Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ekologiczna żywność wolna od alergenów: Technologia Ishida wspiera produkcję snaków

Kategoria: Procesy i Technologie

Rosnące zapotrzebowanie na wyjątkową ofertę ekologicznych i wolnych od alergenów snaków wymaga od producentów dostosowania swoich produktów do potrzeb konsumentów. Ekologiczna produkcja na wielką skalę nie byłaby jednak możliwa bez odpowiedniej technologii. Odpowiedzią na rynkowe zmiany jest zintegrowane rozwiązanie linii pakującej od Ishida Europe.

Jedną z pierwszych firm, która dostrzegła zapotrzebowanie na nową technologię była Cibi. Dziś oferuje gamę przekąsek specjalnie stworzonych dla wszystkich grup wiekowych, od dzieci po dorosłych. Aby sprostać wysokim wskaźnikom produkcji (obecnie jest to poziom około 4 800 kg dziennie) firma zainstalowała dwa systemy Ishida iTPS (Zintegrowany całościowy system pakujący) będący kombinacją złożoną z naważarek wielogłowicowych i systemu workującego Ishida iTPS wraz z systemem kontroli rentgenowskiej IX-GA-4075, oraz wagą kontrolną DACS-G. Jest to kompletny układ zapewniający najwyższą jakość i dochowanie procedur inspekcyjnych.

W Cibi, dla snaków ekstrudowanych, linia Ishida obsługuje opakowania o wielkości od 15 g do 90 g. Dla przekąsek wypiekanych są to, odpowiednio wielkości od 23 g do 125 g. Dostarczana przez system dokładność to poziom do 0,1 g targetu masy. Prędkości maksymalne dla każdego z systemów wynoszą do 140 paczek na minutę. Jedynym ograniczeniem jest bardzo niska masa większości z wkładów produktowych, która oznacza wzrost czasu potrzebnego na przepływ przez system iTPS. W przypadku opakowań o najmniejszym rozmiarze oba systemy pakowania snaków pracują w tandemie, dostarczając około 240 paczek na minutę tj. do poziomu dopasowanego do wydajności ekstrudera.

Łatwe przezbrojenie

W związku z szeroką produkcją, w Cibi przezbrojenia mają miejsce dwa lub trzy razy w ciągu 1 zmiany. Są one proste do wdrażania dzięki zapisanym w pamięci jednostki układu zdalnego sterowania systemu szczegółom. Tzw. higieniczna konstrukcja naważarek  z łatwymi do demontażu  podzespołami  umożliwia proste i efektywne  czyszczenie między przezbrojeniami lub po cyklu produkcyjnym.  Oznacza to, że ​​większość z procesów czyszczenia można ukończyć w ciągu 30 minut. Eksploatacja maszyn dotyczy operacji produkcyjnych w trybie 24 godzin na dobę przez 5 lub 6 dni w tygodniu.

– Począwszy od instalacji naszego pierwszego systemu iTPS, bezproblemowo obsłużyliśmy poziom ponad 40 milionów paczek – mówi Csaba Fica, kierownik produkcji w Cibi.  – Bardzo szybko dostarczana pomoc techniczna i serwisowa od Ishida, w tym dostawy dowolnych części zamiennych lub materiałów eksploatacyjnych, w czasie zaledwie 24 lub 48 godzin, wypada wyjątkowo korzystnie w porównaniu z innymi dostawcami sprzętu na tej linii – dodaje.

Kontrola X-ray

W dodatku wchodzący w skład zaawansowanej kontroli jakości w firmie, system kontroli X-ray IX-GA jest w stanie wykrywać niepożądane ciała obce, takie jak metal, gęste tworzywa sztuczne i gumę o wielkości zaledwie 0,6 mm i mniejszej. Pomimo, że obecne przepisy bezpieczeństwa żywności BRC dla celów zapewnienia jakości określają wyłącznie wykrywacze metali, Cibi uważa, że jest w stanie zaoferować znacznie wyższe standardy ultra wysokiej jakości oraz dodatkowo zapewnia, że jest gotowa na wszelkie zmiany, które mogą wystąpić w tych przepisach w przyszłości.

Kontrola lekkich opakowań

Ponieważ opakowania ze snakami są bardzo lekkie i nie będą mogły przejść przez standardowo stosowane w systemie X-ray Ishida, wolframowe zasłony ochronne, Ishida zaprojektowała i zainstalowała specjalne przykrycie znajdujące się nad przenośnikami podającymi i odprowadzającymi. Waga kontrolna DACS-G zapewnia kontrolę  wagi końcowej, zgodnie z regulacjami prawnymi dotyczącymi (e - weight regulations ), Dzięki temu wszystkie opuszczające fabrykę opakowania spełniają wymogi odpowiednich przepisów.

Według Dyrektora Zarządzającego firmą Cibi(CEO) Jána Cibulki, który wraz z wprowadzeniem zakresu zdrowych przekąsek, wprowadził firmę na ścieżkę rozwoju, główna korzyść wynika z zalet maszyn Ishida.

– Dzięki systemowi Ishida byliśmy w stanie sprostać dużemu wzrostowi zapotrzebowania na nasze produkty – wyjaśnia. – Dwa układy iTPS, jeden system X-ray oraz waga kontrolna pozwalają na obsługę produkcji naszej wielkości. Oczywiście istnieją na rynku inne i tańsze systemy, ale przy zmniejszonej prędkości maksymalnej każdy z nich wymagałaby osobnych urządzeń kontrolnych, co miałoby również duży wpływ na przestrzeń fabryczną – podkreśla.

Wybór jednego dostawcy jest wyjątkowo korzystny. Pomaga zapewnić ciągłość działania linii na jej optymalnym poziomie operacyjnym. Co równie ważne, doskonała dokładność systemu iTPS przyczynia się do szybkiego tempa zwrotu.

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.