Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Laktoferyna pochodząca z precyzyjnej fermentacji ze statusem GRAS

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Laktoferyna jest białkiem, które przede wszystkim poprawia metabolizm żelaza i wzmacnia układ odpornościowy. Popyt na laktoferynę, której cena detaliczna wynosi obecnie 750–1500 USD/kg, znacznie przewyższa podaż i dostępność, a coraz większa liczba konsumentów szuka korzyści z jej stosowania. Biorąc pod uwagę, że do wyekstrahowania zaledwie 1 kg oczyszczonej laktoferyny potrzeba co najmniej 10 tys. l mleka, podaż jest ograniczona i obecnie obejmuje tylko kilka podstawowych produktów spożywczych i napojów, takich jak odżywki dla niemowląt, pozostawiając niewiele do innych zastosowań.

Status GRAS dla laktoferyny pochodzącej z precyzyjnej fermentacji

Amerykańska firma TurtleTree ogłosiła, że jako pierwsza w historii uzyskała status GRAS dla swojego białka funkcjonalnego LF+ – laktoferyny pochodzącej z precyzyjnej fermentacji. To osiągnięcie potwierdza, że LF+ można bezpiecznie stosować w żywności i napojach.

Dzięki LF+ firma TurtleTree podjęła wyzwanie polegające na skalowaniu produkcji laktoferyny poprzez precyzyjną fermentację, umożliwiając uzupełnienie światowego niedoboru laktoferyny, a także zaspokojenie zapotrzebowania nowych konsumentów, którzy wcześniej nie mieli dostępu do białka ze względu na wysokie koszty i kwestie podażowe.

Znaczenie dla przemysłu

Laktoferyna pochodząca z precyzyjnej fermentacji wzmacniani dostępność surowca do produktów żywieniowych dla dorosłych, takich jak odżywki białkowe w proszku, napoje funkcjonalne, zamienniki posiłków dla osób starszych i multiwitaminy, a także może stanowić uzupełnianie roślinnych produktów mlecznych w celu wypełnienia luki funkcjonalnej w stosunku do tradycyjnego mleka.

Precyzyjna fermentacja, podczas której drobnoustroje są zaprogramowane do wytwarzania określonych składników funkcjonalnych, jest znacznie bardziej zrównoważonym sposobem produkcji laktoferyny. Eliminując krowy o wysokiej emisji metanu z łańcucha dostaw laktoferyny, można potencjalnie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych nawet o 91%.

Po szeroko zakrojonych testach wewnętrznych i rygorystycznej ocenie przeprowadzonej przez światowych ekspertów w tej dziedzinie, nasza niezawierająca zwierząt laktoferyna została potwierdzona jako gotowa do wprowadzenia na rynek. Zapewnienie statusu GRAS to kluczowy krok potwierdzający bezpieczeństwo i skuteczność naszej zaawansowanej technologii oraz zaangażowanie naszego zespołu. Ten kamień milowy nie tylko potwierdza nasze zaangażowanie w innowacje, ale także otwiera drzwi do ekscytującego partnerstwa z amerykańskimi firmami z branży żywności i napojów” – powiedziała Vanessa Castagna, dyrektor ds. klinicznych i naukowych w TurtleTree.

 

Źródło: https://www.proteinproductiontechnology.com/post/turtletree-obtains-worlds-first-self-gras-for-animal-free-lactoferrin?utm_campaign=PPTI%20-%20Newsletter&utm_medium=email&_hsmi=284182008&_hsenc=p2ANqtz-8oyCBfJG6C2fzjJZXQNe0tIo9WlkkhI1eA7P1y5IKHIkI5Z7gKC0J_OTx-UgVS3M2WrblGvGhPeIAAUqo8ZLJbi_Z3cw&utm_content=284182115&utm_source=hs_email

https://www.turtletree.com/unlocking-the-future-of-nutrition-with-lf-turtletrees-unique-lactoferrin/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Suplementy diety

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.