. Jednocześnie te ogromne ilości potrzebnej żywności muszą być wytwarzane w sposób chroniący środowisko naturalne i odporny na zmiany klimatu. Aby temu sprostać potrzebna będzie całkowita zmiana sposobu produkcji żywności. Przyszłe technologie i innowacje systemowe mają kluczowe znaczenie dla głębokiej transformacji, jakiej potrzebuje system żywnościowy. Innowacje te obejmują produkcję żywności, ulepszoną dietę, użytkowanie gruntów i emisje oraz zarządzanie odpadami. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze zaprezentowali przegląd rozwiązań obejmujących szereg nowych technologii, które pomogą rozwiązać to globalne wyzwanie. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Nature Food.

Produkcja żywności

By zaspokoić rosnący popyt na żywność w nadchodzących latach, optymalizacja obecnych metod produkcji będzie niewystarczająca. Konieczna jest radykalna zmiana, uważają autorzy artykułu „Innovation can accelerate the transition towards a sustainable food system” opublikowanego w Nature Food.

Zidentyfikowali oni 75 nowych technologii, które łącznie mogą przekształcić cały łańcuch żywnościowy - od produkcji i przetwarzania, do konsumpcji i gospodarki odpadami - aby sprostać przyszłym wymaganiom dotyczącym znacznie większej produkcji żywności, które będą jednocześnie chronić środowisko.

Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze zidentyfikowali szereg nowych i przyszłych technologii, które łącznie będą w stanie rozwiązać to globalne wyzwanie dla społeczeństwa. Większość z tych technologii jest w pełni rozwinięta, a inne znajdują się w zaawansowanej fazie rozwoju.

Sztuczna inteligencja, produkcja mikroalg i rolnictwo pionowe

Niektóre z bardziej znanych technologii to: sztuczna inteligencja, robotyka, inżynieria genetyczna, produkcja mikroalg i rolnictwo pionowe. Inne to produkcja zbóż wiążących azot, które nie wymagają sztucznych nawozów; technologia biodegradowalnych polimerów czy hodowla owadów jako żywności dla ludzi i wykorzystywanych w żywieniu zwierząt.

Chociaż każda z tych technologii wyróżnia się zdolnością do zmniejszania śladu węglowego, istnieją kompromisy, w których władze publiczne i decydenci muszą zająć stanowisko. Badacze wymieniają między innymi stosowanie GMO, a także różne poziomy dostępu do nowych technologii w poszczególnych krajach.

Nie ma wątpliwości, że będzie to wymagało wsparcia polityków i dużych inwestycji, aby technologie i know-how były dostępne w jak największej liczbie krajów. Jednocześnie istnieje potrzeba ich przetestowania i dostosowania, aby można było stosować te technologie w całym łańcuchu żywnościowym, od „pola do stołu”. Wymaga to znacznych inwestycji i akceptacji niektórych technologii, których rozwijanie i dostosowywanie trwa wiele lat. Jeżeli chcemy sprostać temu wyzwaniu, to jest to właściwy kierunek – uważają naukowcy.

Konieczna jest publiczna akceptacja

Niektóre z nowych technologii mogą wydawać się kontrowersyjne dla konsumentów. Dlatego - pod względem generowania publicznego poparcia i akceptacji - konieczna będzie przejrzystość, jasne informacje i otwarty dialog, aby konsumenci mogli czuć się bezpiecznie dzięki nowym sposobom produkcji żywności.

 

Źródło: https://www.science.ku.dk/presse/nyhedsarkiv/2020/den-globale-foedevareproduktion-skal-omlaegges-med-ny-teknologi/Herrero_et_al_43016_2020_74_OnlinePDF.pdf

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.