Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kraje Beneluksu wprowadzają zakaz stosowania bambusowych dodatków do plastikowych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) za pośrednictwem informacji prasowej z 15 lutego 2021 r. odradza używania plastikowej zastawy stołowej z melaminy, zawierającej włókna bambusa i/lub kukurydzy. W przypadku stosowania tego typu zastawy istnieje ryzyko migracji do żywności i napojów dużej ilości formaldehydu. NVWA informuje importerów i dostawców tych produktów, że muszą oni natychmiast wycofać je z rynku. Urząd podejmie działania egzekucyjne, jeżeli produkty te będą oferowane w Holandii. Ponadto Holenderskie Centrum Żywienia odradza również używanie zastaw stołowych wykonanych w 100% z melaminy do gorących potraw i napojów dla dzieci w wieku od 0 do 3 lat.

Badania rozpoznawcze

Zastawa stołowa z melaminy i włókna bambusa zyskuje na popularności ze względu na jej rzekomą trwałość. Chociaż jest sprzedawana jako „bambusowa”, materiały te są wykonane z tworzywa melaminowego z dodatkiem włókien bambusowych. Ponadto uwalniają substancje takie jak formaldehyd i melamina, które w zbyt dużych ilościach są szkodliwe dla zdrowia.

W oparciu o sygnały z UE, NVWA przeprowadziła własne badania nad plastikową zastawą stołową z melaminy z dodatkiem włókien bambusowych. Chodzi tu o twarde, odporne na zużycie naczynia z tworzywa sztucznego, które można ponownie wykorzystać. Pobrano próbki i zbadano filiżanki, miski oraz kubki. Okazało się, że limit migracji dla formaldehydu został przekroczony dla wielu tego typu wyrobów. Oznacza to, że podczas używania melaminowo-bambusowej zastawy stołowej do żywności i napojów przedostaje się zbyt dużo formaldehydu.

Ocena ryzyka

Do Biura Oceny Ryzyka i Badań (BuRO) NVWA zwrócono się z pytaniem o ryzyko związane z używaniem tego typu zastawy stołowej. BuRO zbadało jaki poziom uwalniania formaldehydu wiąże się z zagrożeniem dla zdrowia. Zbadano również czy uwalnianie formaldehydu z produktów objętych badaniem rozpoznawczym może być powiązane z ryzykiem zdrowotnym. Okazało się, że uwalnianie formaldehydu było większe w przypadku zastawy zawierającej włókno bambusa i nie można wykluczyć ryzyka zdrowotnego w przypadku stosowania tych naczyń.

Nadmierne spożycie formaldehydu może prowadzić do podrażnienia żołądka i wrzodów. Na podstawie oceny ryzyka BuRO zaleca, aby zaprzestać stosowania wszystkich plastikowych zastaw stołowych zawierających włókna bambusa i/lub kukurydzy, dodając że takie produkty powinny być również zakazane na rynku. Ponadto BuRO zaznaczyło, że włókna bambusa i kukurydzy jako dodatek do plastikowych zastaw stołowych nie zostały ocenione przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA). Dlatego nie można zagwarantować bezpieczeństwa, a dodawanie włókien bambusa i kukurydzy do zastawy stołowej z tworzyw sztucznych jest niedozwolone.

Wycofanie z rynku w krajach Beneluksu

Kraje Beneluksu (Belgia, Holandia, Luksemburg) wystosowały wspólne oświadczenie, w którym polecono natychmiastowe wycofanie z rynku plastikowych naczyń bambusowo-melaminowych. Ponadto kraje Beneluksu ogłosiły rozpoczęcie egzekwowania przepisów, dotyczących zakazu stosowania niedozwolonych (bambusowych) dodatków w plastikowych produktach, przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Konsumenci, którzy nadal znajdują takie produkty na holenderskim rynku, mogą zgłosić ten fakt do NVWA. NVWA podejmie działania mające na celu egzekwowanie prawa, jeśli takie produkty będą oferowane w Holandii.

Małe dzieci

Na podstawie oceny ryzyka NVWA zaleca Ministrowi Opieki Medycznej i Sportu obniżenie obecnego limitu migracji specyficznej (SML) dla formaldehydu (15 mg/kg) dla zastawy stołowej z tworzywa sztucznego z melaminy (z włóknami bambusowymi lub bez). Obecny limit nie zapewnia wystarczającej ochrony dla dzieci ze względu na ich mniejszą masę ciała. Konsumenci i użytkownicy tego typu zastawy powinni być również aktywnie informowani o zagrożeniach (szczególnie w nawiązaniu do niebezpieczeństwa w przypadku niemowląt i dzieci).

W oczekiwaniu na obniżenie limitu, Holenderskie Centrum Żywienia odradza również spożywania gorących potraw i napojów z naczyń wykonanych w 100% z melaminy (tj. bez dodatków z bambusa i/lub kukurydzy) – zalecenie dotyczy dzieci w wieku od 0 do 3 lat.

Źródło: https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2021/02/15/let-op-met-servies-van-bamboe-en-melamine

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Opakowania

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.