Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrola jakości małych opakowań. Przełomowa technologia dokładniejsza niż rentgen

Kategoria: Procesy i Technologie

Małe, często bardzo lekkie opakowania nie zawsze są w stanie konsekwentnie przejść przez zasłony urządzenia inspekcyjnego. Aby można było wiarygodnie sprawdzić jakość produktu i wyeliminować produkt zanieczyszczony lub wadliwy, potrzebny jest wysokiej jakości sprzęt. Jaka technologia sprawdzi się na linii produkcyjnej?

Technologia inspekcji rentgenowskiej Ishida

Ishida proponuje producentom innowacyjny projekt wykorzystujący lekkie metalowe płytki zamiast tradycyjnych ciężkich zasłon. Kurtyna ochronna tego typu umożliwia niezakłócony transfer opakowań. Opakowania pozostają nadal płaskie i nie przemieszczają się na przenośniku podczas wprowadzania i wyprowadzania z komory urządzenia inspekcji X-ray.

Technologia inspekcji rentgenowskiej okazała się idealnym rozwiązaniem do kontroli jakości w Hügli, międzynarodowej firmy przemysłu spożywczego. Firma wykorzystuje dwa modele maszyn X-ray Ishida o symbolu IX-GA-4075, specjalnie przystosowane do pakowania niewielkich opakowań (po około 10-15 g tzw. produktów poddanych dehydratacji), w tym zup, sosów, przypraw i posiłków ryżowych. W tym przypadku, w ramach szczególnych procedur kontroli jakości mających na celu wychwycenie potencjalnych zanieczyszczeń, procedury detekcyjne muszą być przeprowadzane w oparciu o test godzinowy. Ich zastosowanie znacznie wpłynęło na wzrost ogólnej zdolności produkcyjnej.

Na czym polega trudność wykrywania zanieczyszczeń?

Ponieważ opakowania są wykonane z folii aluminiowej, wykrywacze metali mogą być używane tylko przed fazą opakowania produktu. Przed zastosowaniem produktu Ishida, procedura kontroli wymagała zainstalowania trzech oddzielnych wykrywaczy metalu za każdą naważarką wielogłowicową. Oznaczało to wstrzymywanie produkcji na czas przeprowadzania procedury detekcji potencjalnych zanieczyszczeń.  Przerwy na tą operację powodowały znaczne straty w produkcji, obserwowane w relatywnie krótkim czasie.

Inspekcja X-ray Ishida może być prowadzona bez zakłócania produkcji. Urządzenie ma funkcję  szczegółowego raportowania z rejestru operacyjnego, istnieje więc możliwość przechowywania informacji dla każdego pakietu, który przeszedł przez komorę urządzenia. Dostarcza to niezbędnych danych dotyczących poszczególnych identyfikacji, co jest szczególnie istotne w przypadku zapytania sprzedawcy lub skargi konsumenckiej.

Jak to działa?

System inspekcji X-ray IX-GA-4075 jest wyposażony w unikalną technologię Algorytmu Genetycznego Ishida (GA), która wykorzystuje analizę danych obrazowych z wielu kontroli i pozwala osiągnąć wyjątkowo wysoki przyrost poziomu dokładności kontroli. Kolejna zaleta urządzenia to przyjazny dla użytkownika kolorowy dotykowy interfejs panelu sterowniczego, który umożliwia przywoływanie specyfikacji każdego produktu przechowywanego w pamięci za jednym naciśnięciem przycisku. Dzięki temu przezbrojenia między produktowe są szybkie i proste, zwłaszcza, że fabryka w Zàsmuky obsługuje asortyment około 1000 różnych produktów.                                                                                                          

– Technologia rentgenowska X-ray wprowadziła ogromną poprawę procedur kontroli jakości, ponieważ potrzebowaliśmy systemu o wysokiej elastyczności, będącego w stanie wydajnie obsłużyć wiele różnych odmian produktów oraz zróżnicowanych rozmiarów opakowań – wyjaśnia dyrektor produkcji Hügli, Pavel Coufal. – Maszyny Ishida IX-GA udowodniły, że są idealnym rozwiązaniem dla nas i jesteśmy zachwyceni zarówno wydajnością, jak i niezawodnością ich działania – dodaje.

Dodatkowym atutem jest lokalne wsparcie zapewniane przez wyspecjalizowane biuro firmy Ishida w Czechach. W przypadku wystąpienia problemu firmy mogą liczyć na bardzo szybką reakcję oraz równie szybką dostawę dowolnych części zamiennych.

Źródło: ishidaeurope.com

Autor: Ishida Europe

Przeczytaj także

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.