Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kwasy tłuszczowe mogą zwalczać bakterię Listeria

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie SDU (Syddansk Universitet) w Danii, wykazały, że kwasy tłuszczowe mogą neutralizować szkodliwe działanie bakterii Listeria.

Projekt realizowany przez prof. Birgitte Kallipolitis miał na celu znalezienie sposobów redukcji niebezpiecznych bakterii  żywności. Zespół duńskich naukowców przeprowadził wiele badań, aby zrozumieć oddziaływanie kwasów tłuszczowych na bakterię Listeria, na poziomie molekularnym.

Badania wykazały, że naturalnie występujące kwasy tłuszczowe mogą wyłączyć specyficzne geny, które sprawiają, że bakterie są niebezpieczne. Badaniom poddano kwasy omega-3, którym zneutralizowanie Listeria zajęło tylko pół godziny. Wyniki badań są bardzo interesujące ze względu na to, że zupełnie nieszkodliwe, a właściwie nawet wykazujące właściwości prozdrowotne kwasy tłuszczowe, mogą być wykorzystane do powstrzymania niebezpiecznych bakterii, takich jak Listeria. Być może dalsze badania pozwolą na opracowanie nowych metod leczenia – nie tylko przeciwko Listerii, ale również przeciwko innym niebezpiecznym bakteriom, które uodporniły się na działanie antybiotyków.

Jeszcze przed przeprowadzeniem omawianych badań, w przemyśle spożywczym znany był fakt, że kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, które pozwala im eliminować nie tylko bakterie Listeria, ale również Salmonella. Jednak badania przeprowadzone przez zespół prof. Kallipolitis potwierdziły, że nawet niskie stężenia kwasów tłuszczowych mogą efektywnie zwalczać bakterie.

Źródła:

Food Safety Magazine; Study: Fatty acids can kill Listeria

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.